Az Internetes piackutatás a jó marketing alapja

A számítástechnika és az Internet fejlődésének köszönhetően hatalmas információ mennyiség áll rendelkezésre, az információ pedig a hatékony marketing motorja.
A piackutatás lényege, hogy összegyűjtse, feldolgozza és kiértékelje mindazon információk sokaságát, amelyek segítséget nyújthatnak egy vállalkozás beindításában, építésében, reklámozásában. A jó marketing stratégiát mindig egy hatékony piackutatás előzi meg, amelyre az egyik legalkalmasabb közeg az Internet. Az Internetes piackutatás előnye, hogy minden szükséges információ megtalálható a világhálón, csupán tudni kell, hogy milyen irányban szeretnénk keresni, illetve, hogy mi a célja a piackutatásnak.
 
A piackutatás első és legfontosabb lépése a cél meghatározása. Többféle okból, többféle céllal végezhetünk piackutatást, hiszen az Interneten fellelhető tartalmak száma szinte végtelen. A cél lehet információ gyűjtés a piacon jelenleg fellelhető termékekről és szolgáltatásokról, irányulhat az árak alakulásának vizsgálatára, de akár a konkurencia működésének hatékonyságát is vizsgálhatjuk.

Internetes vásárlások az EU-tagállamokban
Egy Internetes piackutatás eredményét kiértékelő diagramm
 
Többféle Internetes piackutatási lehetőség létezik, melyek előnye, hogy nem járnak nagyobb anyagi befektetéssel, mégis hatalmas segítséget nyújtanak a vállalkozás beindítása vagy akár egy új termék piacra dobása során. A cél meghatározása után jöhet az eszköz, melynek segítségével az információk beszerzése történik. Ezen eszközök tárháza is igen széles, hiszen az Internet olyan lehetőségeket nyújt, amelyeket e nélkül a különleges kommunikációs csatorna nélkül csak nagyon időigényesen lehetne kivitelezni.

Gondoljunk csak például egy kérdőív kitöltésére. Az Internetes kérdőívek előnye, hogy sokak számára elérhető, egyszerre, egy időben akár több százan is kitölthetik és a kérdőívek kitöltéséhez nincs szükség külön emberi beavatkozásra. Sőt, akár a kitöltött kérdőívek kiértékelését is végezhetjük számítógépes programok segítségével, amely szintén meggyorsítja és megkönnyíti a piackutatást.

Az Internetes piackutatás segítségével megszerzett értékes információk feldolgozását és kiértékesítését követően kezdődhet meg a marketing stratégia kialakítása.


Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]