Az agilis piackutatás lehetőségei és hatékonysága

Felgyorsult a világ, felgyorsult az üzleti élet, ez pedig változást követelt a piackutatás területén is. Az eddigi lassú és időigényes piackutatási módszerek egyre inkább háttérbe szorulnak és az internetes piackutatás területén is az agilis módszerek kerülnek előtérbe.
Az agilis piackutatási módszerek ugyanis jobban képesek kezelni a váratlan eseményeket, gyors reagálást tesznek lehetővé. Ilyen lehet például a változó piac miatti reklámszöveg módosítás stb. Az agilis piackutatás egy gyors betekintést biztosít a piaci világba, amely komoly segítség a hatékony és eredményes üzletpolitika kialakításában és folyamatos igény szerinti aktualizálásában.

A gyors és alapos piackutatáshoz elengedhetetlen a kutatási panelek globális szinten való lefedése. Ez csak úgy érhető el, hogy egyszerre mindig egy adott szegmensben végezzük a piackutatást, például a 25-54 év közötti női fogyasztók körében egy adott termék és egy adott ország vonatkozásába. Sokkal hatékonyabb és gyorsabb egyszerre egy piaci szegmens vizsgálata, így gyors a gyors váltásokkal felgyorsítható a kutatás is. Kiemelten fontos továbbá az agilis kutatásban, hogy mindig egy adott témára keressük a választ, nem szabad csapongani vagy túl sokat akarni egyszerre. Ez ugyanis lassítja a piackutatást, ezáltal nem valósul meg az a gyorsaság, amelyet a piaci igények megkövetelnek.

Az agilis kutatási forma már igényel némi szakértelmet, itt ugyanis a kvantitatív és a kvalitatív módszerek együttes használata szükséges.

Kvantitatív piackutatási módszer

A kvantitatív kutatási módszer lényege, hogy a mérés eredménye mindig számszerű, száraz adatokat tartalmaz. pl mennyi? hány százalék? hányan…? stb.
A megbízhatósága igen magas az eredményessége viszont többnyire alacsony.

Kvalitatív piackutatási módszer

A kvalitatív kutatási módszer lényege, hogy a kutatás által kapott eredmény nem számszerűsíthető, sokkal inkább a célcsoport gondolkodásmódjának, reakciójának, cselekedeteinek megértésén alapszik. Egy közelebbi kapcsolatot tud kialakítani a kutatás alanyaival és betekintést enged a mélyebb területekre is. Gyorsabb reagálásra ad lehetőséget, hiszen nem ragaszkodik mereven az előre kialakított kérdéssorhoz, az alanyok reakcióihoz viszonyulva folyamatosan változik.

Az agilis piackutatás legfontosabb előnye a hagyományos piackutatási módszerekkel szemben a rugalmasság, hogy képes reagálni a változásokra, ez teszi lehetővé a gyors és hatékony eredményeket. Az agilis módszerek lehetőséget adnak a kutatások többszöri ismétlésére, a betekintés finomítására valamit a  megújulásra. Az agilis piackutatás amellett, hogy információkat szolgáltat a vállalkozás számára a kutatásban való résztvevők tájékoztatására is szolgál és egyfajta bensőséges kapcsolatot alakít ki a fogyasztó és a vállalkozás között. A fókuszcsoportok számára minőségi betekintést enged a vállalkozás egy-egy momentumába, ezáltal bizalmat teremt, könnyedebb, szabadabb kommunikációt eredményezve.

Fontos azonban, hogy az agilis piackutatás nem helyettesíti a hagyományos módszereket, csupán kiegészítésként szolgál annak érdekében, hogy mérje a vásárlási szándékot, kapcsolatot teremtsen a leendő ügyfélkörrel és segítse a gyors reagálás a piaci változásokra.


Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]