A marketing terv készítés lépései

A jól átgondolt és részletes marketing terv egy olyan alapot képez az internet marketingnek, amely segítségével könnyedén megvalósíthatók az egyes elképzelések.
Az alábbi fontos lépések betartásával könnyen elkészíthető az egyszerű és áttekinthető marketing terv:

Információk begyűjtése

Az információk begyűjtése és kiértékelése meghatározza, hogyan építsük fel a marketing stratégiát. Iránymutatást ad a vállalkozás növekedéséhez, a szükséges változások bevezetéséhez illetve segít rávilágítani az erősségekre és gyengeségekre is. Érdemes kutatást végezni a piaci trendekben, az előrejelzésekben, hogy egy olyan tervet tudjunk készíteni, ami közép és hosszú távon is használható és aktuális lesz.

Nagyobb siker érhető el, ha figyelembe vesszük a regionális illetve a demográfiai tényezőket is a marketing tervezésnél. Fontos, hogy a versenytársakat is vizsgáljuk meg, ugyan annak a régiónak illetve demográfiai csoportnak a vonatkozásában, így kaphatunk tisztább képet a lehetőségekről.

Szerepkörök meghatározása

Már a marketing tervezésnél érdemes meghatározni, az egyes szerepeket illetve feladatokat a marketing tevékenységhez. El kell dönteni, hogy melyik feladat milyen erőforrást és emberi tényezőt igényel, ez alapján kell kialakítani a tervet. Meg kell határozni, hogy az adott szerepkörökkel milyen felelősség jár illetve hogyan fogják mérni az adott szerepkörhöz tartozó marketing tevékenység hatását.

Marketing taktika

Ahhoz, hogy a marketing terv megfeleljen a céloknak meg kell határozni a marketing taktiák. Sajnos nincs egységes, világos út a sikerhez, de vannak taktikák, amelyek bizonyítottan segítenek elérni a kitűzött célt. Tanulmányozni kell az egyes marketing technikákat és azok alapján érdemes elkészíteni a vállalkozás egyedi, személyre szabott taktikáját, amely megfelel a konkrét céloknak.

A nagyobb vállalatoknál komoly hangsúlyt fektetnek a vállalati eseményeknek, amelyeken személyesen is találkozni tudnak az ügyfelekkel és be tudják mutatni a vállalt erősségeit, az új termékeket és szolgáltatásokat. A kisvállalkozások ezeket a nagy rendezvényeket nem engedhetik meg maguknak, de nincs is rá szükség, hiszen az internet segítségével könnyedén elérhetik az ügyfeleket.

A marketing taktika részét képezhetik a promóciók mellett az egyes versenyek, nyereményjátékok, a közösségi médiában való részvétel a szponzorok bevonása, de marketing taktika lehet egy fülbemászó dallam vagy egy jól csengő szlogen is.

A marketing taktikák tárháza szinte végtelen, csupán a kitűzött célhoz kell igazítani az egyes taktikai elemeket, hogy elérjük és megvalósítsuk azt.


Folytatjuk...
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]