PDF letöltés

A jól megszerkesztett hírlevél már fél siker

A megfelelő hírlevélküldő program megtalálása után, következő lépésként össze kell állítani az adatbázist, amelyre ki szeretnénk küldeni a hírleveleket.
A hírlevél adatbázis állhat a meglévő ügyfélkörből, a partnereinkből, illetve a leendő partnereinkből is. Fontos meghatározni a célt, hogy mire szeretnénk használni a hírlevelet, hogy mit szeretnénk a kiküldött hírlevelekkel elérni, és a célnak megfelelően meghatározni a célcsoportokat is. Célszerű több hírlevél csoportot is kialakítani, hiszen elképzelhető, hogy nem minden ügyfélnek ugyanazokat az információkat szeretnénk kiküldeni.

Ha megvan a cél, elkészültek a csoportok, akkor jöhet a hírlevél szerkesztés. Nagyon fontos, hogy ne csapjuk össze a hírlevelet. Az emberek általában ránézésre döntik el, hogy elolvassák-e az adott e-mailt vagy sem. Ha a hírlevélnek nem megfelelő a design-ja vagy nem elég hangsúlyos a címe, akkor esélyes, hogy sokan meg sem fogják nyitni.

A legtöbb hírlevél küldő program már tartalmaz előre elkészített sablonokat, de lehetőséget biztosítanak a saját sablon készítésére is. Ez azért fontos, mert ha mindig azonos vagy hasonló formátumúak a hírleveleink, akkor azt a partnerek megszokják és már ránézésre be fogják tudni azonosítani, hogy melyik cégtől érkeztek. A hírlevél design nagyon fontos, ezért ha nem boldogulunk a megszerkesztéssel, akkor ajánlott szakember segítségét kérni.
A hírlevelek szövege legyen figyelemfelkeltő és informatív. Fontos, hogy tartalmazzon kimenő linkeket, amely az olvasót azonnal a saját weboldalra viszi, de azért itt se essünk túlzásba, a túl sok link zavaró a szemnek és idegesítő az olvasó számára.

Ha a hírlevél kiküldésre került, kövessük nyomon a hírlevél szoftverek által biztosított statisztikákat, mert sok mindent elárulnak a hírlevelünk sikerességéről. Nyomon lehet követni, hogy hányan olvasták el a hírleveleinket, hányan kattintottak a hírlevélben lévő linkekre. Ez információt adhat arról, hogy a partnerek mi iránt érdeklődnek leginkább, így a következő hírlevelet már ennek megfelelően szerkeszthetjük meg.

-MCOnet-