A jó marketinghez meg kell érteni az ügyfeleket

Egy vállalkozás számára az ügyfelek a legfontosabbak, ezért kiemelten kell foglalkozni a megértésükkel, az igényeikkel és annak kiszolgálásával. Ha megértjük az ügyfeleket, olyan szolgáltatást tudunk nyújtani számukra, amelyet elvárnak, ezáltal elégedettek lesznek és máskor is visszatérnek illetve jóhírünket keltik barátaik, ismerőseik körében is.
Ahhoz, hogy megértsük az ügyfeleket nem kell mást tenni, mint odafigyelni rájuk és kapcsolatot teremteni velük. Kis ráfordítás ez, de potenciálisan nagy jutalmat eredményez, hiszen növeli a vásárlói hűséget, ezáltal profit növekedéshez juttatja a vállalkozást. Egy marketing tevékenység csak akkor lehet jó, hogy figyelembe veszi az ügyfelek igényeit és azokat próbálja meg kiszolgálni.

Az ügyfelek megértésének két egyszerű módja van, melyek megfogadásával hatékonyabbá tehető a marketing tevékenység:

Képzeljük magunkat az ügyfél helyzetébe

A legegyszerűbb módon úgy érthetjük meg az ügyfelet, ha beleképzeljük magunkat az Ő helyzetébe.

El kell képzelni:

  • Hogyan tud a vállalkozásra találni?
  • Mi segíti abban, hogy megismerje a vállalkozás termékeit, szolgáltatásait?
  • Mennyire segítőkészek az alkalmazottak?
  • Megkaphat-e minden infromációt az ügyfélszolgálattól?
  • Mennyire rugalmasan kezelik az egyedi igényeket?  stb.
Akkor tudunk javítani a szolgáltatásainkon, ha megtaláljuk az esetleges hibákat vagy hiányosságokat. A vállalkozás hírnevét csak az elégedett ügyfelek viszik tovább, ahhoz azonban, hogy elégedettek legyenek, teljes mértékben ki kell szolgálni őket. A panaszos ügyfél, ha nem megfelelően van kezelve nem tér vissza, sőt, negatívan fog gondolni a cégre. Arra kell törekedni, hogy minél kevesebb negatív élménye legyen a vásárlóknak és hírét vigyék az ügyfélbarát kiszolgálásnak és ajánlják szolgáltatásainkat másoknak is.

Adatok begyűjtése és felhasználása

A nagyvállalatoknál ügyfélkapcsolati-menedzserek dolgoznak, akik folyamatos kapcsolatban állnak az ügyfelekkel és az esetleges problémákra azonnal reaglának, illetve begyűjtik a véleményeket. Erre egy kisvállalkozásnál nincs kapacitás, ezért érdemes ügyfélelégedettségi felméréseket végezni, majd az így kapott adatokat kiértékelni. Az ügyfélelégedettségi felmérést végezhetjük kérdőívek vagy hírlevelek, e-mailes megkeresések segítségével is. Az elégedettségi felmérésekre a tapasztalatok szerint nyitottak az ügyfelek ugyanis érzik, hogy fontosak a vállalkozás számára. Érdemes olyan kérdéseket összeállítani, amelyek éreztetik az ügyfelekkel, hogy számít a véleményük, így nyitottabbak és segítőkészebbek lesznek.


Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]