PDF letöltés

A Facebook is lehet marketing eszköz

A Facebook az internetezők körében egy igen megosztó közösségi oldal, hiszen az internetezők egyik tábora szinte függő, míg a másik kategorikusan elutasítja a közösségi oldal használatát (azt azonban meg kell jegyezni, hogy az ellentábor tagjai vannak kevesebben).
A Facebbok-nak több millió magyar felhasználója van és az egyes elemzések szerint az átlagos felhasználók naponta 10-15 alkalommal lépnek be felhasználói profiljukba. Ez marketing szempontból egy olyan lehetőség, amelyet nem szabad kihagyni, legyünk akár Facebook pártiak vagy éppen a közösségi oldalak ellenzői.

Mielőtt hozzákezdenénk a Facebook regisztrációhoz át kell gondolnunk, hogy mire szeretnénk használni az elkészült profilunkat, hiszen a közösségi oldal már a regisztráció során is többféle lehetőséget biztosít, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb megjelenési formát a közösségi hálón.

Regisztrálhatunk magánszemélyként, ebben az esetben egy személyes profilt tudunk létrehozni, ahol ismerősöket jelölhetünk be, csoportokba léthetünk be, információkat oszthatunk meg az ismerősökkel és az egyes csoportok tagjaival (céges megjelenítésre ez a lehetőség kevésbé alkalmas).

Létrehozhatunk Facebook oldalt a vállalkozásunk számára, amelyen a látogatók a Tetszik gomb megnyomásával az oldal követőivé válhatnak. Ekkor a felhasználók látni fogják a közzé tett bejegyzéseket, a megosztásokat, ám figyelembe kell venni, hogy a Facebook ezt bizonyos mértékig korlátozza, tehát a bejegyzéseket nem fogja a teljes rajongó tábor látni, hiszen erre valók a Facebook hirdetések, érthető okokból a Facebook azokat favorizálja.

Készíthetünk csoportot illetve közösséget a Facebook oldalon belül, melynek elsődleges funkciója a kapcsolattartás és a közösség tagjai közötti kommunikáció. A csoport lehet zárt vagy nyitott. Zárt csoportokba csak meghívás alapján lehet csatlakozni, a nyitott közösségekhez bárki csatlakozhat, akinek megtetszik a csoport témája, szellemisége.

Ha túl vagyunk a regisztráción, hozzá is kezdhetünk a célunknak megfelelő közösség kiépítéséhez, a különböző szintű kapcsolatok kialakításához.


-MCOnet-