PDF letöltés

Több területen használjuk a mesterséges intelligenciát, mint gondoljuk

Hogyan érinti a mesterséges intelligencia a vállalkozásokat? Hol működik ma már a mindennapokban? Tilesch György MI-szakértő és tanácsadó megadta Szegeden a válaszokat.

A mesterséges intelligencia már nem a távoli jövő – napjainkban már használjuk, sokan nem is tudják, mennyi mindenben.

Szegeden a közelmúltban a Csongrád-Csanád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara vendége volt Tilesch György, vagy George Tilesch MI-szakértő és tanácsadó, aki az Egyesült Államok neves technológiai fejlesztőközpontjában, a Szilícium-völgyben tevékenykedik – tudatta a telex.hu.

Tileschnek és szerzőtársának, Omar Hatamlehnek magyarul is megjelent a könyve, Mesterséges intelligencia – Vegyük kezünkbe a sorsunkat az MI korában címmel.

A szegedi kamara első kézből szeretett volna ismereteket átadni az érdeklődő vállalkozóknak a mesterséges intelligencia jelenlegi fejlődéséről és arról, mi várható a közeljövőben ezen a téren.

Tilesch Györggyel Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági karának docense beszélgetett.

Az MI-szakértő elmondta: manapság a mesterséges intelligenciát leginkább a tartalomgenerálásban használják, marketinges területen, de pénzügyi elemzéseknél is gyakori – más országokban több helyen hitelbírálathoz is bevetik. Mesterséges intelligenciával működik a közösségi média és a szórakoztató tartalmak közvetítése, így például a Netflix is. Tény, hogy nagy léptekben terjed az alkalmazása – írta a telex.hu.
 
Több területen használjuk a mesterséges intelligenciát, mint gondoljuk
Több területen használjuk a mesterséges intelligenciát, mint gondoljuk

Majó-Petri Zoltán megjegyezte, hogy Szegeden mesterséges intelligencia működteti az utasszámlálót az egyik villamosjáraton, melyet a Szegedi Tudományegyetem szakemberei igazítottak a közlekedési igényekhez.

Tilesch a mostanság nagy port kavart ChatGPT kapcsán azt mondta: akkor érdemes alkalmazni, ha valaki többet tud nála, így ellenőrizni tudja, mit adott meg válaszként a mesterséges intelligencia.

A szakértő ugyanakkor kiemelte: a jövőben, mely már nem is olyan távoli, a munkafolyamatok jó része úgy működhet, hogy az ember rábízza a feladatot a mesterséges intelligenciára, s végül csak ellenőrzi, jól végezte-e el azt. Ez természetesen egész másfajta képességeket vár el, mint ahogyan manapság dolgozunk, s ehhez nem könnyű kezdetben hozzászokni.

A jövőben tanítjuk az MI-t, megtaláljuk magunknak a mintát, s ennek alapján hozunk döntést.

A mesterséges intelligencia ma már képes elvégezni egy átlagos szinttel bíró programozó munkája 40-60 százalékát, ettől azonban még nem veszi el a munkáját. Annak, hogy rutinfeladatokat megcsinál helyettük, a fejlesztők még örülnének is, így az emberi munkaerő hatékonysága és sebessége növelhető.

Tilesch leszögezte: egyelőre a mesterséges intelligencia alkalmazása gyakoribb a gazdasági szempontból Magyarországnál fejlettebb országokban, azonban az internetes keresőprogramok, az online kereskedelem, fordítóprogramok vagy okostelefon-alkalmazások nálunk is használják – írta a telex.hu.

Vannak itthon is igen ígéretes kezdeményezések a mesterséges intelligencia kutatásában: magyar szakemberek is foglalkoznak hálózatos MI-alkalmazásokkal – gondot okoz azonban, hogy nem összpontosítják az energiákat és erőforrásokat kellőképpen a fejlesztésekre. S bár késésben vagyunk másokhoz képest, sok előnyt hozhatunk még ki a mesterséges intelligenciából.

Tilesch György megjegyezte: arra ne számítsunk, hogy egész szakmák tűnnek el az MI miatt, nem kizárt azonban, hogy egyesek valóban elveszítik a munkájukat a mesterséges intelligencia térnyerése okán. Fontos lenne időben megtervezni, mi legyen majd ezekkel az emberekkel.

A beszélgetés egyébként okostelefonos alkalmazással, interaktív módon zajlott, így a közönségnek is fel lehetett tenni kérdéseket.
Kiderült például, hogy a jelenlevők negyede már kipróbálta a ChatGPT mesterséges intelligenciát, s csupán 2 százalékuk gondolja úgy, hogy veszélyes – írta meg a telex.hu.

L.A.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]