Motiváció lenne, de kevés a tudás: ESG-képzés indul a vállalkozóknak

Kutatást végzett a Budapesti Gazdasági Egyetem, hogy kiderüljön: miként viszonyulnak a kis- és középvállalatok a fenntarthatósági követelményekhez. Ennek eredményeképpen képzés is indul.

Kutatást folytatott a kis- és középvállalatokat illetően a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) annak érdekében, hogy kiderüljön, vajon hogyan viszonyulnak a fenntarthatósági követelményekhez (ESG-hez) a magyar vállalkozások – írta a tudas.hu.

A kutatás – melyet a BGE Fenntarthatóság Gazdasági és Társadalmi Kiválósági Központja (CESIBUS) végzett a 2022-23-ra nézve - rámutatott, hogy szükség van szemléletformálásra, képzésre és konkrét eszközökre is a KKV- esetében.

Hazánkban a kis- és középvállalkozás-vezetők – kiemelten a tulajdonosok – nem zárkóznak el attól, hogy betartsák akár a szigorú regulációkat is, mert ezek motiválják őket, ugyanakkor jelentős szerepet kapnak esetükben a morális, belső motivációk is – tudatta a tudas.hu.

 
Motiváció lenne, de kevés a tudás: ESG-képzés indul a vállalkozóknak
Motiváció lenne, de kevés a tudás: ESG-képzés indul a vállalkozóknak

A kutatás eredményei alapján a KKV-knak jól jönne a szemléletformálás, a képzés és a konkrét eszközök is. Az is lényeges, hogy a nagyvállalatoknak megértsék a KKV-k igényeit és segítsék azokat az ESG beszámolásban - így tudják teljesíteni a saját ESG kötelezettségeiket.

A KKV-k számára 2024 szeptemberében kezdetét veszi egy 32 órás CSRD-jelentéskészítő képzés – közölte a tudas.hu.

A képzést a BGE, az effekteam és a denxpert közös ESG-CSRD felkészítő műhelyében tartják, amely speciális és gyakorlatorientált lesz. Ajánlott azoknak, akik esetében a következő években a CSRD-alapú fenntarthatósági jelentéstétel és ESG beszámolás teljesítése már időszerű lesz, s ehhez rendszert is építenének, de nincs meg ehhez a belső tudásuk.

A 32 órás órás oktatás személyes részvételt igényel, tervezetten 2024. szeptember 12-én veszi kezdetét a BGE Markó utcai épületében – írta meg a tudas.hu.

L.A.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]