Már elengedhetetelen a robotika és az automatizáció a vállalatoknál

Egyre inkább kulcsfontosságú a nagyvállalatok számára a robotika és a folyamatok automatizálása – mutatott rá egy új kutatás.
 
Egyre inkább létfontosságú, hogy a nagyvállalatok alkalmazzanak robotikát és automatizációt – hívta fel a figyelmet egy új kutatás.
Mint ahogyan azt a Gartner piackutató cég előre jelzi, 2026-ra már a világ nagyvállalatainak 75 százaléka használ majd intralogisztikai robotokat, s ez elsősorban a raktári környezetet érinti – tudatta a gyartastrend.hu.

A Mordor Intelligence arról számolt be, hogy a 2021-es esztendőben még csak 9,9 milliárd dollár volt a raktári robotikai piacának értéke – 2027-re azonban ez a szám 23 milliárd lehet, sőt még több is.

A vállalatok ma már igen sok feladatot meg tudnak oldani az ipari dolgok internete (IioT), valamint a csatlakoztatott rendszerek alkalmazásával. Ilyen a komissiózás, az anyag-adagolás, a rendelés, csomagolás, az ellenőrzések és a raktárbiztonság – ezeken a területeken a robotika már használatos.

A gazdasági történések természetesen hatnak a nagyvállalatokra. Az előrejelzés szerint az előttünk álló 2 esztendőben jelentős hatásokat vár a vállalatok 33 százaléka az infláció okán. Ugyancsak aggódnak a gazdasági recesszió miatt – 32 százalékuk -, míg a cégek 34 százaléka a munkaerőhiányt nevezi meg állandóan fennálló problémaként – adta hírül a gyartastrend.hu.

 
Logisztika - Raktárban dolgozó robot
Logisztika - Raktárban dolgozó robot
Csupán a nagyvállalatok 19 százaléka érzi úgy, hogy a munkaerőhiányt megfelelően tudja kezelni.

A robotizált rendszerek bevezetése azonban sokuknál már folyamatban van, amelyeket a raktárakban és az elosztóközpontokban használnak majd.

A válaszadó cégek 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyelőre a tudásgyűjtés és az oktatás szakaszában tartanak, 14 százalékuk a követelmények dokumentálásánál tart, míg a vállalatok kisebb része a hatáselemzéssel, az aktív kiválasztási folyamattal foglalkozik jelenleg, illetve a kereskedelmi feltétekek véglegesítésével. A termelési környezetben 3 százalékuk vezeti be éppen jelenleg a robotokat – írta a gyartastrend.hu.

Érdemes tudni, mely területet érinti a robotika leginkább. Első helyen a csomagolás szerepel, ezt 35 százalékban alkalmazzák a cégek, az egységrakomány és a hasznos teher szállítására ugyancsak 35 százalék használja a robotokat; 29 százalék alkalmazza kollaboratív komissiózásra, 29 százalék a raktárba betároláshoz, s szintén 29 százalék a ládák, rakományok szállításához.

A rendelés és a rekeszek komissiózásához 24 százalékban használnak robotokat a nagyvállaltok, míg a válogatáshoz, az utánpótláshoz ugyancsak 24 százalékban veszik igénybe a robotikai segítséget.

A cégek egyébként elsősorban azért fektetnek be a robotikába, hogy csökkentsék a munkaerőköltségeket, növekednej a termelés és az áteresztőképesség, de természetesen jelentős szerepe van a munkaerőhiány orvoslásának is – írta meg a gyartastrend.hu.

L.A.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]