IPOSZ: Az innováció digitális ismeretekkel rendelkező munkaerőt igényel

Nemzetközi konferenciát tartott az Ipartestületek Országos Szövetsége Budapesten. Az eseményen különös hangsúlyt kapott, hogy az innovációhoz digitális ismeretekkel rendelkező munkaerő is szükséges.

Jelentős nemzetközi konferenciát rendezett az IPOSZ június 18-án Budapesten, az Innováció elősegítése a KKV-kban címmel.

Az európai országokkal való együttműködésből sokat tanulhatunk, s munkaerőpiacaink is hasonló gondokkal szembesülnek az utóbbi időben – jelentette ki az eseményen dr. Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Manapság a technológiai innováció korszakát éljük, vagyis a kormánynak egyre magasabb szintű szolgáltatást kell nyújtania a lakosságnak – ez az ügyfélközpontú innováció -, a vállalkozóknak pedig a megrendelők igényeinek kell megfelelniük.

Az államtitkár kiemelten beszélt a munkaerőhiány problémájáról, a szakemberhiányról. Mint mondta, a magyar kormány különös figyelmet fordított más európai országok tapasztalatira, s most szükséges végiggondolni a lehetséges stratégiákat, megoldásokat.

Az innováció megvalósítása nagyon fontos – a kisvállalatok esetében is. Ehhez azonban szükséges a felkészült, digitális ismeretekkel rendelkező munkaerő-állomány.

 

A foglalkoztatáspolitikai szakterület a munkaerő-kereslet és kínálat javításával tud ehhez hozzájárulni, s minden eszközzel igyekszik támogatni a magyar KKV-szektor megerősödését, azt, hogy versenyképessége nemzetközi szinten is javuljon – mondta az államtitkár.

Mivel a KKV szektor gazdasági súlyához képest meghatározó módon, csaknem erején felül vesz részt a foglalkoztatásban, a munkaerőhiány őket súlyosabban érinti, mint a nagyvállalatokat – jegyezte meg dr. Czomba Sándor.

Az európai átlaghoz képest a hazai kis- és középvállalkozások valamivel több embert foglalkoztatnak, a gazdasági teljesítményük azonban – a fokozatos európai felzárkózás ellenére – elmarad az európai versenytársaikétól.

Nagyobb hangsúlyt szükséges fektetni a hazai és a nemzetközi együttműködés támogatására a KKV-szektor vállalkozásai körében – mutatott rá az államtitkár.

Németh László, az IPOSZ elnöke beszédében kiemelte: eddig sosem látott informatikai, technológiai, digitális forradalom zajlik a világban, amely a KKV-k millióit messzemenően érinti.

Az, hogy ezen vállalkozások milyen mértékben és mennyire hamar sajátítják el a digitalizáció nyújtotta előnyöket, milyen gyorsasággal tanulják meg az új technológiákat, a gazdaság jövőjének egyik alap kérdése.

Ehhez azonban képzésekre, olcsó szolgáltatások sokaságára van szükség, valamint a támogatási források megosztására - amelyek a mikro- és kisvállalkozásokat olyan mértékben támogatják, amilyen mértékben hozzájárulnak a GDP előállításához, a foglalkoztatáshoz és a lakossági igények kielégítéséhez – hívta fel a figyelmet az IPOSZ elnöke.

A teljes cikk itt olvasható.

L.A.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]