Induló vállalkozások kaptak a 6 milliárd forintos keretből

Hatmilliárd forintos keretet biztosít a Vállalkozó Start II. Program, melynek keretében több mint ezer hazai vállalkozó kap 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást vállalkozásindításhoz.

Hazai forrásból, 6 milliárd forintos keretből indította el a magyar kormány 2023 júniusában a Vállalkozó Start II. Programot, melynek célja megvédeni a munkahelyeket és tovább növelni a foglalkoztatott emberek számát – írta meg az MTI.

A nyár folyamán 10 ezer pályázat érkezett be, a bíráló bizottság ezekből választotta ki azokat az ötleteket, amelyek megkaphatják a vissza nem térítendő támogatást. Ez azt jelenti, hogy 3 millió forintot 1 éves munkabérre, járulékokra lehet szánni, egyéb költségekre pedig 1,5 milliót – tudatta az MTI.


Induló vállalkozások kaptak a 6 milliárd forintos keretből
Induló vállalkozások kaptak a 6 milliárd forintos keretből

Mint arról dr. Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára beszámolt, a pályázók a 18-64 éves korosztályból kerültek ki - nők és férfiak körülbelül egyenlő arányban -, többségben voltak azonban a középfokú végzettséggel rendelkezők.

Külön örülnek annak, hogy olyan vármegyékből is sok jó pályázat érkezett, ahol nagy szükség van arra, hogy fejlesszék az egyéni vállalkozásokat. Ilyen Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Baranya- vagy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye.

Azok, akik jelentkeztek, részt vesznek egy 90 órás vállalkozói képzésen, mielőtt megkezdenék tevékenységüket.

Dr. Czomba Sándor kiemelte, hogy a korábbi tapasztalatok alapján a pályázó vállalkozások 80 százaléka maradt életképes és megállta helyét a piacon – írta meg az MTI.

L.A.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]