VOSZ 2024-es vállalkozói fórumsorozata Győrben folytatódott

Győr, 2024. március 21. - A magyar gazdaság helyzete, kilátásai és a VOSZ programja volt napirenden a szövetség vállalkozói fórumán. Aktív szerepvállalás a fenntartható gazdaság kialakításában, a növekedés beindítása, a vállalkozói aktivitás fokozása és egy korszerű, hatékony vállalkozásfejlesztési rendszer kialakítása a legfontosabb feladat. A fórumon a vállalkozók üdvözölték a kamatok csökkentését és kérték a VOSZ segítségét az állami kamattámogatású Széchenyi Kártya Program hitel kamatainak további csökkentéséhez. „A jelenlegi inflációs és gazdasági folyamatok indokolnának egy jelentősebb csökkentést, amely további bővülésre és fejlesztésekre ösztönözné a magyar kis-és középvállalkozói szektor egészét” – jelentette ki Ádám Imre, a VOSZ elnökhelyettese.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vármegyei szervezetei 2024-ben márciusban és áprilisban tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket, melyekkel egyidőben vállalkozói fórum és országos elnöki látogatásokra is sor kerül. A vállalkozói fórumok célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon 5 éves új stratégiájának és cselekvési programjának eddigi eredményeiről, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek beszámoljanak 2023-ban végzett munkájukról. A VOSZ következő vállalkozói fórumát Győrben rendezték meg, március 20-án.

 

Szeles Szabolcs, Győr alpolgármestere köszöntőjében többek között azt mondta, bár az elmúlt évek válságsorozata megrázta a világot, Győr megtartotta gazdasági, kereskedelmi, oktatási és turisztikai központ szerepét. Hozzátette, a vármegye GDP-jének közel felét Győr állítja elő, térségben pedig jelenleg is 15-16 ezer vállalkozás működik. Kiemelte, a helyi vállalkozásokat támogatásában az is fontos, hogy az ország megyei jogú városai között Győrben a legalacsonyabb, 1,6%-os az iparűzési adó mértéke.Szeles Szabolcs

A fórumon felszólalt dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Közgyűlés alelnöke is. Köszöntőjében elmondta, tapasztalatai szerint is a VOSZ tevékenysége messze túlmutat az érdekképviseleti munkáján, hangsúlyozta, hogy mindezt ráadásul nem köztestületként, hanem az önkéntesség alapelvei szerint teszi a szervezet. „Látni kell, hogy Győr-Moson-Sopron vármegye gazdasági ereje nemcsak egy adat, de komoly felelősség is” – mondta, majd hozzátette, az együttműködés sikere akkor teljesül, ha az állam, az önkormányzatok és a vállalkozások közösen tesznek azokért. Egyúttal kiemelte, bár elsősorban Győrről beszélnek gazdasági szempontból, nem szabad megfeledkezni Sopron és Mosonmagyaróvár turisztikai erejéről sem, utóbbi esetében hangsúlyozta a helyi gazdasági övezetet, amelynek a vármegyei önkormányzat a gazdája.dr. Pető PéterSzéles Sándor, Győr-Moson-Sopron Vármegye főispánja az eseményen elmondta, a kihívások ellenére a térség rendkívül jól teljesít, miközben a háborús helyzet azért megfogta a gazdaság fejlődését, de az osztrák munkaerő-elszívás is problémákat okoz a vármegyének. „Ezért meg kell keresni azokat az eszközöket, a béren kívül, amely vonzóvá teszi jól képzett munkavállalók térségünkben való maradását” – tette hozzá. Széles Sándor bejelentette, rövidesen kormányzati döntés fog születni egy új iparstratégiáról, amely további feladatokat fog adni az érdekelt szereplőknek.  Végül hozzátette, várják a vállalkozók javaslatait, akár deregulációs témakörökben is.

 

A vállalkozói fórum részeként megtartották a VOSZ Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szervezetének éves közgyűlését is. Itt Dr. Kovács Péter, a szervezet elnöke többek között elmondta, az elmúlt évben több 

 

témában is a VOSZ központ közreműködését kérték vállalkozói érdekképviseleti ügyekkel kapcsolatban.

A VOSZ vármegyei elnöke bejelentette, a szervezet elnöksége Kristóf Judittal, az AT-JU Pack Cargo Kft. ügyvezetőjével és ifj. Szórádi Lászlóval, a Cső-Lavina Kft. ügyvezetőjével bővült. Szintén az eseményen hangzott el, hogy Kovács Péter 2023-ban elnyerte az Agrotrend Csoport Év Agrárembere Díját az Év Élelmiszeriparosa kategóriában.


Dr. Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója a magyar gazdaság és a régió kilátásairól tartott előadást. Mint elmondta: Magyarország 2023 negyedik éves alapon számított negyedéves GDP-növekedése (0,4 százalék) az EU középmezőnyébe tartozik, azonban a negyedéves dinamika és a decemberi exportadatok aggodalomra adnak okot. Az uniós források elapadása és a költségvetés kifeszített helyzete miatt állami beruházások jelentős része késlekedik. A magas kamatok miatt jelentősen visszaesett a háztartások beruházási aktivitása, ami negatívan hatott a vállalkozások teljesítményére is. A vállalkozások beruházásai például 12,1 százalékkal csökkentek 2023 harmadik negyedévében a 2022 harmadik negyedéves adathoz képest. A munkaerőpiac továbbra is feszes, igaz, már csökkenő mértékben. Az idei második félévtől már a reálbérek növekedése várható. Az Egyensúly Intézet szerint az infláció év végére 4,4 százalék lehet.  Az euró árfolyama idén 394-401, jövőre 408-418 forint lehet. A munkanélküliséget idén 3,9, 2025-ben 3,7 százalékra prognosztizálja az Intézet.
Dr. Kozák Ákos

Kozák Ákos a vármegye gazdasági helyzetével kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Győr az ország számára jellemzően a „nyugati” vállalkozói kultúra fellegvára volt, ugyanakkor azt javasolta a jelenlévőknek, hogy ezen az „ethoszon” érdemes ma már túllépni, hiszen az ország többi része is ma már versenyben van a térséggel. Kozák Ákos megállapította, Győrről jellemzően azt tartják, több, mint egy gazdasági centrum, ugyanakkor ezt ma már egyre több város és régió is állítja magáról.


Kozák Ákos ezzel együtt kihangsúlyozta, a vármegye gazdasági ereje megkérdőjelezhetetlen, 2014 és 2021 között – az Egyensúly Intézet kutatása szerint – az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelem és az egy főre vetített iparűzési adó megnégyszereződött.

 

A szövetség új stratégiájának 2023-2024-es megvalósításaEppel János, a VOSZ elnöke előadását azzal kezdte, a VOSZ független, érdekvédelmet ellátó szervezetként, a hagyományokra építve, de a kor kihívásaira és követelményeire válaszolva végzi munkáját és aktualizálja szolgáltatásait. Kiemelte, hogy a VOSZ mind országosan és vármegyei szinten is a vállalkozói közösség építőjeként tehet a vállalkozások sikeres működéséért.  A VOSZ tavaly ünnepelte működésének 35. éves évfordulóját és ezen idő alatt, egyfajta híd szerepet töltött, tölt be vállalkozók és a mindenkori kormány között, amely társadalmi minden körülmények között a párbeszédre épül. A VOSZ vezetősége ezt a tradíciót kívánja folytatni, mert továbbra is abban hiszünk, hogy a mindenkori kormánnyal folytatott őszinte, nyílt párbeszéd az egyetlen út, amely sikeresen és hatékonyan működik. A 35 év alatt mind a szövetségben, mint a tagvállalatoknál felhalmozódott szakmai tudást és tapasztalatot felhasználni a szövetségen belüli közösségek, vármegyei szervezetek, tagozatok, szekciók feladata, mint országosan és helyi szinten is. Az érdekvédelmi tevékenységen és Széchenyi Kártya Program működtetésén túl a VOSZ tavalyi évben több új szolgáltatást vezetett be a vállalkozások mindennapjainak megkönnyítése érdekében, de folyamatosan kutatja, vizsgálja és fejleszt.

Eppel János

A 2024 évben továbbra is fontos az aktivitás és szervezettség: konkrét ügyek és projektek mentén sokkal többet kell kihozni a közös munkából, melyre az előbbiek miatt   képes a VOSZ. „Akkora kihívások elé nézünk, hogy ezekre a korábbi eszközrendszerünk már nem lesz elég, meg kellett újulnunk, nagyobb együttműködésre, összefogásra van szükség, szervezett formában. Nem egyedül vagyunk a világban, egy közösség tagjai vagyunk” – húzta alá Eppel János. „nem elég, ha tudjuk, hogy miben vagyunk jók, azt másokhoz is el kell juttatnunk, mert a VOSZ jó márka” – jelentette ki.


A VOSZ legsikeresebb szolgáltatása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen működtetett Széchenyi Kártya Program a 21 év alatt 7800 milliárd forint kihelyezett forrás, több mint 480 ezer hitelszerződés önmagáért beszél. A kibővített program folytatódik, a következő évekre is garantálja a kormány a működését, ezzel rengeteg vállalkozás fejlődését lehet biztosítani. Az elnök kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy a vármegyei vállalkozásoktól is érkezzenek a témák, javaslatok, meglátások, amelyeket megvizsgálva, elemezve a VOSZ felkarolhat és képviselhet a szükséges fórumokon, hisz a win-win helyzet erősítése változatlanul elsődleges cél.A szövetségnek van válasza az aktuális kérdésekre és kihívásokra is, melyeket a vállalkozások már egyre kevésbé kerülhetnek ki, mint a fenntarthatóság kérdése és az ESG témakörre. A új kihívások kezelésére az összefogás és együttműködés az egyik legfontosabb válasz, így nagyon fontos, hogy nem csak a központban, de az vármegyékben és aktív, erős szervezetek és közösségek működjenek, melyek mind az irodahálózat kiépítése és meglévő irodák fejlesztése lehetőséget ad országszerte a helyi vállalkozások számára közvetlen kapcsolatba lépni a szövetséggel. Továbbra is várjuk a megyei szervezetek, vállalkozók ötleteit, meglátásai, javaslatai, melyből merítkezni tudunk.Ádám Imre VOSZ-elnökhelyettes előadásában tájékoztatta a közönséget a VOSZ érdekvédelmi munkájának kutatási hátteréről és konkrét területeiről. Szintén kiemelte, hogy a KSH adatai alapján ma Magyarországon 1 millió vállalkozás működik, amelyek nagy része a közép-magyarországi régióban található, de meg kell adni a lehetőséget a vármegyék vállalkozásainak is, hogy egyre jobban bekapcsolódjanak a gazdasági vérkeringésbe és a szervezet életébe is. Ezt a célt szolgálják a vármegyei közgyűlésekkel egybekötött vállalkozói fórumok és országos elnökségi részvétel is, továbbá előkészítés alatt áll egy olyan módostás, amely után a vármegyékben telephellyel rendelkező cégek a vármegyei szervezet és szövetségi munka részeseivé válhatnak. Az elnökhelyettes kiemelte, hogy 2023-ban indult az Egyensúly Intézettel közösen a VOSZ Barométer üzleti hangulat index felméréssorozat a VOSZ-tagvállalatok körében (összesen 25 ezer aktív tagi közösség), amely nagyon értékes adatokkal segíti a VOSZ munkáját, jelezve azt is, hogy milyen területre kell koncentrálni. Jelentős eseményként még elmondta, hogy 2023-ban a magyar Parlament december első péntekét a Magyar Vállalkozók Napjává, hivatalosan is jeles nappá nyilvánította 170 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, amely a tavalyi jubileumi évben a vállalkozók munkájának és társadalmi szerepének méltó elismerése.

Ádám Imre

A kereslet, a megrendelések és a beruházások növelése 2024-ben elsődleges érdek, ehhez a hitelezési lehetőségek további bővítésére is szükség van. Ádám Imre kitért arra is, hogy a vállalkozói közösség üdvözölte a kamatok csökkentését, de szerinte a jelenlegi inflációs és gazdasági folyamatok indokolnának egy jelentősebb csökkentést, amely további bővülésre és fejlesztésekre ösztönözné a magyar kis-és középvállalkozói szektor egészét.


A VOSZ vezetői részéről még az is elhangzott, stratégiai cél, hogy a vállalkozások hatékonyságnövelését segítsék különböző szolgáltatásokkal, amelyek közül kiemelkedik a VOSZPort, a digitális vállalkozói vezérlőpult, amely a számlázástól a céginformációs lekérdezésig, az elektronikus aláírásig, kkv-minősítésig sok mindenben segít immár a mesterséges intelligencia alkalmazásával. Egyúttal bejelentették, vállalkozásfejlesztési tanácsadó szakember kezd dolgozni minden vármegyében a következő negyedévtől kezdve, a Széchenyi Kártya Programot koordináló kollégával közös irodában. A kkv-kat kívánják összehozni szolgáltatókkal, például képzési vagy kontrolling területen – ezzel is bővül a VOSZ szolgáltatási portfóliója. A közeljövőben a VOSZ kiemelten foglalkozik majd az induló és a 0-5 éves vállalkozásokkal is, mert a jelenlegi 50 százalékos lemorzsolódáson javítani kell.

 

A fórumon bemutatta vállalkozását a Performancology Kft. ügyvezetője is. Kiss Szabolcs elmondta, manapság egyre nagyobb figyelmet kapnak a szimulációs autó-motor sportok. A cég terméke adatelemzéssel segíti a felhasználókat a fejlődésben úgy, hogy egy virtuális AI-versenyben vehetnek részt. 


Bemutatkozott az eseményen Bártfai Péter, az Enlight Digital Stúdió Kft. ügyvezetője is, aki mintegy 7 éve foglalkozik startupokkal. Mint elmondta, 2017-ben, amikor elkezdte tevékenységét, azt tapasztalta, hogy Győrben és a vármegyében nincs vagy minimális a stratupok száma, miközben azokban az években Debrecenben virágzott ez az ökoszisztéma. Később találkozott olyan startup-vállalkozókkal, akik éppen visszaköltöztek külföldről, hogy itt folytassák tevékenységüket. Így megalakítottak a StartITup Győr Egyesületet, amely során üzleti közösséget építenek, de tanácsadással is foglalkoznak.


Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]