Veszprémben indult a jubileumát ünneplő érdekképviselet országos rendezvénysorozata - Idén 35 éves a VOSZ

Veszprém, 2023. március 06. - A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vármegyei szervezetei idén március folyamán tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket. Ennek apropóján a vállalkozói érdeképviselet a gyűlések előtt vállalkozói fórumokat tart, ezek közül a sorozat nyitórendezvényére Veszprémben került sor pénteken. Az eseményen elhangzott: a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú a közös munka és az információmegosztás a vállalkozások boldogulása szempontjából, amelyre az idén 35 éves VOSZ a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektet.

Veszprém adott otthont a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által március során megrendezendő országos eseménysorozata indító rendezvényének pénteken. A hónap során lezajló vállalkozói találkozók célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon idei 35 éves jubileumi évében induló 5 éves stratégiájáról és cselekvési programjáról, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek összefoglalást adjanak a tavalyi évi során végzett munkájukról.

„A kor kihívásai miatt az emberek és a vállalkozások jövőképe is nehézségeket mutat, ezért a közösség ereje pótolhatatlan segítséget nyújt. A VOSZ is egy ilyen közösség” – jelentette ki az eseményen megtartott köszöntőjében Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője. Az instabil világban az összefogás és a jó tapasztalatok vezethetnek eredményre, erre is jók az ilyen rendezvények – fogalmazott.

 

Európa szeme Veszprémen

Veszprém értékeiről és az általa biztosított lehetőségekről beszélt a város polgármestere, Porga Gyula annak kapcsán, hogy a település, illetve a térség idén Európa Kulturális Fővárosaként mutatkozik be a nagyközönségnek. Mint elmondta, a város és környéke egész évben tud az érdeklődőknek nívós programokkal szolgálni. A kezdeményezés kapcsán számos fejlesztés valósult meg a városban, amely lehetőséget és előnyöket biztosít nem csak a látogatóknak és a helyi lakosságnak, hanem a térség vállalkozóinak is. Az elhangzottakhoz kapcsolódva Müller Mihály, a Veszprém Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 rendezvénysorozat sajtófőnöke tartott prezentációt, amelyből kiderült: több mint száz település mintegy 3 ezer programmal várja az érdeklődőket. Ehhez a régió- és a város fejlesztése is kapcsolódik, amely komoly erőt jelent az előrelépésben.

Az oktatás oldaláról a Pannon Egyetem fejlesztéseit mutatta be a vállalkozók szemszögéből az intézmény kancellár-helyettese, Kurdi Róbert. Kiemelte: „a vállalkozók számára a legfontosabb a képzés, azon belül is a szakirányú képzés jelenléte, ezen a területen adatelemzőket, a mesterséges intelligencia szakértőit és menedzsereket is képeznek. Az intézmény ezen felül kiemelten vesz részt a duális képzésben is.”

 



Jubielum és új stratégia

„A VOSZ idén ünnepli a 35 éves fennállását, a jubileum időszakában pedig kifejezetten nehéz időszakot élnek meg a vállalkozók. Ennek ellenére az érdekképviselet továbbra is alapértékeihez hűen dolgozik a vállalkozásokért, működésük sikerességéért” – mondta el az eseményen Eppel János, a VOSZ elnöke. Hozzátette: a VOSZ átalakulást él meg, egy növekedési pályára állt a tavaly elfogadott ötéves stratégiájának köszönhetően és a vállalkozói felmérések eredményeinek elemzése alapján, amelynek során a meglévő értékeit, a szakértelmet, a tudást és a vállalkozói szektorban összegyűlt ismeretét igyekszik még inkább a munkaadók javára kamatoztatni és a korábbiakhoz képest is még láthatóbbá tenni. „Szeretnénk a legerősebb, legvonzóbb, legaktívabb és szakmailag is leghitelesebb érdekképviselet, egyfajta támogató partner lenni a vállalkozások számára” – fogalmazott az elnök, aki szerint különösen az aktivitáson kell erősíteni a közeljövőben. Az elnök beszédében kifejtette: a VOSZ szakmai tanácsadással, a kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Program hiteleinek forgalmazásával, érdekképviseleti tevékenységgel, képzéssel és más magas szintű és egyre fejlődő szolgáltatásokkal segíti a magyar vállalkozókat. Az idei évben tovább folytatódik a tavaly elindított, komplex vállalkozásfejlesztési program megvalósítása.


 

A jubileum kapcsán kommunikációját is új alapokra helyezi a szövetség, ennek fókuszában is a nagyobb aktivitás áll. „Ez a folyamat a tavaly elfogadott megújult arculattal kezdődött, amely egy modernebb és lendületesebb megjelenést kölcsönöz” – ismertette Széles Anikó, a Sky Marketing Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A VOSZ kommunikációs ügynökségének vezetője hozzátette: az idei évtől aktívabb, a mai trendekhez igazodó, a klasszikus média felületeken való megjelenés mellett az online és közösségi média felületeken történő erőteljesebb jelenlét jellemzi az érdekképviselet kommunikációját. Ezt egészítik ki az olyan rendezvények, mint nagy prosperitással, és innovativitással működő hazai cégeket bemutató TOPVOSZ kihelyezett elnökségi ülések, a magyar egyetemekkel együttműködésben a jövő vállalkozóit megszólító VOSZFESZT vállalkozói szabadegyetem, valamint a kulturális VOSZ Páholy sorozat.



Szolgáltatások a vállalkozásoknak

 

Veszprém kulturális attrakcióira reagálva a VOSZ missziójához kapcsolódó Príma díjakat emelte ki Perlusz László, a szervezet főtitkára. Hozzátette: a VOSZ erőssége, hogy területi és országos szinten, sőt, a Kárpát-Medence szintjén egyaránt működik és tevékenykedik a vállalkozói közösség, valamint különösen fontos, hogy ágazati tagozatai és szekciói is eredményes munkát végeznek. Ennek keretében a vállalkozók a saját szakmájukhoz, a saját szűkebb tevékenységükhoz, vállalkozói életpályájuk minden szakaszához kapcsolódóan is segítséget, információt kaphatnak az érdekképviselettől. A főtitkár beszélt az aktuális helyzetről és a gazdasági folyamatokról is. Külön kiemelte a VOSZ és az Egyensúly Intézet közös szakmai munkájaként elkészült anyagot, amely bizonyítja, hogy nem a vállalkozók „féktelen profitéhsége” okozza az inflációt, hiszen a legtöbb cég a túlélésért küzd Magyarországon. Kitért arra is, hogy a vállalkozások digitalizációját vállalkozói irányító pulttal segítik VOSZPORT márkanév alatt, várhatóan májusi piacra lépéssel. Ez a vadonatúj eszköz arra vállalkozik, hogy az egyéni vállalkozótól és induló vállalkozástól a nagyobb cégekig megjeleníti és egy integrált számítógépes platformban menedzselhetővé teszi a vállalkozás teljes gazdálkodását és digitális kapcsolatrendszerét.


 

Segítség a hitelekben is

Több témát is érintett beszédében Gazsi Attila a VOSZ Veszprém vármegyei elnöke és országos elnökhelyettese. Az egyik kiemelt kérdés a minimálbér területe volt, amelynek kapcsán a VOSZ igyekezett érdemi érdekképviseleti munkát végezni és ügyelni a bértorlódás kérdésére is. A Veszprém vármegyei eredményekről szólva kijelentette: „az elmúlt évben mintegy 2500 szerződött Széchenyi Kártya tulajdonossal bővült a vármegye, döntő többségük mikro- és kisvállalkozás. Mindez hozzávetőleg 40 milliárd forintnyi hitelkihelyezést jelentett, olcsó forrást, amely a vállalkozók sikeres működését, elsősorban a kisebb szereplők segítését szolgálja.” 2023 tervei kapcsán a VOSZ 35 program országos rendezvénysorozatát, továbbá a rendszeres tájékoztatást és a párbeszéd fontosságát emelte ki a vármegyei elnök, amely elengedhetetlen a sikerhez és az együttes eredményekhez. A vármegyei aktivitások és az országos programok erősítik egymást, intenzív jelenléthez és növekvő befolyáshoz vezetnek, a vállalkozások és a versenygazdaság fejlődése érdekében.


Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]