Vasárnapi zárva tartás körében a vasárnapi pótlék – 1. rész

Megjelent a 2015. évi XVII. törvény a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmával összefüggésben a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény módosításáról, amely 2015.03.27. napján lépett hatályba.
 
A törvény szövegezése a más törvényekre utalás és kivételek miatt nehezen értelmezhető, így megpróbáljuk a lényegi tudnivalókat összegezni.
  1. Vasárnapra rendes munkaidő beosztható a kereskedelemben

    A szabályozás szövege változott, de az Mt. kiindulási alapja nem. Vasárnapra rendes munkaidő a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (a továbbiakban: Kertv.) hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.

  2. Változatlan pótlékok zárva tartási törvényen kívül esőknek

    Marad a vasárnapi 50%-os pótlék kivéve ott ahol lehetőség van a zárva tartási tv. (kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény, a továbbiakban: zárva tartási tv.) szerint a vasárnapi nyitva tartásra (ott 100% a pótlék ld.. 3. pont).

  • Azaz ha vasárnapra rendes munkaidő beosztható, akkor kereskedelemben (ld. pl.:1. pont) és a több műszakos tevékenység keretében és a készenléti jellegű munkakörben rendes és rendkívüli munkaidőben is jár 50% pótlék vasárnap.
  • Továbbá ha rendes munkaidő nem osztható be, de a rendkívüli munkaidő vasárnapra esik akkor is jár 50% pótlék.
  • Változatlan, hogy a munkavállalót munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék illeti meg.
  • Ahogy 100% a pótlék a húsvét- vagy a pünkösdvasárnap, vagy a vasárnapra eső munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén.
     

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]