Változások az EU támogatások rendszerében

2015. szeptember 10-én a Privátbankár.hu konferenciát rendezett „Start 2015” címmel, amelyre több neves előadót is meghívtak, többek között Csepreghy Nándort, fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárt is. A rendezvényen szó volt többek között a fejlesztés politikáról, az eddigi pályázati időszakok tapasztalatairól, átalakuló finanszírozásról, aktuális pályázatokról, valamint a pályázatok ellenőrzéséről is.

Csepreghy Nándor előadásában beszélt arról, hogy Magyarország 2012-ben két nagy vállalást tett, amelynek egyik része az volt, hogy a pályázati pénzek nagy részét, 60 százalékát gazdaságfejlesztésre lehessen fordítani, a korábbi 16 százalékkal szemben.

Felmerült a kormány nem régiben hozott döntése, miszerint 2017. június 30-ig az összes pályázatot kiírják.

A vállalkozók 84 százaléka szeretne uniós támogatást igényelni, 51 százalékuk azonban nem csak vissza nem térítendő támogatásban gondolkodik.

Az előző pályázati időszakhoz képest, ahol minden területre lehetett pályázati pénzeket kérni, most kiemelt területeket határoztak meg, mint a foglalkoztatás, piacra jutás, versenyképesség, kommunikáció. Azt sem szabad elfelejteni, hogy 2020 után már nem lesznek vissza nem térítendő támogatások. Így tehát fontos gazdaságpolitikai cél lesz, hogy a pályázati kiírásokkal a termelő ágazatok olyan helyzetbe kerüljenek, hogy a vissza nem térítendő támogatások nélkül is versenyképesek legyenek.

Lényeges kérdés még az államtitkár szerint, hogy hogyan lehet felhasználni az innovációs forrásokat és ezzel párhuzamosan hogyan lehet felhasználni a kkv-knak szóló forrásokat, ha már a nagyvállalatok nem részesedhetnek a források döntő részéből.

Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója szerint meg kell kérdezni a vállalkozókat, hogy milyen pályázatokra lenne szükség, ne a vállalkozó próbálja az ötleteit ráhúzni a kiírt pályázatokra. Fontos, hogy a pénzt hatékonyan használják fel. A vezérigazgató szerint érdemi segítséget jelenthet sok vállalkozónak, ha gyorsan, már a következő két évben megjelennek a pályázatok, hiszen négymillió ember jövője a tét.

Forrás: Privátbankár.hu, Portfólió

Amennyiben pályázat témában tanácsra van szüksége, kérem, írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Dr. Veres Ilona

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]