Üzleti tárgyalás külföldön: Mire figyeljünk a készülődés során?

Nem ritka manapság, hogy a külföldi üzleti partner megnyerése és megtartása érdekében a partner országában kerül sor a tárgyalásra. Amikor nekilátunk csomagolni, nem csak a bőröndbe valót gondoljuk végig, hanem a tárgyalásokra is készüljünk egy kicsit előre…

A megfelelő öltözék

Öltözékünk összeállításánál vegyük figyelembe a helyi szokásokat és dress code elvárásokat, például: Japánban az üzletasszonyok térd alá érő szoknyát viselnek, és az üzletemberek mindig kötnek nyakkendőt.

Figyeljünk arra, hogy olyan kevés, jól kombinálható darabból álló ruhatárat vigyünk magunkkal, amely lehetőséget ad arra, hogy legváratlanabb eseményeken is a megfelelő öltözékben tudjunk megjelenni. Ezért ne csak az üzleti öltözékünk legyen kifogástalan, de a smart casual darabok mellett (amelyek kényelmesebbé tehetik, különösen a hosszabb repülőutat) legyen nálunk alkalmibb darab is. Ilyenkor tehet jó szolgálatot nők esetében a „kis fekete”, férfiak esetében gránitszürke öltöny, megfelelő cipővel és kiegészítőkkel.

 

Névjegytartó

A névjegytartónkban a fogadó ország nyelvén készült névjegy lapuljon, illetve, legyen nálunk tartalékban még sok-sok névjegy, minden eshetőségre felkészülve. Tanulmányozzuk a névjegy átadási szokásokat, mert országonként nagyon különböző lehet, és ügyetlenségünket könnyen sértésnek tekinthetik egyes kultúrákban. (Bal kézzel nyújtani a névjegyünket Indiában, vagy a közel-keleten, súlyos sértésnek számít)

 

Ajándék

Az üzleti ajándék, apró figyelmesség, az üzleti tárgyalás része sok kultúrában. Kultúránként és országonként nagyon eltérő, hogy mikor illik adni, illetve átadni az ajándékot. Az ajándék kapcsán négy dologra érdemes figyelmet fordítanunk: ajándékunk igényes legyen (céges „szóróajándék” például toll, nem ajándék), szépen legyen becsomagolva, a váratlan találkozások okán több ajándék legyen nálunk, ismerkedjünk meg a helyi ajándékozási szokásokkal: mikor, hogyan illik átadni az ajándékot.

 

Készüljünk a könnyed társalgásra

A könnyed társalgás az üzleti kultúra része, a bizalomépítés egyik alapvető eszköze. Sok országban nem is lépnek a követező – üzleti szintre – amíg egy kicsit jobban meg nem ismerték a partnert. Tanulmányozzuk ezért előre a helyi kultúrát és történelmet, és azzal is legyünk tisztában, hogy az adott országban, mely témák számítanak „tabu témának” amelyet jobb kerülni. Jó, ha van egy-két derűs (de nem túl személyes) történet a tarsolyunkban, például a hobbinkról.

 

Ismerkedjünk meg az étkezési szokásaikkal

Még a szomszédos országokban is nagyon eltérőek lehetnek az étkezéshez kapcsolódó szokások, például a kínálási „ceremónia”, vagy a pohárköszöntő mondásának szokása. Ha nem erősségünk a rögtönzött beszéd, érdemes előre megírni néhány sort, amelyben kifejezzük a másik féllel való együttműködés (lehetősége) feletti örömünket.

Amire vigyázzunk: a humor és a humorérzék személyenként és kultúránként nagyon eltérő, ezért kerüljük a vicceket és a sikamlós anekdotákat.

 

Ismertjük meg a tárgyalási szokásaikat

Milyen a köszönés és a bemutatás szertartása? Mennyire veszik komolyan pontosságot? A legfontosabb személy (a döntéshozó) vezeti a tárgyalást, vagy csak hallgatagon ül? Az egyet nem értést milyen módon fejezik ki? Milyen hosszú a döntési folyamat? Mennyire természetes, hogy egy lezárt kérdést újratárgyalnak? Csak néhány olyan kérdés, amelyben mindenképp tisztán kell látni, mielőtt útnak indulnánk.

 

Egy üzleti tárgyalásra itthon is érdemes körültekintően felkészülni, mint etikett, mind tárgyalástechnikai szempontból. Egy olyan kultúrában, ahol a mindennapi és társasági életnek is más szokásai alakultak ki, az üzleti kultúrája is nagyon eltérő. Az üzleti etikettben való járatlanságunk a megbízhatóságunkat kérdőjelezheti meg és az üzleti sikerünk rovására mehet.

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]