Új források lesznek elérhetőek start up cégeknek!

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal átalakítja a start up vállalkozások finanszírozását.

Átalakítja a start up vállalkozások finanszírozását a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) – mondta el Pálinkás József a hivatal elnöke egy háttérbeszélgetés alkalmával. Kiemelte: a kezdő cégek egy háromfázisú rendszerben nyerhetnek támogatást.

Kezdetben egy nagy kockázatú, de kis összegű forráshoz juthatnak ötletük kidolgozásához, ezt követően már szigorúbb elbírálás szerint juthatnak nagyobb támogatáshoz, míg a harmadik fázisban már a prototípus elkészítéséhez kaphatnak pénzt. Pálinkás József elmondta, hogy tervei szerint az első fázisban legfeljebb 3 millió forintos lehet a felkínált forrás, a másodikban nagyjából 30 milliós, míg a harmadiknál akár 130 millió forint is lehet.

A támogatások alapja nagyobbrészt az EU strukturális alapja, vagyis a GINOP, az ebből a célra szánt 5 milliárd forintot az NKFI Alap 1,5 milliárdja egészíti ki – mondta el az elnök.

A kutatás-fejlesztés- innovációra egyébként a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban összesen mintegy 1200 milliárd forint áll rendelkezésre állami és uniós forrásból – részletezte az elnök. A keretből az idei kiírások összege GINOP-ból 257,5 milliárd, ezt a fejletlenebb, úgynevezett konvergencia régiókban megvalósuló fejlesztésekhez lehet felhasználni. Ezt egészíti ki a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) 13 milliárdja, amit az elnök azért tart fontosnak, mivel az ország sajátosságaiból adódóan káros lenne, ha Budapest és környéke nem kapna támogatást. Rendelkezésre áll ugyanakkor az NKFI Alapból 27,13 milliárd forint is.

Forrás: vilaggazdasag.hu

Amennyiben pályázat témában tanácsra van szüksége, kérem, írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Dr. Veres Ilona

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]