Ügyelet és készenlét

A munkavállaló a beosztás szerinti napi munkaidején kívül rendelkezésre állásra kötelezhető.
Ha a rendelkezésre állás a négy órát meghaladja, az ügyelet elrendelése csak további feltételekkel lehetséges, így kizárólag
  • a társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatás folyamatos biztosítása (pl.: energiaszolgáltatás, egészségügy),
  • baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése, elhárítása, továbbá
  • • a technológia biztonságos, rendeltetésszerű alkalmazásának fenntartása, érdekében rendelhető el.
A munkavállaló a rendelkezésre állás tartama alatt köteles munkára képes állapotát megőrizni, és a munkáltató utasítása szerint munkát végezni.

Ha a munkáltató meghatározza a rendelkezésre állás helyét, ügyeletről beszélünk, egyébként a munkavállaló jogosult a tartózkodási helyét meghatározni, oly módon, hogy a munkáltató utasítása esetén haladéktalanul rendelkezésre álljon, ez utóbbi a készenlét.

Ha a munkavállaló kéri, a rendelkezésre állást írásban kell elrendelni. A rendelkezésre állás tartamát legalább egy héttel korábban, egy hónapra előre közölni kell. Ettől a munkáltató akkor térhet el, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, ez esetben legalább négy nappal korábban módosíthatja a közölteket.

Az ügyelet tartama nem haladhatja meg a huszonnégy órát. Ebbe az ügyelet megkezdésének napjára beosztott rendes vagy elrendelt rendkívüli munkaidő tartamát be kell számítani. E rendelkezésektől kollektív szerződés csak a munkavállaló javára térhet el.

Az ügyelet rendkívüli munkaidőnek számít, amit a beosztás szerinti heti munkaidő szempontjából is figyelembe kell venni.
Ha az ügyelet alatt végzett munka tartama nem mérhető, az ügyelet teljes tartamát be kell számítani a beosztás szerinti napi munkaidőbe, így annak tartama legfeljebb tizenkét óra lehet.

A készenlét havi tartama a százhatvannyolc órát nem haladhatja meg, amelyet munkaidőkeret alkalmazása esetén átlagban kell figyelembe venni. A munkavállaló számára készenlét a heti pihenőnap (heti pihenőidő) tartamára havonta legfeljebb négy alkalommal rendelhető el.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/jog/potlek-munkaszuneti-napra-ugyeletre-keszenletre

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]