Termőföld tulajdonjogának adásvétellel történő megszerzése

A termőföld tulajdonjogának megszerzésére, a földön haszonélvezeti jog alapítására, a föld használatára, továbbá a szerzési korlátozásokra speciális rendelkezések vonatkoznak, amelyek külön törvényben kerültek szabályozásra.

A föld tulajdonjogának megszerzésére való jogosultággal elsősorban belföldi természetes személyek és tagállami állampolgárok rendelkeznek.

Földművesnek nem minősülő belföldi természetes személy és tagállami állampolgár azonban csak akkor szerezheti meg a föld tulajdonjogát, ha a birtokában álló föld területnagysága a megszerezni kívánt föld területnagyságával együtt nem haladja meg az 1 hektárt, kivéve ha az átruházó személy közeli hozzátartozója, illetve rekreációs célú földszerzés esetén.

Jogi személyek közül az állam és az alábbiak szerezhetik meg a tulajdonjogot:

  • bevett egyház vagy annak belső egyházi jogi személye tartási, életjáradéki, gondozási, ajándékozási szerződés alapján, valamint végintézkedéssel,
  • jelzálog-hitelintézet a jelzálog-hitelintézetről és a jelzáloglevélről szóló törvényben foglalt korlátozásokkal és időtartamra,
  • a föld fekvése szerint illetékes települési önkormányzat közfoglalkoztatás és szociális földprogram és településfejlesztés céljára.

További feltétel, hogy a szerző fél a tulajdonjog átruházásáról szóló szerződésben, illetve teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt nyilatkozatban vállalja, hogy a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja, és ennek során eleget tesz a földhasznosítási kötelezettségének, továbbá vállalja, hogy a földet a tulajdonszerzés időpontjától számított 5 évig más célra nem hasznosítja.

Szintén nyilatkozni kell arról, hogy a szerző félnek nem áll fenn földhasználati díjtartozása, valamint, hogy a szerző féllel szemben a szerzést megelőző 5 éven belül nem állapították meg, hogy a szerzési korlátozások megkerülésére irányuló jogügyletet kötött.

A törvény a földszerzés maximumáról is rendelkezik, a tulajdonjog a már tulajdonában és a haszonélvezetében lévő föld területnagyságának a beszámításával - 300 hektár mértékig szerezhető.

Föld tulajdonszerzése esetén a törvényben meghatározott elővásárlási jogosultakkal is számolni kell,  ezért az adásvételi szerződést a föld fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője útján hirdetményi úton kell közölni, az elővásárlási jog jogosultja a közlés kezdő napjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül tehet az adásvételi szerződésre elfogadó, vagy az elővásárlási jogáról lemondó jognyilatkozatot.

Az adásvételi szerződéshez szükség van a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyására.

Fontos, hogy további speciális szabály az, hogy szerződés írásba foglalására csak olyan papír alapú okmányon kerülhet sor, amely az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott biztonsági kellékekkel rendelkezik.

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]