TermékHétfő - Finanszírozz hétfőn! - 43.hét

Alapok: Hitel, …vagy inkább lízing?  Mi a különbség? Összehasonlítás 1.

A hitel, és lízing közötti legfontosabb különbség a tulajdonos személye. Egy banki kölcsön esetén a hitelintézettől kapott pénzből az ügyfél maga veszi meg a finanszírozás tárgyát, és így azonnal tulajdonossá válik.

Lízing esetén a lízingbe adó (lízingcég) vállalja, hogy a szóban forgó eszközt megvásárolja, és a lízingbe vevő (ügyfél) részére lízingdíj ellenében átengedi annak használati jogát. Lízing esetén (kivéve operatív lízing) csak a futamidő végén kerül az ügyfél tulajdonába a lízingtárgy automatikusan, vagy bizonyos maradványérték megfizetése után. A lízingnek két fajtája van: az operatív (működési), és a pénzügyi (finanszírozási) lízing.

Az operatív lízing esetén nem finanszírozás történik, csupán a lízingbe adó az eszközt bizonyos díj megfizetése ellenében meghatározott időtartamra az ügyfél használatába adja, amelyet aztán a futamidő végén az visszaszolgáltat. Így az eszköz tulajdonjoga í lízingcégnél marad.

A pénzügyi lízing esetén az ügyfél általában él a szerződés által biztosított vételi jogával, és megszerzi a tulajdonjogot. Pénzügyi lízingen belül beszélhetünk nyílt, és zárt végű lízingről, utóbbinál a tulajdonjog-átruházás a futamidő végén automatikus, előbbinél az ügyfél eldöntheti ő, vagy egy általa megnevezett harmadik személy lesz-e a szerződés lejártakor a tulajdonos.

De mik is a lízing előnyei?

  • Önerő:Lízing esetében az elvárt önerő általában jóval kevesebb, mint hasonló egyéb hitelkonstrukcióknál.
  • Fedezethiány: A lízing egy olyan finanszírozási alapkonstrukció, ami abban az esetben, amikor például fedezethiány miatt nem kap a vállalkozó hitelt megfelelő megoldást jelenthet, hiszen a lízingnél a finanszírozás fedezete maga az eszköz lesz.
  •  „Törlesztés”: Lízingdíjak a lízingtárgy üzemeltetésével kitermelhetőek, illetve ezek fizetési ütemezése rugalmasan alkalmazkodhat a vállalkozás pénzbevételeinek alakulásához (például szállodák esetében a szezonalításhoz).
  • Eljárás időtartama: A hitelekhez képest általában gyorsabb az elbírálási eljárás.
  • Költségek: Lízing esetében a lízingelt eszköz tulajdonosa a szerződés időtartama alatt maga a lízingbe adó(lízingcég). Ezzel a kockázat a lízingcég oldalán mérvadóan kisebb egy hitelhez képest, ezért a lízing gyakran olcsóbb lehet, mint a hitelből történő finanszírozás.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]