Telefon etikett II. - A három legbántóbb szokás

Az Egyesült Államokban a Weber Shandwick által végzett 2013-as kutatás szerint a három legbárdolatlanabb telefonálási szokás: felvenni a telefont, miközben mással beszélünk, étkezés alatt telefonálni, illetve hangosan beszélni a telefonon nyilvános helyen…

Ha a kutatás szerint a megkérdezettek ezeket a cselekedeteket a mindennapi életben ennyire helytelenítették, akkor az üzleti életben, ahol a viselkedési szabályok kevésbé megengedőek és a viselkedés finomabb és visszafogottabb, ezek a bakik sokkal nagyobb súllyal esnek a latba.

 

A legnagyobb hiba: miközben mással beszélgetünk, felvesszük a megcsörrenő telefont.

Ez gyakran azért történhet meg, mert a telefon nincs lehalkítva, és az evolúciós késztetésnek engedve („üss vagy fuss” analógiájára), az érintett gyorsan meg akarja szüntetni a hirtelen keletkező zajt, és erre a legösztönösebb gesztus, hogy felveszi a telefont. Ugyanakkor az üzleti partner, különösen egy tárgyalás során, arra következtethet, hogy „megméretett és könnyűnek találtatott”, mert noha ő jelen van, (bárki)más fontosabb, mint ő. Ez pedig nagyon rossz üzenet.

Az etikett szabályai szerint mindig a jelenlevő a legfontosabb. Ezért jó megoldás lehet, amennyiben hívást várunk a beszélgetésünk alatt, hogy előre szólunk a partnerünknek, és ha megérkezett a hívás, félrehúzódva, gyorsan beszélünk.

Ha váratlanul ér bennünket a bejövő hívás, vagy halkítsuk le a telefont, vagy utasítsuk el a hívást, azonban egy dolgot ne tegyünk: Bármennyire is nagy a kísértés ne fűzzünk hozzá kommentárt, vagy grimaszt. Különösen olyan megjegyzést ne, hogy „Ezt, most nem veszem fel.” Az ugyanis természetes, hogy nem vesszük fel, ám egy ilyen megjegyzés tiszteletlenséget mutat a hívóval szemben és beszélgetőtárs okkal hiheti, hogy hasonló esetben róla sem fognak nagyobb tisztelettel nyilatkozni.

 

Étkezés közben telefonálni

Az étkező asztal, az étkezések színtere, még üzleti ebéd során is. A másikra való oda nem figyelés bántó példája, az étkezés közben lebonyolított beszélgetés. Amennyiben mégis úgy alakul, hogy egy étkezést meg kell szakítani egy „élet-halál kérdés” telefonnal, akkor el kell hagyni az asztalt, olyan helyre húzódva gyorsan lebonyolítani a beszélgetést, ahol ezzel senkit sem zavarunk.

Ehhez kapcsolódó, szintén súlyos vétek, a mobiltelefon asztalra való kihelyezése. (Ez a szabály, főszabályként még a tárgyalóasztalra is igaz.) A telefon az étkezéshez nem szükséges eszköz. Az pedig már szomorú tény nálunk is, hogy az étterem tulajdonosoknak bizony megemeli a mosatási költését, hogy néhány vendég, nemcsak kiteszi a telefonját az asztalra, hanem a képernyőt az abroszban törli meg. Ez a cselekedet nagyon súlyos bárdolatlanságnak számít, épp, mintha a damasztszalvétát használná valaki zsebkendőként.

 

Hangosan telefonálni, nyilvános helyen

Legyen csak figyelmetlenség, vagy ellenkezőleg, feltűnési vágy, senkiről nem mutat jó képet, ha nyilvános helyen arra kárhoztatja a jelenlevőket, hogy avatatlanként, még a legrövidebb beszélgetést is kénytelek legyenek végighallgatni.

A helyes megoldás ilyenkor, hogy félrehúzódunk, és úgy folytatjuk le a beszélgetést.

Jó azonban, ha tudjuk: nemcsak halkan érdemes beszélnünk, de jó döntés, ha hallótávolságon kívülre húzódunk. Ugyanis valamennyiünk ösztönös késztetése, hogy – hallgatózunk! Nem tudunk mást tenni. (Mivel egy beszélgetésnek, csak kiszűrődő részleteit halljuk és azt is, csak az egyik féltől, ösztönösen "fülelünk" hogy nem veszélyes-e ránk a társalgás.)

Ugyanakkor kívülállóként még akkor sem szabad kommentálnunk a beszélgetést, vagy rákérdeznünk a részleteire, ha azt kénytelenek voltunk azt végighallgatni.

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]