Tatabányán járt vállalkozói fórumával a jubileumát ünneplő érdekképviselet - Idén 35 éves a VOSZ

Tatabánya, 2023. március 27. - A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vármegyei szervezetei idén március folyamán tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket. Ennek apropóján a vállalkozói érdeképviselet a gyűlések előtt vállalkozói fórumokat tart országszerte, amelynek soron következő rendezvényére Tatabányán került sor csütörtökön. Az eseményen elhangzott: a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú a közös munka és az információmegosztás a vállalkozások boldogulása szempontjából, amelyre az idén 35 éves VOSZ a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektet.

Tatabányán tartották meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által március során zajló országos eseménysorozata soron következő rendezvényét csütörtökön. A hónap során megrendezett vállalkozói találkozók célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon idei 35 éves jubileumi évében induló 5 éves stratégiájáról és cselekvési programjáról, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek összefoglalást adjanak a tavalyi évi során végzett munkájukról.

 

Válság és segítség

Alig hevertük ki a Covid hatásait, jött az energiaválság és a háború, ma is érezzük ezek hatását, a vállalkozók maguk is tapasztalják, hogy lassul a gazdaság – jelentette ki felszólalásában az esemény házigazdája, Pordán Zsigmond, a VOSZ Komárom-Esztergom Vármegyei szervezetének elnöke. Hozzátette: az érdekképviselet mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ezen a helyzeten átsegítse a vállalkozókat.Ebben kiemelt szerepe van az információmegosztásnak, a tudás átadásának, tanácsadásnak, valamint az olcsó forrás biztosításának is. Utóbbival kapcsolatban Pordán Zsigmond kifejtette, a Széchenyi Kártya Program kulcsszerepet játszik az elérhető vállalkozói finanszírozás biztosításában – ebben a VOSZ a Kereskedelmi és Iparkamarával és a Kavosz-szal karöltve továbbra is a vállalkozók partnere. A tavalyi évben a programban több mint ezer új kártyaigénylést fogadtak be a vármegyében, és mintegy 17 milliárd forintnyi kedvező finanszírozást nyújtott ezzel a térség vállalkozásainak.A szervezet idei évi tervei kapcsán a VOSZ 35 program országos rendezvénysorozatát, továbbá a rendszeres tájékoztatást és a párbeszéd fontosságát emelte ki a vármegyei elnök, amely elengedhetetlen a sikerhez és az együttes eredményekhez. A vármegyei aktivitások és az országos programok erősítik egymást, intenzív jelenléthez és növekvő befolyáshoz vezetnek, a vállalkozások és a versenygazdaság fejlődése érdekében.

 

Kihívások és pozitívumok

A vállalkozók nagy szerepet játszottak abban, hogy hova jutott Magyarország a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben – ezekkel a szavakkal gratulált a VOSZ 35 éves fennállásához Kancz Csaba, a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal főispánja. Hozzátette: a vállalkozók összefogása kulcsfontosságú, hogy folytassuk a megkezdett utat. Az energiaválság nagy problémákat okozott, és negatívum a kamatszintek emelkedése is – ezen a téren üdvözlendő a Széchenyi Kártya Program. A főispán a legnagyobb ellenségnek az inflációt nevezte.  A pozitívumok között a magas foglalkoztatási szintet és az alacsony munkanélküliséget említette meg, majd szót ejtett a pályázatok által biztosított lehetőségekről is.

 

 

 

Jubielum és új stratégia

„A VOSZ idén ünnepli a 35 éves fennállását, a jubileum időszakában pedig kifejezetten nehéz időszakot élnek meg a vállalkozók. Ennek ellenére az érdekképviselet továbbra is alapértékeihez hűen dolgozik a vállalkozásokért, működésük sikerességéért.” – mondta el az eseményen Eppel János, a VOSZ elnöke. Hozzátette: a VOSZ átalakulást él meg, egy növekedési pályára állt a tavaly elfogadott ötéves stratégiájának köszönhetően és a vállalkozói felmérések eredményeinek elemzése alapján. A szövetség a meglévő értékeit, a szakértelmet, a tudást és a vállalkozói szektorban összegyűlt ismeretét igyekszik még inkább a munkaadók javára kamatoztatni és a korábbiakhoz képest is még láthatóbbá tenni. „Az elmúlt 35 évben a VOSZ volt a legvonzóbb, legaktívabb és szakmailag is leghitelesebb önálló érdekképviselet. Szeretnénk ezt a munkát folytatva továbbra is egyfajta támogató partner lenni a vállalkozások számára.” – fogalmazott az elnök, aki szerint különösen az aktivitáson kell erősíteni a közeljövőben. Az elnök beszédében kifejtette: a VOSZ szakmai tanácsadással, a kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Program hiteleinek forgalmazásával, érdekképviseleti tevékenységgel, képzéssel és más magas szintű és egyre fejlődő szolgáltatásokkal segíti a magyar vállalkozókat. Az idei évben tovább folytatódik a tavaly elindított, komplex vállalkozásfejlesztési program megvalósítása.


 

Szolgáltatások a vállalkozásoknak

A VOSZ erőssége, hogy területi és országos szinten, sőt, a Kárpát-Medence szintjén egyaránt működik és tevékenykedik a vállalkozói közössége. Különösen fontos, hogy ágazati tagozatai és szekciói is eredményes munkát végeznek. – mondta el a rendezvényen Perlusz László, a szervezet főtitkára. Hozzátette: ennek keretében a vállalkozók a saját szakmájukhoz, a saját szűkebb tevekénységükhöz, vállalkozói életpályájuk minden szakaszához kapcsolódóan is segítséget, információt kaphatnak a VOSZ-tól. A főtitkár beszélt az aktuális helyzetről és a gazdasági folyamatokról is. Külön kiemelte a VOSZ és az Egyensúly Intézet közös szakmai munkájaként elkészült anyagot, amely bizonyítja, hogy nem a vállalkozók „féktelen profitéhsége” okozza az inflációt, hiszen a legtöbb cég a túlélésért küzd Magyarországon. Kitért arra is, hogy a vállalkozások digitalizációját a vállalkozások méretének és tevékenységének megfelelően testre szabható komplex online vezérlőpult és szoftver piactér kifejlesztésével és üzemeltetésével támogatja, VOSZPORT név alatt várhatóan májusi piacra lépéssel. Ez a vadonatúj fejlesztés, hogy induló vállalkozástól a nagyobb vállalati méretig integrált online platformban menedzselhetővé teszi a vállalkozás teljes irányítását és kapcsolatrendszerét.


 

A jubileum kapcsán kommunikációját is új alapokra helyezi a szövetség, ennek fókuszában is a nagyobb aktivitás áll. „Ez a folyamat a tavaly elfogadott megújult arculattal kezdődött, amely egy modernebb és lendületesebb megjelenést kölcsönöz.” – ismertette Széles Anikó, a Sky Marketing Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A VOSZ kommunikációs ügynökségének vezetője hozzátette: az idei évtől aktívabb, a mai trendekhez igazodó, a klasszikus média felületeken való megjelenés mellett az online és közösségi média felületeken történő erőteljesebb jelenlét jellemzi az érdekképviselet kommunikációját. Ezt egészítik ki az olyan rendezvények, mint nagy prosperitással, és innovativitással működő hazai cégeket bemutató TOPVOSZ kihelyezett elnökségi ülések, a magyar egyetemekkel együttműködésben a jövő vállalkozóit megszólító VOSZFESZT vállalkozói szabadegyetem, valamint a kulturális VOSZ Páholy sorozat.


Összetett makrokép

 

Az eseményen ifj. Becsey Zsolt, az Egyensúly Intézet vezető közgazdásza komplex áttekintést nyújtott a gazdaság legfontosabb történéseiről és 2024-ig előrejelzést adott a lényeges mutatókról. Bár az inflációs nyomás nem csökken és 2023-ban még a tavalyi éves inflációs szintet is meghaladhatjuk, de az év végére, a következő év elejére ismét egyszámjegyű lesz az árak emelkedése. Előadásában Becsey kiemelte, hogy továbbra is feszes munkaerőpiaci helyzet van Magyarországon és az Egyensúly Intézetben nem számítanak jelentős emelkedésre a munkanélküliségi mutatókban. A GDP tekintetében bár eltérő előrejelzések vannak, nagy valószínűséggel stagnálás vagy enyhe növekedés várható az egész év vonatkozásában.


Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]