Támogatják az ökológiai gazdálkodásra való áttérést!

November 7-től nyújthatják be támogatási kérelmüket az ökológiai gazdálkodásra áttérni szándékozó mezőgazdasági termelők.

A támogatás célja egyrészt a konvencionális területek ökológiai művelés alá vonásának ösztönzése, másrészt az ökológiai művelésbe vont területeken a gazdálkodási mód fenntartása.

Az ökológiai gazdálkodási támogatás olyan önkéntes alapon működő kifizetési rendszer, amelyben a résztvevők az ökológiai gazdálkodási célok elérésének érdekében a gazdálkodásuk során többlet tevékenységek elvégzését vállalják.

 

A támogatás konkrét, ellenőrizhető előírásokra épít, amelyek közvetett, vagy közvetlen hatásuk által érik el a támogatás által meghatározott célokat. A támogatás alapját a területhasználat adja.

 

A támogatás feltétele az ökológiai gazdálkodás minősítési előírásainak megfelelő gazdálkodás folytatása a kötelezettségvállalás 5 éves időtartama alatt az átállás alatt levő és az átállt területeknél egyaránt.

 

Az ökológiai gazdálkodásra való áttérés esetén az áttérési támogatás maximális időtartamát az átállás kezdeti dátumát figyelembe véve határozzák meg. Amennyiben a kötelezettségvállalási időszak kezdete az adott terület vonatkozásában az átállási időszak első évében van, úgy szántó és gyep művelési ág esetén 2 év, ültetvény esetén 3 év átállási idő támogatható. Korábban indult átállás esetén az átállási idő a támogatás igénylésétől számított fennmaradó ideje támogatható. Az 5 éves kötelezettségvállalás átállás után fennmaradó éveiben a területek fenntartási támogatásban részesülhetnek.

 

A 2016. január 1-én átállt ökológiai státuszban lévő kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területek fenntartási támogatásban részesülnek a kötelezettségvállalás 5 évére.

889/2008/EK rendelet 36. cikk (1) bekezdése értelmében az átállási időszak:

a) szántóföldi művelési ág esetében 2 egymást követő év;

b) gyep művelési ág esetében 2 egymást követő év;

c) ültetvény művelési ág esetében 3 egymást követő év;

 

Az átállási időszak kezdete Magyarországon elismert, a 834/2007/EK rendelet szerinti ökológiai ellenőrző és tanúsító szervezet (a továbbiakban: ökológiai ellenőrző szervezet) igazolása alapján kerül meghatározásra. Az átállási időszak meghosszabbítása nem lehetséges.

A támogatással érintett terület státuszát a kötelezettségvállalás ideje alatt minden évben január 1-i állapot szerint kerül megállapításra és ez alapján kerül a támogatási összeg (áttérési/ fenntartási) meghatározásra.

Amennyiben a támogatást igénylő a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területre vonatkozóan átállási időszak lerövidítése iránti kérelmet nyújtott be az illetékes ökológiai ellenőrző szervhez és azt az agrárpolitikáért felelős miniszter jóváhagyta, a támogatási összeg az adott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület ökológiai státuszváltozása kezdetének évétől módosul.

                                                                                                                             

 

Támogatás mértéke, összege

I. Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés esetén a támogatás mértéke a következőképpen alakul:

  • Szántóföld: 242 euró/ha/év
  • Zöldség: 516 euró/ha/év
  • Almafélék: 1 040 euró/ha/év
  • Szőlő: 873 euró/ha/év
  • Egyéb gyümölcs: 734 euró/ha/év
  • Gyepgazdálkodás – kaszálás: 84 euró/ha/év
  • Gyepgazdálkodás - legeltetés min 0,3 ÁE/ha: 147 euró/ha/év

II. Ökológiai gazdálkodás fenntartása esetén a támogatás mértéke a következőképpen alakul:

  • Szántóföld: 172 euró/ha/év
  • Zöldség: 366 euró/ha/év
  • Almafélék: 802 euró/ha/év
  • Szőlő: 674 euró/ha/év
  • Egyéb gyümölcs: 568 euró/ha/év
  • Gyepgazdálkodás – kaszálás: 84 euró/ha/év
  • Gyepgazdálkodás - legeltetés min 0,3 ÁE/ha: 147 euró/ha/év

 

További információk:

http://palyazat.gov.hu/doc/4525

 

Amennyiben pályázat témában tanácsra van szüksége, kérem, írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Dr. Veres Ilona

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]