Szülési szabadság

Mi az? egybefüggő szabadság, amely a gyermek születése okán az anyának jár, hogy az első hat hónapban mellette lehessen. Fontos, hogy időtartama 24 hét, azaz nem hat naptári hónap, hanem rövidebb időszak.
Az anya egybefüggő huszonnégy hét szülési szabadságra jogosult, és annak a nőnek is jár a szülési szabadság, aki a gyermeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette.
 
A szülési szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy legfeljebb négy hét a szülés várható időpontja elé essen. Ennek következtében a munkavégzés alól ez csak a gyermek 5 hónapos koráig mentesít, erre az időszakra kieső munkabért a Terhességi és Gyermekágyi Segély (TGYÁS) , mint TB ellátás hivatott pótolni, ezt követően fizetés nélküli és nem szülés szabadság vehető igénybe a gyermek 3 éve koráig, ebből a 2. életév betöltéséig GYED, utána GYES jár a munkavállalónak, illetve a gyerek 1 éves korától 2. életévéig munka mellett igényelhető a GYED extra, ha mégsem él a szülők egyike sem a fizetés nélküli szabadsággal.
 
Fontos, hogy GYED-re, GYES-re úgymond az apa is mehet, addig szülés szabadság és TGYÁS az anyának jár
 
Új szabály 2014-től, hogy az anya legalább két hét szülési szabadságot köteles igénybe venni.
A szülési szabadság igénybe nem vett részét, ha a gyermeket a koraszülöttek ápolására fenntartott intézetben gondozzák, a szülést követő egy év elteltéig a gyermeknek az intézetből történt elbocsátása után is igénybe lehet venni.
 
 
A szülési szabadság megszűnik

• a gyermek halva születése esetén,
• ha a gyermek meghal, a halált követő tizenötödik napon,
• ha a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték, átmeneti vagy tartós nevelésbe vették, továbbá harminc napot meghaladóan bentlakásos szociális intézményben helyezték el, a gyermek elhelyezését követő napon.
 
A szabadság – a szülést követően – hat hétnél rövidebb ilyenkor sem lehet.
 

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]