Szükség van open office etikettre?

Közhelynek számít, hogy egy-egy munkahelyen különböző személyiségtípusú kollégák dolgoznak együtt, illetve, hogy soha nem voltnagyobb különbség a különböző generációk habitusa és gondolkodásmódja között, mint napjainkban. Ugyanakkor a kutatók rendszeresen publikálnak arról is, hogy a "férfi agy" és a "női agy" nagyon másképp közelít a kihívásokhoz és old meg feladatokat.

Ahogyan ezek a különbözőségek nemcsak hasznosak, de kifejezetten szükségesek is egy vállalkozás sikeréhez, szerencsés, ha a sok igény, megközelítési mód és habitus közös munkáját és konfliktusmentesebb kapcsolatát, segíti valamilyen keretrendszer.

A keretek, illetve a mozgástér egyértelmű definiálása számos, teljesen felesleges, a mindennapi harmóniát megmérgező és végül távozásra késztető konfliktust is megelőzhet.

Az egyik terület, amelyre vonatkozóan érdemes meghatározni a közös munka kereteit, az egyterű irodák világa.

Noha, most már egyre több tanulmány hívja fel a figyelmet, hogy a hatékonyság szempontjából nem feltétlenül ez a legjobb belsőtér-kialakítási megoldás, ugyanakkor egy sajátos, új, egyterű-iroda típus, a shared desk modell is egyre nagyobb teret nyer.

Az Egyesült Állomokban 2014-ben végeztek egy kutatást, amelyben arra keresték a választ, hogy az egyterű irodák esetében, mely magatartások jelentik a legnagyobb problémát a munkatársak számára, melyek a legzavaróbb open office etikett sértések.

  • A megkérdezettek 36%-át az zavarta, ha a munkatársa túl hangosan beszél telefonon, vagy kihangosítva beszél,
  • 23% azt érzi kellemetlennek, ha a kollégái a háta mögött állnak meg beszélgetni,
  • 15% szerint rendkívül zavaró, ha valaki olyan ételt eszik, amelynek túl intenzív az illata.
  • A megkérdezettek 14%-át az zavarta, ha a kollégájának zsúfolt, illetve rendetlen az íróasztala van.
  • A válaszadók 8%-a szerint az is roppant zavaró, ha valaki engedi, hogy a telefonja, hosszan, hangosan csengjen.

 

Első pillantásra a fenti, sérelmezett viselkedések elkerülése olyan könnyűnek tűnik, ám olyan könnyű megfeledkezni róluk a mindennapokban.

Ha egy munkáltató, csak a kutatás által definiált területeken teremt egyértelmű helyzetet egy belső szabályozással, nagy lépést tett annak érdekében, hogy a vállalkozás a munkatársak számára komoly megtartóerővel bírjon.

Fontos azonban: A kollégákkal egyeztetett módon, az ő igényeik és elvárásaikra figyelemmel érdemes definiálni a közös munka kereteit. Ez nemcsak abban segít, hogyha maguk is részt vettek a keretek felállításában (a kutatások szerint) szívesebben és könnyebben be is tartják őket, de abban is segíthet, hogy megfogalmazhatnak olyan, csak az adott vállalkozásra vagy munkaterületre jellemző neuralgikus pontokat, amelyek tisztázása a konfliktusmentesebb munkavégzés irányába hat.

 

Érdemes tehát kimondani és rögzíteni a harmonikus munkavégzés garanciájául szolgáló kereteket, mert ma már az egyik legjelentősebb megtartóerővé lépett elő, az az igény, sőt elvárás, hogy a munkatársak munkakörnyezete kellemes legyen és a többi munkatárssal harmonikus kapcsolatban tudjanak együtt dolgozni.

dr. Erdős Zsuzsanna
üzleti etikett tanácsadó és coach
www.erdosetikett.hu

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]