Szombathelyen járt vállalkozói fórumával a jubileumát ünneplő érdekképviselet - Idén 35 éves a VOSZ

Szombathely, 2023. március 30. - A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vármegyei szervezetei idén március folyamán tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket. Ennek apropóján a vállalkozói érdeképviselet a gyűlések előtt vállalkozói fórumokat tart országszerte, amelynek soron következő rendezvényére Szombathelyen került sor szerdán. Az eseményen elhangzott: a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú a közös munka és az információmegosztás a vállalkozások boldogulása szempontjából, amelyre az idén 35 éves VOSZ a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektet.

Szombathelyen tartották meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által március során zajló országos eseménysorozata soron következő rendezvényét szerdán. A hónap során megrendezett vállalkozói találkozók célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon idei 35 éves jubileumi évében induló 5 éves stratégiájáról és cselekvési programjáról, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek összefoglalást adjanak a tavalyi évi során végzett munkájukról.

 

Fejlesztéspolitika eddig és ezután

A település fejlesztési irányairól beszélt a rendezvényen Bokányi Adrienn, Szombathely gazdaságfejlesztésért és városfejlesztésért felelős tanácsnoka. Mint elmondta, a város célja, hogy válságálló tudásgazdaságot teremtsen meg Szombathelyen, amely magába foglalja a digitális és a zöld átállást egyaránt. A város és a térség iparát az autóipari beszállítók dominanciája határozza meg, ugyanakkor az automatizáció, a Covid, és az energiaválság egyaránt bizonyította, hogy ezek szenvedik el a legnagyobb kitettséget. A város feladatának érzi, hogy ezeket a szereplőket segítse az ipar 4.0 átállás folyamatában – tette hozzá. Emellett az is cél, hogy Szombathely diverzifikálja ipari portfólióját, vagyis a meglévő foglalkoztatók mellett a növekvő hozzáadott értéket és a digitalizációt tartsák szem előtt, és például egészségipari gyártók letelepedését ösztönözzék. A tanácsnok részletesen szólt a vállalkozókat érintő képzési programokról és kutatás-fejlesztésről is.

 


A lezárult településfejlesztési operatív programról és az új Top Plusz programról tartott előadást az eseményen Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke, részletesen ismertette a pályázatok megvalósítását és az erre fordított összegeket. Mint elmondta, a 2027-ig szóló Top Plusz program fókuszában az élhető, klímabarát, gondoskodó és versenyképes vármegye, és az infrastrukturális fejlesztések állnak.

 Az adóhatóság nézőpontja

Az adóhatóság gyakorlatáról és tapasztalatairól adott elő Fekete Attila dandártábornok, a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója. Kiemelte a foglalkoztatás kérdését, amelynek kapcsán elmondta: a térségben már nincs munkaerő-tartalék, olyannyira, hogy több száz ukrán és fülöp-szigeteki munkavállaló dolgozik a vármegyei vállalkozásoknál – velük kapcsolatban a munkáltatók tapasztalati kedvezőek. Mint elmondta: az a kormányzati terv, hogy az elkövetkező években félmillió új munkahelyet teremtsen az ország a versenyszférában, nem sikerülhet külföldi munkavállalók nélkül, pusztán magyar dolgozók bevonásával. Az igazgató kitért a KATA eltörlésének hatásaira is: a társas vállalkozások jelentős része a társasági adózást, kisebb részük a KIVA adónemet választotta, az egyéni vállalkozók 40 százaléka az átalányadózást választotta, a többiek pedig vagy munkaviszonyt létesítettek, vagy a tételes költségelszámolást, esetleg a megszűnést választották. Az adóhatóság képviseletében beszélt a tapasztalatokról is, több, konkrét példát is említette.

 

 

Szolgáltatások és párbeszéd

Szárnyas János a VOSZ vármegyei elnöke a rendezvényen megtartott beszédében kiemelte a VOSZ egyik legfontosabb szolgáltatását, az olcsó vállalkozói hitelek közvetítését, az ehhez kapcsolódó tanácsadást. Kifejtette, hogy a konstrukció iránt az érdeklődés továbbra is élénk. Az elmúlt évben több ezer szerződött Széchenyi Kártya tulajdonossal bővült a vármegye, döntő többségük mikro- és kisvállalkozás. Mindez többmilliárd forintnyi hitelkihelyezést jelentett. Az elnök szót ejtett a Príma díjakról is, amelynek odaítélésében fontos, hogy valóban megyei jelöltek legyenek, ne csupán a megyeszékhely-központú merítésből válogasson a zsűri.

 A szervezet idei évi tervei kapcsán a VOSZ 35 program országos rendezvénysorozatát, továbbá a rendszeres tájékoztatást és a párbeszéd fontosságát emelte ki a vármegyei elnök, amely elengedhetetlen a sikerhez és az együttes eredményekhez. A vármegyei aktivitások és az országos programok erősítik egymást, intenzív jelenléthez és növekvő befolyáshoz vezetnek, a vállalkozások és a versenygazdaság fejlődése érdekében.

 

Pócza Zoltán a VOSZ megyei elnökségi tagja a Príma díjakról, a vasi értékekről beszélt a rendezvényen, annak apropóján, hogy idén huszadik éve él a megyei Príma díjak kezdeményezése. A tagság felelőssége abban áll, hogy jó javaslatok szülessenek a jelöltekre, akik nem csupán szakmájukban kiválóak, hanem emberi értékeik miatt is példaképként állíthatók a közösség elé.

 Jubielum és új stratégia

„A VOSZ idén ünnepli a 35 éves fennállását, a jubileum időszakában pedig kifejezetten nehéz időszakot élnek meg a vállalkozók. Ennek ellenére az érdekképviselet továbbra is alapértékeihez hűen dolgozik a vállalkozásokért, működésük sikerességéért.” – mondta el az eseményen Eppel János, a VOSZ elnöke. Hozzátette: a VOSZ átalakulást él meg, egy növekedési pályára állt a tavaly elfogadott ötéves stratégiájának köszönhetően és a vállalkozói felmérések eredményeinek elemzése alapján. A szövetség a meglévő értékeit, a szakértelmet, a tudást és a vállalkozói szektorban összegyűlt ismeretét igyekszik még inkább a munkaadók javára kamatoztatni és a korábbiakhoz képest is még láthatóbbá tenni. „Az elmúlt 35 évben a VOSZ volt a legvonzóbb, legaktívabb és szakmailag is leghitelesebb önálló érdekképviselet. Szeretnénk ezt a munkát folytatva továbbra is egyfajta támogató partner lenni a vállalkozások számára.” – fogalmazott az elnök, aki szerint különösen az aktivitáson kell erősíteni a közeljövőben. Az elnök beszédében kifejtette: a VOSZ szakmai tanácsadással, a kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Program hiteleinek forgalmazásával, érdekképviseleti tevékenységgel, képzéssel és más magas szintű és egyre fejlődő szolgáltatásokkal segíti a magyar vállalkozókat. Az idei évben tovább folytatódik a tavaly elindított, komplex vállalkozásfejlesztési program megvalósítása.

 
Szolgáltatások a vállalkozásoknak

A VOSZ erőssége, hogy területi és országos szinten, sőt, a Kárpát-Medence szintjén egyaránt működik és tevékenykedik a vállalkozói közössége. Különösen fontos, hogy ágazati tagozatai és szekciói is eredményes munkát végeznek. – mondta el a rendezvényen Gazsi Attila, a szervezet elnökhelyettese. Hozzátette: ennek keretében a vállalkozók a saját szakmájukhoz, a saját szűkebb tevekénységükhöz, vállalkozói életpályájuk minden szakaszához kapcsolódóan is segítséget, információt kaphatnak a VOSZ-tól. Gazsi Attila beszélt az aktuális helyzetről és a gazdasági folyamatokról is. Külön kiemelte a VOSZ és az Egyensúly Intézet közös szakmai munkájaként elkészült anyagot, amely bizonyítja, hogy nem a vállalkozók „féktelen profitéhsége” okozza az inflációt, hiszen a legtöbb cég a túlélésért küzd Magyarországon.


Az elnökhelyettes kitért arra, hogy a vállalkozások digitalizációját a vállalkozások méretének és tevékenységének megfelelően testre szabható komplex online vezérlőpult és szoftver piactér kifejlesztésével és üzemeltetésével támogatja az érdekképviselet, VOSZPORT név alatt várhatóan májusi piacra lépéssel. Ez a vadonatúj fejlesztés, hogy induló vállalkozástól a nagyobb vállalati méretig integrált online platformban menedzselhetővé teszi a vállalkozás teljes irányítását és kapcsolatrendszerét.

 

A jubileum kapcsán kommunikációját is új alapokra helyezi a szövetség, ennek fókuszában is a nagyobb aktivitás áll. Ez a folyamat a tavaly elfogadott megújult arculattal kezdődött, amely egy modernebb és lendületesebb megjelenést kölcsönöz. Az idei évtől aktívabb, a mai trendekhez igazodó, a klasszikus média felületeken való megjelenés mellett az online és közösségi média felületeken történő erőteljesebb jelenlét jellemzi majd az érdekképviselet kommunikációját. Ezt egészítik ki az olyan rendezvények, mint nagy prosperitással, és innovativitással működő hazai cégeket bemutató TOPVOSZ kihelyezett elnökségi ülések, a magyar egyetemekkel együttműködésben a jövő vállalkozóit megszólító VOSZFESZT vállalkozói szabadegyetem, valamint a kulturális VOSZ Páholy sorozat.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]