Szeptember 30-tól nyújtható be az Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázat

A konstrukció célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal le nem fedett igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy a hazai újgenerációs hálózatok, azok kapacitásai az ország településein alkalmasak legyenek a növekvő használati intenzitás és sávszélességigény kielégítésére, ezáltal tegyék lehetővé a digitális szolgáltatások terjedését az állampolgárok és a vállalkozások körében.

 

Kód: GINOP-3.4.1-2015

Benyújtás: 2015. szeptember 30 -2017. szeptember 30

A Felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be azok az infokommunikációs ágazatban működő (TEÁOR 60-63. alá besorolt főtevékenységű), kettős könyvvitelt vezető mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozások, amelyek megfelelnek  az alábbi feltételeknek:

a)   melyek éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelmek benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben minimum 2 fő volt,

b)   amely, vagy amelynek 100%-os tulajdonrésszel rendelkező anyavállalata rendelkezik legalább három lezárt (beszámoló/SZJA bevallással alátámasztott), teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel, az előtársaságként való működés időszaka ebbe nem számít bele

A felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására konzorciumi formában is van lehetőség a fentiekben nevesített feltételeket egyaránt teljesítő tagok esetén. A konzorcium maximum 3 tagból állhat.

 

A megvalósuló fejlesztések során az alábbi műszaki kritériumoknak, alapelveknek kell megfelelni:

  • Egy igényhely elérése technikai értelemben „NGA-képes”-nek tekinthető, ha technológia-függetlenül teljesül:
  • Sávszélességben letöltési („downlink”) irányban névlegesen 30 Mbps-t meghaladó sebességű internet szolgáltatás nyújtása az elvárás.
  • Sávszélességben letöltési („downlink”) irányban 7,5 Mbps-t meghaladó garantált sebességű internet szolgáltatás az előfizetőnél az idő 100%-ban rendelkezésre áll a tényleges meghibásodások és a tervezett karbantartások miatt kieső időtartamokat leszámítva.
  • Sávszélességben feltöltési („uplink”) irányban névlegesen 6 Mbps meghaladó sebességű internet szolgáltatás nyújtása az elvárás.
  • Sávszélességben feltöltési („uplink”) irányban 1,7 Mbps-t meghaladó garantált sebességű internet szolgáltatás az előfizetőnél az idő 100%-ban rendelkezésre áll a tényleges meghibásodások és a tervezett karbantartások miatt kieső időtartamokat leszámítva.
  • Adott igényhely jelen felhívás fogalmai szerint ellátottnak (lefedettnek) tekinthető, ha az igény (előfizető részéről történő megrendelés) szolgáltató általi kézhezvételét követően a fenti sávszélességű internet szolgáltatás bekapcsolása 15 munkanapon belül biztosítható.
  • A nyújtott lakossági internet elérési szolgáltatás rendelkezésre állási célértéke legalább 99,5 %, amely értéket a nyertes támogatási igénylő szolgáltatónak a 13/2011. (XII. 27.)  NMHH rendeletnek megfelelően kell az ÁSZF-jében vállalnia és biztosítania.
  • Műszaki szempontból egy hálózati megoldás „NGA-képesebb” egy másiknál, amennyiben nagyobb arányban teszi lehetővé a magasabb, 100 Mbps sávszélességű hozzáférést, és/vagy az ez irányú fejlesztés gyorsabban és költséghatékonyabban kivitelezhető, valamint magasabb feltöltési („uplink”) sávszélességet, illetve fel/letöltési irányban szimmetrikus hozzáférést biztosít.
  • Technológiasemlegesség elvének megfelelően minden olyan technológia alkalmazható, amely megfelel a fentiekben foglalt követelményeknek.
  • A projekt keretében megvalósított hálózatokra „nyílt hozzáférés” (Open Access) kritériumok vonatkoznak a Felhívás 5. sz. mellékletben (Nagykereskedelmi nyílt hozzáférési követelmények) foglaltak alapján.

 

Támogatható tevékenységek köre:

a)   projekt előkészítése (megvalósíthatósági tanulmány, helyzetelemzés készítése;műszaki tervek, specifikációk, kiviteli és tendertervek elkészítése, engedélyeztetéshez szükséges dokumentumok elkészítése, előzetes igényfelmérés, célcsoport elemzése, piackutatás szakértői hálózat építés, szakértői műhelymunkák, szükséglet felmérés és helyzet feltárás, közbeszerzés előkészítése, egyéb előkészítéshez kapcsolódó szakértői tanácsadás)

b)  projektmenedzsment (a projektjavaslat kidolgozása és a projektmegvalósítás alatti projektmenedzsment)

c)   projekt szakmai, operatív végrehajtásával összefüggő tevékenységek:

1.   aktív és passzív szélessávú infrastruktúra kiépítése és az ehhez kapcsolódó mélyépítési és magasépítési munkák;

2.   a Felhívás 2. sz. mellékletben (Tervezési segédtábla) található településeket a gerinchálózattal összekötő felhordó hálózat (a meglévő vagy a támogatási kérelem keretében kiépítendő gerinchálózati csatlakozási pont és a települési hozzáférési aggregációs pontok (PoP) közötti felhordó hálózati szakasz kiépítése fényvezető alapú megoldással;

3.   az érintett településeken a hozzáférési aggregációs pont (PoP) létesítése (az aktív eszközök üzemviteléhez szükséges szünetmentes energia ellátás, földhálózat, stb.) és a helyi hozzáférési hálózat(ok) technológia-független kiszolgálására való alkalmassá tétele;

4.   az érintett településeken belül valamennyi lefedetlen „NGA-fehér” igényhelyig „homes passed” helyi szélessávú hozzáférési hálózat kiépítése;

5.   a hozzáférési aggregációs pont (PoP) és az érintett települések közintézményeinek otthont adó épület közötti alapinfrastruktúra kialakítása (alépítményben vagy oszlopsoron elhelyezett optikai kábel vagy légkábel, illetve passzív hálózati elemek), valamint a hozzáférési aggregációs pont és a járási székhelyen a kormányhivatal épületében elhelyezett Nemzeti Távközlési Gerinchálózati (NTG) PoP közötti optikai sötét szálpár megépítése és/vagy IRU igénybevétele;

6.   a nagysebességű szélessávú infrastruktúra létrehozásához szükséges aktív és passzív hálózati eszközök beszerzése és alépítmények kialakítása;

7.   műszaki ellenőri szolgáltatás igénybevétele;

8.   optikai sötétszál igénybevételének egyszeri díja (IRU);

9.   oszlophasználat igénybevételének egyszeri díja

 

Projekt területi korlátozása

Nem támogathatóak a Közép-Magyarországi Régió területén megvalósuló projektek.

A fejlesztés megvalósítása kizárólag azokon a területeken lehetséges, amelyek esetében az alábbi kitételek valamelyike teljesül:

  • nincs azonos kategóriájú hálózat, azaz meglévő újgenerációs hozzáférési (NGA) hálózat, és annak kiépítése, a közeljövőben (3 éven belül) nem is valószínűsíthető a piaci szereplők beruházási tervei alapján;
  • alapszintű szélessávú hálózat rendelkezésre áll, de nem alkalmas minimum 30 Mbps sebességű internetkapcsolat létesítésére. Ezeken a területeken a hálózat kapacitásainak bővítése (upgrade) támogatható, amennyiben a technológia ezt lehetővé teszi. Amennyiben a technológia nem teszi lehetővé a hálózat kapacitásainak bővítését, az előző pontban foglaltak alapján támogatható az újgenerációs hálózat létesítése;
  • adott település nem rendelkezik optikai felhordó hálózati összeköttetéssel.

 

Támogatás összege

a)      A felhívás feltételeinek megfelelő projekteket egy járásra (területi egységre) vonatkozóan 20 millió Ft-1500 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig.

b)      A támogatási kérelemhez kapcsoltan indított GINOP-8.2.1 pénzügyi eszköz konstrukcióban pénzügyi eszköz támogatás igényelhető (opcionális), amelynek összege járásonként minimum 10 millió Ft, maximum 1 500 millió Ft.

c)      A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke az adott járás vonatkozásában az összes elszámolható költség 2.a/2.b sz. mellékletben feltüntetett %-a. A GINOP 8.2.1 beruházási hitel igénybevétele esetén annak támogatás tartalma beleszámít a támogatás mértékébe, ezáltal egybeszámítandó a GINOP 3.4.1-ben adott vissza nem térítendő támogatással.

 

További információ:

A pályázatról bővebb információt itt talál.

Amennyiben pályázat témában tanácsra van szüksége, kérem, írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Dr. Veres Ilona

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]