Szegeden folytatódott a VOSZ 2024-es vállalkozói fórumsorozata

Szeged, 2024. március 11. - A magyar gazdaság helyzete, kilátásai és a VOSZ programja volt napirenden a szövetség vállalkozói fórumán. Aktív szerepvállalás a fenntartható gazdaság kialakításában, a növekedés beindítása, a vállalkozói aktivitás fokozása és egy korszerű, hatékony vállalkozásfejlesztési rendszer kialakítása a legfontosabb feladat. A fórumon a vállalkozók üdvözölték a kamatok csökkentését és kérték a VOSZ segítségét az állami kamattámogatású Széchenyi Kártya Program hitel kamatainak további csökkentéséhez. „A jelenlegi inflációs és gazdasági folyamatok indokolnának egy jelentősebb csökkentést, amely további bővülésre és fejlesztésekre ösztönözné a magyar kis- és középvállalkozói szektor egészét” – jelentette ki Perlusz László, a VOSZ főtitkára.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vármegyei szervezetei 2024-ben márciusban és áprilisban tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket, melyekkel egyidőben vállalkozói fórum és országos elnöki látogatásokra is sor kerül. A sorozat következő eseményére Szegeden került sor március 7-én. A vállalkozói fórumok célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon 5 éves új stratégiájának és cselekvési programjának eddigi eredményeiről, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek beszámoljanak 2023-ban végzett munkájukról.Sipos Tamás, a VOSZ Csongrád-Csanád vármegyei elnöke bemutatta a vármegyei szervezet 2023-as tevékenységét, valamint a 2024-es terveket, valamint többek között arról is beszélt, a VOSZ vármegyei irodája az elmúlt évben több mint 24 milliárd forint Széchenyi-hitel folyósításában működött közre. Mint az elnök elmondta, felvették a kapcsolatot szerb és román vállalkozói szervezetekkel, ennek keretében 2023 végén Zentán egyeztettek helyi polgármesterekkel és vállalkozókkal a lehetséges együttműködésekről. Sipos Tamás aláhúzta az idei év egyik kiemelt témája a vállalkozókat érintő magas vízdíj lesz, valamint együttműködést kezdeményeznek a Szegedi Tudományegyetemmel is. 
Sipos Tamás

 

Az eseményen részt vett a Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés alelnöke is, aki bemutatta a vármegye gazdasági helyzetét, településszerkezetét, valamint ismertette azokat a fejlesztéseket, amelyekre a következő időszakban a vármegyei települések is pályáztak. Dr. Polner Eörs koncepcionális és programszintű jövőbeni fejlesztésekről is beszélt, amely kapcsán kiemelte, ezek között a fenntartható városfejlesztés egyértelműen prioritás.
Dr. Polner Eörs


„A vármegyei kormányhivatal két területen kapcsolódik a helyi vállalkozásokhoz, mint a felügyeleti ellenőrzés és a munkaerőpiaci programok foglalkoztatás-növelését célzó programok” – mondta a fórumon előadó Janovics Péter, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályvezetője, aki arra emlékeztetett, hogy mintegy másfél évtizeddel ezelőtti munkaerőpiaci állapothoz képest jelentős változások és állami közbeavatkozások valósultak meg, mint például a közfoglalkoztatási program, amely az utóbbi időkben már a nyílt munkaerőpiacra történő kivezetést célozta meg.

Janovics Péter

A foglalkoztatás szempontjából a főosztályvezető köszönetét fejezte ki a vármegye vállalkozásainak, akik együttműködtek a foglalkoztatás élénkítésében. Janovics Péter aláhúzta, az álláskeresők száma Csongrád-Csanád vármegyében a 2010-es több mint 20 ezerről a negyedére, mintegy 5 ezer főre csökkent.


A jövővel kapcsolatban megjegyezte, rövidesen elérhetőek lesznek a GINOP+ programok, míg a TOP+-os projektek részben már elindultak.Dr. Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója a magyar gazdaság és a régió kilátásairól tartott előadást. Mint elmondta: Magyarország 2023 negyedik éves alapon számított negyedéves GDP-növekedése (0,4 százalék) az EU középmezőnyébe tartozik, azonban a negyedéves dinamika és a decemberi exportadatok aggodalomra adnak okot. Az uniós források elapadása és a költségvetés kifeszített helyzete miatt állami beruházások jelentős része késlekedik. A magas kamatok miatt jelentősen visszaesett a háztartások beruházási aktivitása, ami negatívan hatott a vállalkozások teljesítményére is. A vállalkozások beruházásai például 12,1 százalékkal csökkentek 2023 harmadik negyedévében a 2022 harmadik negyedéves adathoz képest. A munkaerőpiac továbbra is feszes, igaz, már csökkenő mértékben. Az idei második félévtől már a reálbérek növekedése várható. Az Egyensúly Intézet szerint az infláció év végére 4,4 százalék lehet. Az euró árfolyama idén 394-401, jövőre 408-418 forint lehet. A munkanélküliséget idén 3,9, 2025-ben 3,7 százalékra prognosztizálja az Intézet.

Dr. Kozák Ákos

Kozák Ákos Csongrád-Csanád vármegyével kapcsolatban elmondta, a több, kisebb település mellett Szeged kiemelkedő erővel rendelkezik a régió gazdaságában. Ráadásul Szeged országos versenyben is szerepet kaphat, hiszen 2021-ben is országosan a 7. helyen volt a városok közötti fejlődésben. Megállapította azt is, hogy a tapasztalatok szerint a nagy beruházások jelentős mértékben hatnak pozitívan adott térség gazdaságára, és jelenleg ez történik Szegeden is.


 

A szövetség új stratégiájának 2023-2024-es megvalósítása


Eppel János, a VOSZ elnöke előadását azzal kezdte, a VOSZ független, érdekvédelmet ellátó szervezetként, a hagyományokra építve, de a kor kihívásaira és követelményeire válaszolva végzi munkáját és aktualizálja szolgáltatásait. Kiemelte, hogy a VOSZ mind országosan és vármegyei szinten is a vállalkozói közösség építőjeként tehet a vállalkozások sikeres működéséért.  A VOSZ tavaly ünnepelte működésének 35. éves évfordulóját és ezen idő alatt, egyfajta híd szerepet töltött, tölt be vállalkozók és a mindenkori kormány között, amely társadalmi minden körülmények között a párbeszédre épül. A VOSZ vezetősége ezt a tradíciót kívánja folytatni, mert továbbra is abban hiszünk, hogy a mindenkori kormánnyal folytatott őszinte, nyílt párbeszéd az egyetlen út, amely sikeresen és hatékonyan működik. A 35 év alatt mind a szövetségben, mint a tagvállalatoknál felhalmozódott szakmai tudást és tapasztalatot felhasználni a szövetségen belüli közösségek, vármegyei szervezetek, tagozatok, szekciók feladata, mint országosan és helyi szinten is. Az érdekvédelmi tevékenységen és Széchenyi Kártya Program működtetésén túl a VOSZ tavalyi évben több új szolgáltatást vezetett be a vállalkozások mindennapjainak megkönnyítése érdekében, de folyamatosan kutatja, vizsgálja és fejleszt.

Eppel János

A 2024 évben továbbra is fontos az aktivitás és szervezettség: konkrét ügyek és projektek mentén sokkal többet kell kihozni a közös munkából, melyre az előbbiek miatt   képes a VOSZ. „Akkora kihívások elé nézünk, hogy ezekre a korábbi eszközrendszerünk már nem lesz elég, meg kellett újulnunk, nagyobb együttműködésre, összefogásra van szükség, szervezett formában. Nem egyedül vagyunk a világban, egy közösség tagjai vagyunk” – húzta alá Eppel János. „nem elég, ha tudjuk, hogy miben vagyunk jók, azt másokhoz is el kell juttatnunk, mert a VOSZ jó márka” – jelentette ki.

 

A VOSZ legsikeresebb szolgáltatása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen működtetett Széchenyi Kártya Program a 21 év alatt 7800 milliárd forint kihelyezett forrás, több mint 480 ezer hitelszerződés önmagáért beszél. A kibővített program folytatódik, a következő évekre is garantálja a kormány a működését, ezzel rengeteg vállalkozás fejlődését lehet biztosítani. Az elnök kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy a vármegyei vállalkozásoktól is érkezzenek a témák, javaslatok, meglátások, amelyeket megvizsgálva, elemezve a VOSZ felkarolhat és képviselhet a szükséges fórumokon, hisz a win-win helyzet erősítése változatlanul elsődleges cél.A szövetségnek van válasza az aktuális kérdésekre és kihívásokra is, melyeket a vállalkozások már egyre kevésbé kerülhetnek ki, mint a fenntarthatóság kérdése és az ESG témakörre. A új kihívások kezelésére az összefogás és együttműködés az egyik legfontosabb válasz, így nagyon fontos, hogy nem csak a központban, de az vármegyékben és aktív, erős szervezetek és közösségek működjenek, melyek mind az irodahálózat kiépítése és meglévő irodák fejlesztése lehetőséget ad országszerte a helyi vállalkozások számára közvetlen kapcsolatba lépni a szövetséggel.  Továbbra is várjuk a megyei szervezetek, vállalkozók ötleteit, meglátásai, javaslatai, melyből merítkezni tudunk.Perlusz László VOSZ főtitkár előadásában ismertette a közösséget a VOSZ érdekvédelmi munkájának kutatási hátteréről és szintén kiemelte, hogy a KSH adatai alapján ma Magyarországon 1 millió vállalkozás működik, melyek 50%-a a fővárosi agglomerációban található, de meg kell adni a lehetőséget a vármegyék vállalkozásainak, hogy aktívabban vegyenek részt a szervezet életében. Ezt a célt szolgálják a vármegyei közgyűlésekkel egybekötött vállalkozói fórumok és országos elnökségi részvétel is. A főtitkár kiemelte, hogy 2023 -ban indult az Egyensúly Intézettel közösen a VOSZ Barométer üzleti hangulat index felmérések, mely nagyon értékes adatokkal segíti a VOSZ munkáját, egyben, jelezve azt is, hogy milyen területre kell koncentrálni. Jelentős eseményként még elmondhat, hogy 2023 évben a parlament december első péntekét Magyar Vállalkozók Napjává, jeles nappá nyilvánította. Perlusz László kitért arra is, hogy a vállalkozói közösség üdvözölte a kamatok csökkentését, de szerinte a jelenlegi inflációs és gazdasági folyamatok indokolnának egy jelentősebb csökkentést, amely további bővülésre és fejlesztésekre ösztönözné a magyar kis-és középvállalkozói szektor egészét.
Perlusz László

A VOSZ vezetői részéről még az is elhangzott, stratégiai cél, hogy a vállalkozások hatékonyságnövelését segítsék különböző szolgáltatásokkal, amelyek közül kiemelkedik a VOSZPort, a digitális vállalkozói vezérlőpult, amely a számlázástól a céginformációs lekérdezésig, az elektronikus aláírásig, kkv-minősítésig sok mindenben segít immár a mesterséges intelligencia alkalmazásával. Egyúttal bejelentették, vállalkozásfejlesztési tanácsadó szakember kezd dolgozni minden vármegyében a következő negyedévtől kezdve, a Széchenyi Kártya Programot koordináló kollégával közös irodában. A kkv-kat kívánják összehozni szolgáltatókkal, például képzési vagy kontrolling területen – ezzel is bővül a VOSZ szolgáltatási portfóliója. A közeljövőben a VOSZ kiemelten foglalkozik majd az induló és a 0-5 éves vállalkozásokkal is, mert a jelenlegi 50 százalékos lemorzsolódáson javítani kell.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]