Szabadság pénzben – megváltás

A szabadságot megváltani nem lehet, azaz megfizetni úgymond dupla bérrel csak dolgozzon, a munkaviszony megszűnése kivétel, mert ekkor az időarányos szabadságot vagy meg kell váltani, vagy ki kell adni. Ettől a rendelkezéstől sem a felek megállapodása, sem kollektív szerződés nem térhet el. Azaz ez az egyetlen lehetőség, hogy a szabadságot pénzen váltsák meg, ugyanis a szabadság a munkavállaló egészségét védő jogintézmény.
A munkáltató nem válthatja meg pénzben a munkavállaló szabadnapjait anélkül, hogy az arányos szabadságot a munkavállalónak kiadja, csak a munkaviszony megszűnésekor. A szabadság megváltása a ledolgozott munkaidő arányában és a már kivett szabadság figyelembe vétele alapján történik. A szabadságot más egyéb indokból megváltani tilos.
 
A megváltott szabadnapok száma nem módosítja a munkaviszony lejártának idejét. Ha például a munkaviszony tárgyhó 15-én lejár, s a munkavállalót még 3 nap szabadság illetné meg, akkor e 3 szabadnapot a munkáltató köteles számára kifizetni; viszont az utolsó munkanapja nem 18.-a, hanem 15.-e marad.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/hirek/szabadsag-kiadasa-mennyit-vehet-ki-a-munkavallalo-szabadon

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]