SMART Vállalkozásfejlesztési Konferencia

Európa és Magyarország elképzelhetetlen a KKV-k nélkül, ezért Magyarországon kiemelten hangsúlyos terület a kkv-k, azon belül is a fiatal vállalkozók támogatása, fejlesztése.


Hat közép-európai ország részvételével Budapesten került megrendezésre a SMART Vállalkozásfejlesztési konferencia.

A budapesti tanácskozáson Németország, Ausztria, Olaszország, Csehország, Szlovákia és Magyarország szakemberei vitatják meg a fiatal vállalkozások előtt álló problémákat.

Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztos, valamint a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke emlékeztetett arra, hogy 2011-ben a GDP termelő képességének 56 százalékát, valamint a foglalkoztatottak 74 százalékát a KKV-k adták.
Hangsúlyozta azt is, hogy nem csak az alkalmazottak a foglalkoztatottak, hanem a vállalkozók maguk is (önfoglalkoztatás).

A fiatalok foglalkoztatása az Európai Unióban a válság idején, Magyarországon sokkal korábban kezdett csökkenni. A kormány foglalkoztatási intézkedései következtében ez a csökkenés mára megállt.
 
A fiatal vállalkozók száma Közép-Európa minden országában csökkent az elmúlt években, de vannak pozitív jelek is.
Az i.e.Smart Program Közép-Európa hat országára terjed ki és célja a sikeres fiatal vállalkozások, vállalkozók számának növelése.
A szakpolitikus szerint Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés a program iránt.
 
Az i.e SMART projekt
Célja a vállalkozói ismeretek közvetítésén túl meghonosítsa hazánkban is az úgynevezett „transzformatív” üzleti megközelítést, amelynek központjában a felhasználó, az ember áll, az üzleti gondolkodás pedig hosszú távú fenntarthatóságra, kreativitásra, innovatív ötletekre épül.
 
A projekt fő célja olyan regionális kompetencia-központok (SMART Pontok) felállítása volt, amelyek megfelelő képzést nyújtanak elsősorban 15-35 év közötti fiatalok számára, akik szeretnének vállalkozásokat alapítani.
 
Jelenlegi Smart Pontok:
  • Budapest Smart Pont (Budapest)
  • BKF Smart Pont (Budapest)
  • Dunakanyar Smart Pont (Szentendre)
  • Mobil Smart Pont (országos)
  • e-Smart Pont (online)
Transzformatív üzleti megközelítés és Smart képzési koncepció
A koncepció egy, a „semmiből” létrejövő vállalkozás életútját 5 fázisra bontja:
  • Ötletgenerálás;
  • Vállalkozás indításának tervezése;
  • Vállalkozás indítása;
  • Üzletvitel a kezdeti év(ek)ben;
  • Növekedés, innováció.
A transzformatív üzleti megközelítés alapja a projekt keretében kidolgozott tréning program, amely elsősorban az adott vállalkozói fázisban történő helytállás emberi készségeinek és képességeinek elsajátítását célozza.

Forrás: kormany.hu, iesmarthungary.net, vallalkozo.info

BNG

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]