Rétságon járt vállalkozói fórumával a jubileumát ünneplő érdekképviselet - 35 éves a VOSZ

Rétság, 2023. március 23. - A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vármegyei szervezetei idén március folyamán tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket. Ennek apropóján a vállalkozói érdeképviselet a gyűlések előtt vállalkozói fórumokat tart országszerte, amelynek soron következő rendezvényére a nógrádi Rétságon került sor szerdán. Az eseményen elhangzott: a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú a közös munka és az információmegosztás a vállalkozások boldogulása szempontjából, amelyre az idén 35 éves VOSZ a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektet.

A Nógrád vármegyei Rétságon tartották meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által március során zajló országos eseménysorozata soron következő rendezvényét szerdán. A hónap során megrendezett vállalkozói találkozók célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon idei 35 éves jubileumi évében induló 5 éves stratégiájáról és cselekvési programjáról, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek összefoglalást adjanak a tavalyi évi során végzett munkájukról.

 

Szerencsés térség a vármegyén belül

Rétság városa szerencsés része Nógrád vármegyének, mára négyszáz bejegyzett vállalkozás van a településen, mintegy 3 ezer lakosra vetítve – mondta el a rendezvényen Mezőfi Zoltán János, a város polgármestere. Mint fogalmazott: nehéz időszak van mögöttünk, de ennek során igyekezett a város jól gazdálkodni a vállalkozások által befizetett adóval, amelynek eredményeképp nincs kommunális adó, a hulladékszállítás díját is átvállalja az önkormányzat és rezsitámogatásra is jutott – említett példákat a polgármester. A vállalkozóknak köszönhetően érdemes Rétságon lakni, mert élhető településről van szó – szögezte le.Rétság és környéke azét is van jó helyzetben, mert a vármegye exportképességének döntő része ezen a területen koncentrálódik – kapcsolódott a polgármester gondolataira Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője, majd hozzátette: az exportorientált cégek jelenléte a jövőre nézve is nagy reményekkel kecsegtet. A térség biztos alapot jelent nem csupán a működő, hanem az ide érkező vállalkozásoknak is.
A VOSZ legfontosabb szerepe a vállalkozók érdekképviselete – szögezte le beszédében Czékmánné Kelecsény Ágnes, a VOSZ Nógrád Vármegyei Szervezetének elnöke. A másik kiemelkedő feladata a Széchenyi Kártya révén a Kereskedelmi és Iparkamarákkal, valamint a KAVOSZ-szal karöltve a vállalkozóknak juttatott olcsó forrás, kedvezményes hitel. További segítség az információ átadás, a jogszabályok értelmezésében nyújtott segítség, a tanácsadás – sorolta a feladatokat a vármegyei elnök. Egy vállalkozónak mindenhez kellene érteni, ami lehetetlen, ebben segít a VOSZ, de nemcsak tagvállalkozásaiknak. A szervezet idei évi tervei kapcsán a VOSZ 35 program országos rendezvénysorozatát, továbbá a rendszeres tájékoztatást és a párbeszéd fontosságát emelte ki a vármegyei elnök, amely elengedhetetlen a sikerhez és az együttes eredményekhez. A vármegyei aktivitások és az országos programok erősítik egymást, intenzív jelenléthez és növekvő befolyáshoz vezetnek, a vállalkozások és a versenygazdaság fejlődése érdekében.


Jubielum és új stratégia

„A VOSZ idén ünnepli a 35 éves fennállását, a jubileum időszakában pedig kifejezetten nehéz időszakot élnek meg a vállalkozók. Ennek ellenére az érdekképviselet továbbra is alapértékeihez hűen dolgozik a vállalkozásokért, működésük sikerességéért.” – mondta el az eseményen Eppel János, a VOSZ elnöke. Hozzátette: a VOSZ átalakulást él meg, egy növekedési pályára állt a tavaly elfogadott ötéves stratégiájának köszönhetően és a vállalkozói felmérések eredményeinek elemzése alapján. A szövetség a meglévő értékeit, a szakértelmet, a tudást és a vállalkozói szektorban összegyűlt ismeretét igyekszik még inkább a munkaadók javára kamatoztatni és a korábbiakhoz képest is még láthatóbbá tenni. „Az elmúlt 35 évben a VOSZ volt a legvonzóbb, legaktívabb és szakmailag is leghitelesebb önálló érdekképviselet. Szeretnénk ezt a munkát folytatva továbbra is egyfajta támogató partner lenni a vállalkozások számára.” – fogalmazott az elnök, aki szerint különösen az aktivitáson kell erősíteni a közeljövőben. Az elnök beszédében kifejtette: a VOSZ szakmai tanácsadással, a kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Program hiteleinek forgalmazásával, érdekképviseleti tevékenységgel, képzéssel és más magas szintű és egyre fejlődő szolgáltatásokkal segíti a magyar vállalkozókat. Az idei évben tovább folytatódik a tavaly elindított, komplex vállalkozásfejlesztési program megvalósítása.

Szolgáltatások a vállalkozásoknak

A VOSZ erőssége, hogy területi és országos szinten, sőt, a Kárpát-Medence szintjén egyaránt működik és tevékenykedik a vállalkozói közössége. Különösen fontos, hogy ágazati tagozatai és szekciói is eredményes munkát végeznek. – mondta el a rendezvényen Perlusz László, a szervezet főtitkára. Hozzátette: ennek keretében a vállalkozók a saját szakmájukhoz, a saját szűkebb tevekénységükhöz, vállalkozói életpályájuk minden szakaszához kapcsolódóan is segítséget, információt kaphatnak a VOSZ-tól. A főtitkár beszélt az aktuális helyzetről és a gazdasági folyamatokról is. Külön kiemelte a VOSZ és az Egyensúly Intézet közös szakmai munkájaként elkészült anyagot, amely bizonyítja, hogy nem a vállalkozók „féktelen profitéhsége” okozza az inflációt, hiszen a legtöbb cég a túlélésért küzd Magyarországon. Kitért arra is, hogy a vállalkozások digitalizációját a vállalkozások méretének és tevékenységének megfelelően testre szabható komplex online vezérlőpult és szoftver piactér kifejlesztésével és üzemeltetésével támogatja, VOSZPORT név alatt várhatóan májusi piacra lépéssel. Ez a vadonatúj fejlesztés, hogy induló vállalkozástól a nagyobb vállalati méretig integrált online platformban menedzselhetővé teszi a vállalkozás teljes irányítását és kapcsolatrendszerét.

A jubileum kapcsán kommunikációját is új alapokra helyezi a szövetség, ennek fókuszában is a nagyobb aktivitás áll. „Ez a folyamat a tavaly elfogadott megújult arculattal kezdődött, amely egy modernebb és lendületesebb megjelenést kölcsönöz.” – ismertette Széles Anikó, a Sky Marketing Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A VOSZ kommunikációs ügynökségének vezetője hozzátette: az idei évtől aktívabb, a mai trendekhez igazodó, a klasszikus média felületeken való megjelenés mellett az online és közösségi média felületeken történő erőteljesebb jelenlét jellemzi az érdekképviselet kommunikációját. Ezt egészítik ki az olyan rendezvények, mint nagy prosperitással, és innovativitással működő hazai cégeket bemutató TOPVOSZ kihelyezett elnökségi ülések, a magyar egyetemekkel együttműködésben a jövő vállalkozóit megszólító VOSZFESZT vállalkozói szabadegyetem, valamint a kulturális VOSZ Páholy sorozat.
Egy jó példa a sikerre

Az eseményen sor került a vendéglátó Exasol Kft. bemutatására, üzemlátogatásra is. Puskás Zsolt, az Exasol Kft.  tulajdonos-ügyvezetője ismertette a cég történetét. A vállalkozás két nagyon különböző területtel, lézertechnológiával és ingatlan-hasznosítással foglalkozik, de elsősorban lézertechnológiával megmunkálandó alkatrészek tervezését, lézeres gyártástechnológia fejlesztését végzi. A cégvezető kijelentette: nem mások után kell menni, mert a versenytársakat nehéz utolérni, hanem mindig valami eredetit, egyedit kell csinálni. Puskás Zsolt részletesen ismertette a vállalkozás életének legfontosabb mérföldköveit, a cég saját fejlesztéseit, amelyek révén az említett célt el tudják érni. 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]