Pontosság és késés

A pontosság kényes kérdés.  Ha a pontosságról van szó, beszéljünk bár róla valós (időbeli pontosság), vagy átvitt (úgy teljesít a partner, ahogy megígérte) értelemben, mindkettőnek nagy jelentősége van az üzleti hitelesség felépítésében és megtartásában, mert a pontosság és a megbízhatóság, kéz, a kézben járnak.

Ha időbeli pontosságról van szó és külföldi partnereink vannak, érdemes megismerkednünk az ő pontossági fogalmaikkal. Vannak olyan országok, ahol a megbeszélt időpontot viszonyítási pontnak tekintik, és nagyon rugalmasan kezelik, míg máshol, mindkét fél oldaláról a percnyi pontosságot várnak el.

Ezért is érdemes tisztában lenni a kulturális különbségeken túl a protokoll három - az üzleti és magánéletben is megjelenő - pontossági kategóriájával:

  • Percnyi pontosság
  • Megengedett késés
  • Meghatározott időpontok közötti megjelenés


Percnyi pontosság


A percnyi pontosság az üzleti tárgyalások, üzleti ebédek kezdőidőpontjára jellemző. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy abban a pillanatban kell belépni az ajtón (a protokollban néha csakugyan ezt jelenti) , hanem azt, hogy az adott időpont előtt nem helyes jóval korábban (általában öt percet maghaladóan) érkezni, elkésni pedig semmiképp sem. Olyan országokban, mint Kanada, az USA, Németország, vagy Nagy-Britannia a partnerünk ezt a pontosságot várja tőlünk.

Megengedett késés

A megengedett késés, a társasági események sajátja lehet, az elfogadott (és olykor elvárt) késés mértékét nagyon erősen árnyalhatja a vendéglátó ország szokása, és az adott esemény is. Ha azonban az adott esemény ültetéses alkalom, vagy műsor is szórakoztatja a résztvevőket (például céges évzáró parti), akkor ehhez igazítva – még az étkezés, illetve a műsor kezdete előtt - úgy illik érkezni, hogy az étkezés, vagy esemény előtt tudjuk a vendéglátókat kényelmesen üdvözölni és a többi vendéggel is egy kicsit beszélgetni. Ha érkezésre rövid időtartamot adtak meg, akkor az alatt az időtartam alatt kell megérkeznünk, ha ilyen időtartam nincs akkor - ültetéses alkalmakkor -  a meghívóban megjelölt  időpontban érkezzünk.

Meghatározott időpontok közötti megjelenés

A meghatározott időpontok közötti megjelenés esetén, a meghívón a kezdési és a befejezési időpontot tünteti fel a vendéglátó. Ezt komolyan kell venni. Korábban érkezni, vagy tovább maradni, súlyos bárdolatlanságnak számít. Az esemény jellege is meghatározza, hogy a klasszikus szabály szerint illik-e ilyenkor is az első 20 percben érkeznünk, vagy nyugodtan élhetünk azzal a szabadsággal, amit a meghívó sugall, vagyis az adott időtartamban bármikor érkezhetünk és távozhatunk. Távozásunk azonban ne „angolos” legyen. Nemcsak üdvözülnünk kell vendéglátóinkat, el is kell  köszönnünk tőlük.


... ha késünk?

Ha véletlenül úgy alakul, hogy nem tudnánk idejében megérkezni egy megbeszélésre, akkor, mihelyst nyilvánvalóvá válik számunkra a késésünk ténye, illetve valós időtartama, azonnal értesítsük a partnerünket. Így lehetősége nyílik átszervezni a saját programját, még nyugodtam megírni egy-két e-mailt, elintézni néhány telefont.
Ugyanakkor ne kövessük el azt a bakit, hogy rövidebb időt mondunk a későbbi megérkezésünkre, mint amikorra valósan esélyünk van odaérni: Teljesen más hatást kelt, ha valaki az újbóli időponthoz képest már korábban odaér, mintha ahhoz képest is késik.

Az üzleti életben többszörösen igaz: „az idő pénz”. Ráadásul, aki a másik idejével nagyvonalúan bánik, az egyetlen olyan dologgal gáláns, amelyet nem áll hatalmában pótolni.

A későként pedig azt is tudomásul kell venni,  a késés, a találkozó hosszának rovására mehet. Nem várható el a partnertől, hogy a napját átszervezze, vagy a következő találkozójáról miattunk, ő késsen…

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]