Pillanatok alatt elkapkodták a pályázati pénzt a kkv-k!

Alig pár órával a megnyitás után már látni lehetett, hogy a 38 milliárd forintos keret nem lesz elég a fejleszteni vágyó kkv-k számára.
2017. január 25-től nyújthatták be a kkv-k a támogatási igényüket a két népszerű, összesen 38 milliárd forint keretösszegű kapacitásbővítő felhívásokra.

A termelési bővítést célzó GINOP-1.2.1 pályázaton eszközbeszerzésre, infrastrukturális és ingatlanberuházásra, de akár még informatikai fejlesztésre is igényelhetnek támogatást a gyártó, feldolgozó vállalkozások. A pályázatot kifejezetten a nagy projektek számára írták ki, hiszen maximum 50 százalékos intenzitás mellett minimum 25, maximum 500 millió forint támogatást lehet nyerni. A felhívás meghirdetésekor a rendelkezésre álló keretösszeg 18 milliárd forint volt, amelyet a tervek szerint 150-250 nyertes pályázó között osztanak majd szét – írja közleményében a Goodwill Consulting Kft. pályázati tanácsadó cég.

A statisztikák szerint pár óra leforgása alatt 28 milliárd forintnyi támogatási kérelem érkezett be, ami mintegy másfélszerese a rendelkezésre álló keretösszegnek.  „Nem kell azonban aggódniuk azoknak a vállalkozásoknak sem, amelyek bár szeretnének indulni a pályázaton, de ezt eddig még nem tették meg. Ennél a kiírásnál határnapok szerinti, úgynevezett szakaszos elbírálás történik, ez alapján elviekben 2017. február 28-ig minden vállalkozás benyújthatja az igénylését. Érdemes ugyanakkor mielőbb megtenni ezt, hiszen ilyen túljelentkezés láttán a pályázat kiírója módosíthatja a felhívást és akár előre is hozhatja a beadási határnapot” – emeli ki a tanácsadó cég tulajdonosa és ügyvezetője.

A fent említett pályázat "kistestvére", a GINOP-1.2.2 alacsonyabb összegű beruházásokat támogat, de itt is lehet eszközbeszerzésre, információs technológia fejlesztésre, de akár még online megjelenésre benyújthatóak a projektötletek. A minimum 5, maximum 40 millió forint támogatást biztosító kiírás népszerűségét – a kedvelt fejlesztési területek mellett – annak is köszönheti, hogy akár 50 százalékos támogatási intenzitás mellett is lehet rá pályázni.

„Érdemes tehát itt is mielőbb benyújtani a támogatási kérelmeket, mert a kormányrendelet szerint, ha a kötelezettségvállalási keret kimerül, akár már az első nap lezárhatják a pályázatot. Mi azt tapasztaltuk, hogy bár a pályázat 0 órától volt benyújtható, már 0 óra 1 perckor száz fölötti sorszámon rögzítette a rendszer az egyes pályázatok beadását. Ugyanakkor itt sincsenek még a pályázni szándékozó vállalkozók elkésve, a délutáni statisztikai adatok szerint összesen közel 650 darab, mintegy 12,5 milliárd forint értékű támogatási igénylést nyújtottak eddig be a 21 milliárd forintos keretösszegre, így várhatóan 1-2 nap még a kapacitásbővítést tervező vállalkozások rendelkezésére áll” – teszi hozzá Harsányi Gábor.

forrás: hvg.hu

Amennyiben pályázattal kapcsolatban kérdése adódna, ide kattintva felteheti.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]