Összefoglaló - KKMVNF alapításának 3. évfordulója alkalmából rendezett évértékelő elnökségi ülés - 2022. december 1.

Hajnal Virág a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Stratégiai Tervező Főosztály vezetője bemutatta a megtartó szülőföld programot. A program szerint a magyar nemzet határai addig tartanak ameddig az intézményrendszer elér. Ezért a határon túli magyarlakta területeken különböző intézményesített rendszereket hoztak létre. Magyar nyelvű bölcsődei, óvodai és iskola hálózatot működtetnek Kárpát-medence szerte. Új épületek építésével, a régiek korszerűsítésével, modern felszerelésekkel, szakemberek továbbképzésével vonzzák a magyar gyermeket az intézményekbe. Tanyagondnoki hálózatot létesítettek a Vajdaságban az idősek támogatására, védőnői hálózatot, gyermekorvosi és orvosi hálózatot működtetnek az ellátás javítása érdekében.

A gazdaságfejlesztési tematikus évek során nagylétszámú vállalkozói konferenciákat szerveztek Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Találkozója címmel. Mentor programot működtetnek, ahol helyi nagyvállalkozó mentorok segítik a kis vállalkozásokat és a kezdőket. Régiós vállalkozói Fórumokon tájékoztatják a földrajzilag közel működő vállalkozásokat.

 

Szakáli István Lóránd a Külgazdasági és Külügyminisztérium tanácsadója bemutatta a magyar kormány által az elmúlt években a Kárpát-medencében történő sport fejlesztéseket. Képekkel illusztrálva mutatta be valamennyi sport létesítményt és az Erdélyben működőorvosi központot is.

 

Bernáth Tamás ügyvezető bemutatta a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Nonprofit Kft-t (MFOI), amely  2021-ben kezdte meg működését azzal a céllal, hogy közvetlen kezelésű, Brüsszelben pályázható  uniós források elnyerésében segítse a magyar és kelet-közép-európai pályázókat.

A közvetlen források kiemelkedő finanszírozási lehetőségeket jelentenek, hiszen a 2021-2027. évi uniós költségvetésben mintegy 377 milliárd euró összértéket tesznek ki. A közvetlen források sokféle szakterületet fednek le.

A közvetlen kezelésű uniós források különlegessége, hogy nagyon széles a pályázói célközönség. Nagyvállalatok, kis- és középvállalatok, növekedési fázisba ért start-up cégek, illetve egyetemek, kutatóintézetek vagy nonprofit szervezetek egyaránt sikerrel pályázhatnak ezekre a forrásokra. Az MFOI mindegyik célcsoportnak tud szolgáltatásokat kínálni, és kiemelt feladatának tekinti, hogy összekösse a releváns hazai és nemzetközi szereplőket. Ennek szellemében segíti például a hazai nagyvállalatok és kutatóintézetek sikeres közös pályázását is.

Bátorította a magyar vállalkozói Szövetségek elnökeit, hogy ösztönözzék tagjaikat a pályázásra.

 

Székelyföldi Zoltán tulajdonos bemutatta a GSiT Polska nevű cégét, amely a Kárpát-medencei valamint a Közép-Kelet Európai vállalkozásokat támogatja a lengyel piacon történő megjelenésben. Lehetőséget tud biztosítani az osztrák vagy a német piacon való megjelenésben is.

 

Angyal Enikő a VOSZ Borsod megyei szervezetének társelnöke, a Globus Travel ügyvezetője bemutatta utazási irodájának új üzletágát „Utazási lehetőségek Észak-Magyarországra” címmel.

 

Sarnyai Csaba Magyarkanizsáról bemutatta turisztikai vállalkozását, amely a Covid alatt nagyon nehéz helyzetb került. Portfóliójába tartozik a tiszai sétahajózás, séta traktorozás, tanya látogatás valamint Magyarkanizsa és környéke nevezetességeinek bemutatása.

 

Stipankov-Marrot Andrea turisztikai szakközgazdász Nyugat-Bácska turisztikai lehetőségeit mutatta be. A terület földrajzilag és néprajzilag rendkívül izgalmas. Az érdekességeket és látványosságokat csokorba gyűjtve vonzzák a turistákat Magyarországról és a Kárpát-medencéből.

 

Bemutatkozott a két Év Vállalkozója díjra jelölt vállalkozás is. 

Szakács Botond építészmérnök az Eco Tiny House tulajdonosa és vezetője. Vállalkozása kis méretű (10-25x2,5 méter) lakóházakat tervez, épít és értékesít Európa szerte magán személyek és turisztikai vállalkozások számára. Cége mindössze 5 év alatt jutott el a kis családi vállalkozástól a világ vezető tiny house gyártók elvonalába. Saját cége gyártja a szállításhoz szükséges közlekedési eszközöket és szállítja a kész házakat. Nem titkolt szándéka, hogy a mobil és moduláris házak piacvezető gyártói szeretnénk lenni az elkövetkezendő 15-20 évben.

A Vállalati kultúra középpontjában az ember és az emberség áll. Új kollegáinkban mindig azt

keressük elsődlegesen, hogy jó emberek legyenek, a jó szaktudás vagy képzetség másodlagos és ha ez hiányzik sem baj, hiszen bárkit meg tudunk tanítani arra, amit mi is megtanultunk.

 

Györffy Attila a Celiqum Insulation Solutions Kft. tulajdonosa és vezetője.  Kezdetben újrahasznosított anyagból cellulóz szigetelőanyagokat gyártott, majd az előgyártott, energiahatékony házak tervezésében és kivitelezésében látta a tovább lépés lehetőségét. A digitalizáció területén is bontogatja szárnyait: egy olyan online platform kifejlesztésén dolgozik, amely, szándéka szerint, visszafordítaná a szociális hálókban rekedt fiatalok elszigetelődését. Lelkes résztvevője és kezdeményezője a vállalkozószellemű fiatalokat célzó programoknak, ugyanakkor fontos számára a társadalmi felelősségvállalás is. Ezt jelzi, hogy az utóbbi években a vállalkozása profitjának közel felét ilyen társadalmi, civil programok támogatására fordította.



Czomba Csaba a KMVNF elnöke összefoglalta a Fórum 2022. évi tevékenységét és bemutatta a 2023. évi terveket. 

A tervek között szerepel többek között egy internetes üzleti platform létrehozása, számítástechnikai képzés határon túli vállalkozások részére, kétoldalú vállalati együttműködések erősítése, minél szorosabb együttműködés kialakítása a kormányzati szervekkel, részvétel a határon túli szervezetek programjain stb.

 



Szabó Zoltán Kázmér a VOSZ Digitalizáció-Informatikai Szekció elnöke tájékoztatót tartott - a tervezett - a Kárpát-medencei vállalkozások együttműködését segítő online platformról.  A platform, amely várhatóan egy év múlva fog rendelkezésre állni az Adjunk üzletet egymásnak című programpont keretében került bemutatásra.

 

Nagy Ákos az Életfa élelem Kft. tulajdonosa, aki a Kárpát-medencei magyar vállalkozások termékeit értékesíti állandó résztvevője rendezvényeinknek. Nagy úr korábban már a Kárpát-medence több régiójában is felkereste a KMVNF elnököket és tagjaikat.  Az Adjunk üzletet egymásnak című program keretében bemutatta, hogy mely régiókból értékesíti a KMVNF tagok termékeit és további forrásokat keres.

 

A Jó gyakorlatok – vállalkozások talpon maradása a kedvezőtlen gazdasági változások közepette – című beszélgetés során szinte valamennyi résztvevő elmondta, hogy elsősorban a tagoknak történő információ nyújtással igyekszik segíteni.  Csíki Vállalkozók Egyesülete mutatott be egy jó gyakorlatot, amely arról szól, hogy - a helyi MOL-lal kötött szerződés keretében – tagjaik kedvezményes áron kapják az üzemanyagot a MOL kutjain.



Budapest, 222. december 5.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]