Online piactérrel támogatnák a határon túli magyar vállalkozásokat

Még csak három éve alakult, de jelentős mértékű, sok vállalkozást támogató szolgáltatásokat készül bevezetni jövőre a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által alapított szervezetnek jelenleg 21 határon túli magyar vállalkozói érdekképviseleti szövetség a tagja, amelyek mintegy 700 vállalkozást fognak össze.

„Közel évtizedes álmom valósult meg azzal, hogy 2019-ben megalakítottuk a szervezetet a VOSZ égisze alatt – mondta Czomba Csaba, a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma (KMVNF) vezetője, a VOSZ társelnöke, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke. – A megalakulás után, a pandémia időszaka alatt is folyamatosan ismeretterjesztő és az együttműködést támogató videós konferenciákat szerveztünk, és részt vettünk határon túli szervezetek rendezvényein, Dunaszerdahelyen, Tiszapéterfalván, Kassán és Komáromban, ahol kapcsolatokat építettünk.”

A KMVNF deklarált célja többek között az egységes Kárpát-medencei gazdasági térség kialakítása, a fejletlenebb régiók vállalkozásainak támogatása, valamint a vállalkozások digitális kompetenciáinak erősítése.

Digitalizáció és üzletkötés

A december 1-jén, Budapesten megtartott évzáró elnökségi ülésen a 2022-es beszámolót követően a 2023-as programokat és terveket vitatták meg az elnökség tagjai – tájékoztatott Czomba Csaba. Ezek között pedig kiemelt hangsúllyal szerepelt a Fórum vállalkozásai közötti mielőbbi tényleges és szoros gazdasági együttműködés létrehozása.

A fórum vezetője szerint az eddig eltelt három év tapasztalataira is építve mozgalmas évnek tervezik 2023-at. „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél hamarabb kezdődjön meg egy – határon inneni és túli – vállalkozói, szakmai kataszter összeállítása, amit persze később gondozni is kell. Tervek szerint ez a rendszer a legfrissebb technológiával valósul meg.”

A KMVNF – Piactér VOSZ Gyűjtő Platform létrehozásával online piactér, okos webáruház és további kiegészítő modulokat fejlesztenek, valamint a jelenlegi VOSZ piactér teljes adatállományát is elérhetővé teszik az új rendszerben. Ezzel együtt a komplex platform egyedileg fejlesztett, zárt rendszerű, valamint a magas GDPR és biztonsági előírásoknak is megfelelő új szoftverrendszer lesz.

Ingyenes webáruház, hírlevélrendszer, reklámok

A szervezet vezetőjétől az is elhangzott, az elmúlt évek előkészítő és kapcsolatfejlesztő munkája után a fórum 2023-ban nagyobb sebességre fog kapcsolni. Mint azt Czomba Csaba elmondta, várhatóan már a jövő év februárjában a VOSZ elnökségének napirendjére kerül a Kárpát-medencei online piactér megvalósítása. „A személyes találkozókat és üzleti partnerségeket az online tér is jól tudja helyettesíteni, éppen ezért szeretnénk nagyot álmodni, és várhatóan jövő év második felében elindítjuk azt a digitális piacteret, ahol az anyaországi és határon túli magyar vállalkozók meg tudják mutatni magukat, termékeiket és szolgáltatásaikat.”

A tervek szerint a VOSZ-tagok számára ingyenesen, de a határon túli vállalkozásoknak is jelentős kedvezménnyel igénybe vehető piactéri csatlakozással a rendszer lehetővé teszi:

  • a céges bemutatkozást,

  • saját termékek és szolgáltatások ismertetését,

  • a felületeken reklámok elhelyezését, valamint

  • a hírlevélrendszer használatát.

Mindezeken túl elérhető lesz egy ingyenes, „okos” webáruház, amely jelentősen megkönnyítheti az üzletkötést, a partnerségi együttműködések kialakítását. „A platform lehetővé teszi a már működő, más digitális felületeken elérhető webáruházak integrálását erre a felületre” – hangsúlyozza Czomba Csaba.  

Digitális edukáció, képzések

A pandémia utáni és a különböző válságokkal időkben különösen fontos a vállalkozások digitalizációja. Ezért a KMVNF folyamatos képzéseket és informatikai oktatásokat tervez megvalósítani a csatlakozó vállalkozások számára, különös figyelemmel a fejletlenebb régiók támogatására.

„Ahhoz, hogy a piactér sikeres és hasznos legyen, elengedhetetlen a minimális, de lehetőség szerint egységes digitális tudás – mondja a fórum vezetője. – A platform rendelkezik majd a használatához szükséges oktató felülettel, de állandó és ingyenes képzéseket is tervezünk a használathoz.”

A VOSZ idén is díjazott határon túli vállalkozást

Az idei Vállalkozók Napján, a KMVNF elnökségének felterjesztése alapján, a VOSZ két határon túli magyar vállalkozást is díjazott. A Hargita megyében található fenyédi Celiqum Insulation Solutions Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Győrffy Attila, valamint a csíkszeredai (Hargita megye) Eco Tiny House, tulajdonos-ügyvezetője, Szakács Botond kapott Év Vállalkozója elismerést.

A decemberi eseményen vehette át 2021-ben odaítélt díját Birta Zoltán, a beregszászi Kárpát Hang tulajdonosa is, aki a pandémia és az ukrajnai háború miatt nem tehette ezt meg korábban.

Czomba Csaba a díjak kapcsán azt mondta, tekintettel a Fórum létszámára, szeretné, ha a jövőben több határon túli vállalkozás teljesítményét ismernék el a Vállalkozói Napon.

A legrégebbi határontúli érdekképviseleti szövetség 92 éve működik

A KMVNF-hez csatlakozott többek között a Csíki Vállalkozók Egyesülete, amely 2011 októberében alakult 17 alapító taggal, és jelenleg már több, mint 90 vállalkozást tömörít. Ugyanígy tag a 92 éve alapított Magyarkanizsa Község Vállalkozóinak Általános Egyesülete, vagy a 2016 óta működő Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége. A 25 éves múltra tekintő Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége a legszervezettebb, tagságuk több mint 2600 vállalkozás.

Ezeken a szervezeteken kívül további 18 vállalkozói szövetség vagy egyesület is csatlakozott már a fórumhoz. (ZBT)

Fotó: VOSZ

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]