Nyíregyházán is bővül a VOSZ szolgáltatási portfóliója

Nyíregyháza, 2024. március 07. - A magyar gazdaság helyzete, kilátásai és a VOSZ programja volt napirenden a szövetség vállalkozói fórumán. Aktív szerepvállalás a fenntartható gazdaság kialakításában, a növekedés beindítása, a vállalkozói aktivitás fokozása és egy korszerű, hatékony vállalkozásfejlesztési rendszer kialakítása a legfontosabb feladat. A fórumon a vállalkozók üdvözölték a kamatok csökkentését és kérték a VOSZ segítségét az állami kamattámogatású Széchenyi Kártya Program hitel kamatainak további csökkentéséhez. „A jelenlegi inflációs és gazdasági folyamatok indokolnának egy jelentősebb csökkentést, amely további bővülésre és fejlesztésekre ösztönözné a magyar kis-és középvállalkozói szektor egészét” – jelentette ki Perlusz László, a VOSZ főtitkára.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vármegyei szervezetei 2024-ben márciusban és áprilisban tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket, melyekkel egyidőben vállalkozói fórum és országos elnöki látogatásokra is sor kerül. A sorozat Nyíregyházára érkezett március 6-án. A vállalkozói fórumok célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon 5 éves új stratégiájának és cselekvési programjának eddigi eredményeiről, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek beszámoljanak 2023-ban végzett munkájukról.


Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere köszöntőjében emléketetett arra, hogy a VOSZ és Nyíregyháza egy évvel ezelőtt írt alá együttműködési szerződést, az azóta eltelt idő bizonyította az akkor megfogalmazott célok aktualitását. A vármegyeszékhelyen 2019-ben kezdődött nagyszabású fejlesztési program, amelynek központjában az ipari park beruházás szerepel, a program a vállalkozók bevonásával jelenleg is tart. 130 hektáros területen kezdtek dolgozni, ehhez további 600 hektárt vásároltak. Öt nagy cég már letelepedett, idén évvégére 3 cégnél már megkezdődik a próbaüzem. A tervek szerint infrastrukturális fejlesztésekre 30 milliárd forintot költenek. Az ipari parkon belül kisebb elkülönített területet kkv-knak ajánlanak ki, 3 céggel néhány héten belül szerződhetnek is. A foglalkoztatás fontos kérdés, össze kívánják kapcsolni a multikat a kkv-kkal. A különböző beruházások 6 ezer új munkahelyet létesítenek 5 éven belül, kiemelt cél a helyi cégek ellátása szakképzett munkaerővel. Legalább 50 évben gondolkodnak a beruházásokkal, cél a fiatalok hazahozatala. Felmérések szerint a most máshol dolgozó fiatalok 50 százaléka szívesen visszajönne, ehhez megfelelő körülményeket fognak teremteni és ebben számítanak a helyi cégekre munkájára is – fogalmazott dr. Kovács Ferenc.
Dr. Kovács Ferenc

Dr. Vinnai Győző, országgyűlési képviselő elmondta, hogy a vármegye az elmúlt 10-12 évben rengeteget fejlődött, természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem maradtak feladatok. A törvénykezéssel, a jogi környezettel, az adópolitikával meg kell könnyíteni a vállalkozók munkáját. Szerinte a VOSZPort remek példa arra, hogy a vállalkozás ügyeit egy helyen lehet intézni, olyan ez, mint egy kormányablak. A képviselő Demján Sándort, a VOSZ Örökös elnökét idézte: „mindennek a gazdaság az alapja, ha vannak munkahelyeket teremtő, adózó és bért fizető, sikeres vállalkozások, akkor van jövője Magyarországnak”. Sok minden változott a világban, de ez az alap megmaradt. Azt mondta: a multik fontosak, de számunkra a magyar vállalkozók még fontosabbak. Magyarországon jelenleg 4 millió 700 ezer ember dolgozik, közülük 900 ezren az államtól kapják a fizetést, 900 ezren pedig multik alkalmazottai. A többségnek viszont a vállalkozók adnak munkát és kenyeret, ezért fontos, hogy a magyar vállalkozók még inkább megerősödjenek. „Nagyon vigyázni kell a magyar vállalkozókra! Köszönettel tartozunk nekik, mert Nyíregyházán és környékén 4 százalék alatti a munkanélküliség, hiszen a nehezebb időkben sem bocsájtották el a dolgozóikat” – hangsúlyozta dr. Vinnai Győző.Dr. Vinnai Győző

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke közölte, hogy az elmúlt 7 évben 170 milliárd forintot költött a vármegye infrastrukturális, közintézményi fejlesztésekre, nagy részben uniós források bevonásával, s a következő ciklusban hasonló nagyságrendben állhatnak rendelkezésre források. Az úgynevezett Paktum és a Paktum Plusz programmal a vármegye közvetlenül is támogatja a vállalkozásokat. Ugyanilyen fontosak a kistelepülési Paktum programok, mert ezekkel könnyebben tudják megszólítani a vállalkozókat. A VOSZ korábban is részt vett ebben a munkában, s a jövőben is számítanak e téren a szövetségre. Folytatni kívánják a képzési és a helyi termékfejlesztési programokat is. „A legnagyobb foglalkoztatók a helyi kkv-k, velük lehet patrióta gazdaságpolitikát folytatni” – emelte ki Seszták Oszkár.


Seszták OszkárKocsis László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály vezetője elmondta, hogy a vállalkozók napi szinten keresik meg a Kormányhivatalt különböző problémáikkal, amelyeket ma már érdemesebb inkább kihívásnak, megoldásra váró feladatnak nevezni. Az együtt gondolkodás, összefogás, közös célok hármasa alapján dolgozik a hivatal. Mint mondta: a VOSZ honlapján (vosz.hu) ugyanezekkel a gondolatokkal találkozott, vagyis közös utat járnak. Egyedül, egy-egy vállalkozás ma már nem biztos, hogy megállja a helyét, ezért szükséges a közös tervezés. „A multik már összefogtak, most a kkv-kon a sor, mert erre ők még alkalmasabbak” – húzta alá. A hivatal új szolgáltatásokkal, információkkal és nem utolsó sorban forrásokkal kívánja segíteni a helyi vállalkozókat. „A VOSZ hatalmas előnye, hogy tartalmas szolgáltatási palettával rendelkezik, közösen gondolkodó, hasonló célokért dolgozó a tagsága. Ha a VOSZ-tagok igénybe veszik ezeket a szolgáltatásokat, legyőzhetetlenek lesznek, és munkájuk mindenki hasznára fog válni” – hangsúlyozta Kocsis László.
Kocsis lászló

Dr. Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója a magyar gazdaság és a régió kilátásairól tartott előadást. Mint elmondta: Magyarország 2023 negyedik éves alapon számított negyedéves GDP-növekedése (0,4 százalék) az EU középmezőnyébe tartozik, azonban a negyedéves dinamika és a decemberi exportadatok aggodalomra adnak okot. Az uniós források elapadása és a költségvetés kifeszített helyzete miatt állami beruházások jelentős része késlekedik. A magas kamatok miatt jelentősen visszaesett a háztartások beruházási aktivitása, ami negatívan hatott a vállalkozások teljesítményére is. A vállalkozások beruházásai például 12,1 százalékkal csökkentek 2023 harmadik negyedévében a 2022 harmadik negyedéves adathoz képest. A munkaerőpiac továbbra is feszes, igaz, már csökkenő mértékben. Az idei második félévtől már a reálbérek növekedése várható. Az Egyensúly Intézet szerint az infláció év végére 4,4 százalék lehet. Az euró árfolyama idén 394-401, jövőre 408-418 forint lehet. A munkanélküliséget idén 3,9, 2025-ben 3,7 százalékra prognosztizálja az Intézet. Dr. Kozák Ákos a régiós fejlesztések közül kiemelte Nyíregyháza ipari parkjának építését: a kivitelezés befejezése 2025 márciusára várható. Az Egyensúly Intézet Település Indexe alapján a 2014-2021 között mért fejlődésben az első 5 helyen Nyíregyháza, Kisvárda, Mátészalka, Tornyospálca és Újfehértó áll.Dr. Kozák Ákos

A szövetség új stratégiájának 2023-2024-es megvalósításaEppel János, a VOSZ elnöke előadását azzal kezdte, a VOSZ független, érdekvédelmet ellátó szervezetként, a hagyományokra építve, de a kor kihívásaira és követelményeire válaszolva végzi munkáját és aktualizálja szolgáltatásait. Kiemelte, hogy a VOSZ mind országosan és vármegyei szinten is a vállalkozói közösség építőjeként tehet a vállalkozások sikeres működéséért.  A VOSZ tavaly ünnepelte működésének 35. éves évfordulóját és ezen idő alatt, egyfajta híd szerepet töltött, tölt be vállalkozók és a mindenkori kormány között, amely társadalmi minden körülmények között a párbeszédre épül. A VOSZ vezetősége ezt a tradíciót kívánja folytatni, mert továbbra is abban hiszünk, hogy a mindenkori kormánnyal folytatott őszinte, nyílt párbeszéd az egyetlen út, amely sikeresen és hatékonyan működik. A 35 év alatt mind a szövetségben, mint a tagvállalatoknál felhalmozódott szakmai tudást és tapasztalatot felhasználni a szövetségen belüli közösségek, vármegyei szervezetek, tagozatok, szekciók feladata, mint országosan és helyi szinten is. Az érdekvédelmi tevékenységen és Széchenyi Kártya Program működtetésén túl a VOSZ tavalyi évben több új szolgáltatást vezetett be a vállalkozások mindennapjainak megkönnyítése érdekében, de folyamatosan kutatja, vizsgálja és fejleszt. 
Eppel János


A 2024 évben továbbra is fontos az aktivitás és szervezettség: konkrét ügyek és projektek mentén sokkal többet kell kihozni a közös munkából, melyre az előbbiek miatt   képes a VOSZ. „Akkora kihívások elé nézünk, hogy ezekre a korábbi eszközrendszerünk már nem lesz elég, meg kellett újulnunk, nagyobb együttműködésre, összefogásra van szükség, szervezett formában. Nem egyedül vagyunk a világban, egy közösség tagjai vagyunk” – húzta alá Eppel János. „nem elég, ha tudjuk, hogy miben vagyunk jók, azt másokhoz is el kell juttatnunk, mert a VOSZ jó márka” – jelentette ki.


A VOSZ legsikeresebb szolgáltatása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen múködtetett Széchenyi Kártya Program a 21 év alatt 7800 milliárd forint kihelyezett forrás, több mint 480 ezer hitelszerződés önmagáért beszél. A kibővített program folytatódik, a következő évekre is garantálja a kormány a működését, ezzel rengeteg vállalkozás fejlődését lehet biztosítani. Az elnök kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy a vármegyei vállalkozásoktól is érkezzenek a témák, javaslatok, meglátások, amelyeket megvizsgálva, elemezve a VOSZ felkarolhat és képviselhet a szükséges fórumokon, hisz a win-win helyzet erősítése változatlanul elsődleges cél. A szövetségnek van válasza az aktuális kérdésekre és kihívásokra is, melyeket a vállalkozások már egyre kevésbé kerülhetnek ki, mint a fenntarthatóság kérdése és az ESG témakörre. A új kihívások kezelésére az összefogás és együttműködés az egyik legfontosabb válasz, így nagyon fontos, hogy nem csak a központban, de az vármegyékben és aktív, erős szervezetek és közösségek működjenek, melyek mind az irodahálózat kiépítése és meglévő irodák fejlesztése lehetőséget ad országszerte a helyi vállalkozások számára közvetlen kapcsolatba lépni a szövetséggel.  Továbbra is várjuk a megyei szervezetek, vállalkozók ötleteit, meglátásai, javaslatai, melyből merítkezni tudunk.


Perlusz László VOSZ főttikár előadásában tájékoztatta a közönséget a VOSZ érdekvédelmi munkájának kutatási hátteréről és konkrét területeiről. Szintén kiemelte, hogy a KSH adatai alapján ma Magyarországon 1 millió vállalkozás működik, amelyek nagy része a közép-magyarországi régióban található, de meg kell adni a lehetőséget a vármegyék vállalkozásainak is, hogy egyre jobban bekapcsolódjanak a gazdasági vérkeringésbe és a szervezet életébe is. Ezt a célt szolgálják a vármegyei közgyűlésekkel egybekötött vállalkozói fórumok és országos elnökségi részvétel is, továbbá előkészítés alatt áll egy olyan módostás, amely után a vármegyékben telephellyel rendelkező cégek a vármegyei szervezet és szövetségi munka részeseivé válhatnak. A főtitkár kiemelte, hogy 2023-ban indult az Egyensúly Intézettel közösen a VOSZ Barométer üzleti hangulat index felméréssorozat a VOSZ-tagvállalatok körében (összesen 25 ezer aktív tagi közösség), amely nagyon értékes adatokkal segíti a VOSZ munkáját, jelezve azt is, hogy milyen területre kell koncentrálni. Jelentős eseményként még elmondta, hogy 2023-ban a magyar Parlament december első péntekét a Magyar Vállalkozók Napjává, hivatalosan is jeles nappá nyilvánította 170 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, amely a tavalyi jubileumi évben a vállalkozók munkájának és társadalmi szerepének méltó elismerése.
Perlusz László

A kereslet, a megrendelések és a beruházások növelése 2024-ben elsődleges érdek, ehhez a hitelezési lehetőségek további bővítésére is szükség van. Perlusz László kitért arra is, hogy a vállalkozói közösség üdvözölte a kamatok csökkentését, de szerinte a jelenlegi inflációs és gazdasági folyamatok indokolnának egy jelentősebb csökkentést, amely további bővülésre és fejlesztésekre ösztönözné a magyar kis-és középvállalkozói szektor egészét.


Barabás Tamás, a VOSZ társelnöke megerősítette: stratégiai cél, hogy a vállalkozások hatékonyságnövelését segítsék különböző szolgáltatásokkal, amelyek közül kiemelkedik a VOSZPort, a digitális vállalkozói vezérlőpult, amely a számlázástól a céginformációs lekérdezésig, az elektronikus aláírásig, kkv-minősítésig sok mindenben segít immár a mesterséges intelligencia alkalmazásával. Barabás Tamás elmondta, hogy vállalkozásfejlesztési tanácsadó szakember kezd dolgozni minden vármegyében a következő negyedévtől kezdve a Széchenyi Kártya Programot koordináló kollégával közös irodában. A kkv-kat kívánják összehozni szolgáltatókkal, például képzési vagy kontrolling területen – ezzel is bővül a VOSZ szolgáltatási portfóliója. A közeljövőben a VOSZ kiemelten foglalkozik majd az induló és a 0-5 éves vállalkozásokkal is, mert a jelenlegi 50 százalékos lemorzsolódáson javítani kell.
Barabás Tamás

Czomba Csaba, VOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei elnöke beszámolójában közölte, hogy az utóbbi 2-3 évben ugrásszerűen nőtt a taglétszámuk, jelenleg 356 tagot számlálnak. Különösen fontosnak nevezte a Széchenyi Kártya Programot, amelynek indulásától a vármegyében 14 214 kártyát adtak ki és 326 milliárd forint hitelt helyeztek ki, 2023-ban ez a szám 1923 kártya és 80 milliárd forint volt.
Czomba Csaba

Dr. Ondi Sándor, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága, Adóügyi Igazgatóhelyettese szerint közös cél, hogy támogassanak minden olyan vármegyei vállalkozást, amelyik jogkövető magatartással folytatja tevékenységét. Különösen a kezdő vállalkozásokat kívánják segíteni 12 hónapon át önkéntes mentorprogramjukkal, amelyik 2016 óta működik. A programhoz csatlakozást a VOSZ is ösztönözni fogja a jövőben.
Dr. Ondi Sándor

A rendezvényen bejelentették a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága, valamint a VOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szervezete között már évek óta zajló együttműködési megállapodás megújítását, amelynek írásos dokumentumát átnyújtotta egymásnak Czomba Csaba és Dr. Ondi Sándor. „2016-ban kötött a vármegyei VOSZ-szervezet megállapodást a NAV, a vármegyei szervezetével, a kapcsolatot most intenzívebbé, operatívabbá kívánják tenni a felek, amelynek keretében például negyedévente NAV-fórumot szerveznek” – mondta Czomba Csaba, VOSZ vármegyei elnök.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]