Névjegyhasználat – 13+1 hasznos tipp

A névjegy több mint egy szépen szerkesztett papírdarab az adatainkkal. Japánban úgy gondolkodnak róla: a névjegyünk is mi vagyunk. A felkelő nap országában, nem is kezdődhet üzleti tárgyalás névjegycsere nélkül.

Figyelemmel arra, hogy egy-egy találkozást követően partnerünknél ez az apró lapocska marad, amely emlékezteti ránk, érdemes megfontoltnak lennünk a dizájn megalkotásánál és finoman szertartásosnak lennünk a névjegy átadása során.

A névjegy átadása, noha rövidke mozzanata egy-egy személyes találkozásnak, mégis sok-sok apróság van, amire érdemes figyelni.

  1. A névjegyre gyakran gondolnak úgy, mint marketing eszközre. Egyes területeken jó ötlet lehet, ha egy névjegy kreatív, de ne legyen túl kreatív. A felesleges díszítőelemek csak összezavarják a partnert, és a professzionalizmusunk is megkérdőjeleződik. Ha egy névjegy kapcsán nem tudjuk elkülöníteni a lényegest a lényegtelentől, akkor az üzletben mire számíthatna a partner? 
  1. A névjegycseréhez mindig álljunk fel. 
  1. A névjegyet mindig a partnerünk kezébe adjuk, soha ne csúsztassuk, mint a lapot a pókerasztalnál. 
  1. Főszabályként, a mi kultúránkban, a névjegyet jobb kézzel nyújtjuk át, a távol-keleten két kézzel tesszük ugyanezt (finom meghajlással kísérve). 
  1. A névjegyet mindig a sarkánál tartsuk (akár egy, akár két kézzel nyújtjuk is át). 
  1. Ha külföldi partnerrel állunk kapcsolatban, jó ötlet lehet a kétnyelvű (és két oldalú) névjegy. Ilyenkor jó megoldás, ha az egyik oldal angol nyelvű, a másik a partner országának nyelvén olvasható. 
  1. Külföldi partner esetében, az ő anyanyelvén íródott oldalával nyújtsuk át a névjegyünket.
  2. A névjegyet úgy nyújtsuk, hogy a szöveg partnerünk felé nézzen, így ő a névjegy forgatása nélkül, azonnal olvasni tudja azt. 

  3. Legyen nálunk mindig (nem üzleti alkalmakkor is) névjegytartó. Névjegyünket mindig a névjegytartóból vegyük ki, és a partnertől kapott névjegyet szintén névjegytartóba helyezzük el.

  4. Lehet, hogy több névjegyünk is van (társadalmi szervezetben betöltött funkció, vagy több cég okán), mindig azt a névjegyet nyújtsuk át, amelyik az adott (üzleti) alkalomhoz illik.

  5. Soha ne adjunk több névjegyet valakinek azzal, hogy biztosan van olyan ismerőse, akit szintén érdekelhet a vállalkozásunk.

  6. A névjegy átvételét követően egy rövid ideig, figyelmesen (japán partnerek esetén kifejezetten komoly arccal) tanulmányozzuk azt, mielőtt eltennénk, vagy a tárgyalóasztalra helyeznénk, magunk mellé.

  7. A névjegynek mindig kiváló minőségűnek és kifogástalan állapotúnak kell lennie. Áthúzások, javítgatások a névjegyen (mert egyes adatok idejétmúlttá váltak) a hitelünket rontják. 

    + 1

Kivételes esetben mégis lehet írni a névjegyre: ha a partnerünknél nincs névjegy. Ajánljuk fel saját névjegyünket, melynek hátoldalára ráírhatja az elérhetőségét.


Nem könnyű ennyi mindenre figyelni. Ugyanakkor a névjegycsere meglepően maradandó pillanat lehet, egy hosszan tartó emlék rólunk. Érdemes hát szertartásosnak lennünk és óvatosan bánnunk, mind a saját, mind partnerünk névjegyével.

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]