Négy etikett tipp a sikeres üzleti tárgyaláshoz

Az életben nem azt kapjuk amit megérdemlünk, hanem amit tárgyalással el tudunk érni.- tartja Chester L. Karras tárgyalástechnikai guru.

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk tehát a tárgyaláson körültekintően és taktikusan érdemes eljárnunk.

 

Készüljünk fel

Az üzleti tárgyalás egyik záloga, hogy felkészülten érkezünk a tárgyalásra. Ne csak saját cégünk bemutatása, legyen a cél, hanem érdemes alaposan tájékozódnunk üzleti partnerünkről is. Mindig vigyünk magunkkal névjegytartót, aktuális és kifogástalan állapotú névjegyekkel, még akkor is, ha már korábban felvettük a kapcsolatot és tudjuk egymás elérhetőségét.

 

Érkezzünk pontosan

A pontos érkezéssel kifejezzük a partner iránti tiszteletünket. A késés a megbízhatóságunkat kérdőjelezi meg, a túl korai érkezés – még ha nincs is ilyen szándékunk - sürgetően hat a másik félre. Érdemes ezért mindössze 5 perccel korábban érkezni.

Vendéglátóként ugyanakkor arra is nagyon érdemes figyelni, hogy ne várakoztassuk meg a (jövendőbeli) partnert. A várakoztatás, legyen az, figyelmetlenségből fakadó vagy egy tárgyalási stratégia része, valójában a várakoztató moráljába enged betekintést. (Ez a lépés nem a tárgyaló erejére, hanem erőszakosságára enged következtetni.)

 

Legyünk barátságosak

Az üzleti tárgyalás, már az épületbe lépéssel elkezdődik. A barátságos mosoly és üdvözlés nemcsak üzleti partnerünknek jár, hanem mindenkinek, akivel érkezésünk során kapcsolatba kerülünk (így különösen, recepciós, liftben utazó munkatárs, személyi asszisztens). A barátságosság nem jelenti azt, hogy amíg esetleg arra várunk, hogy partnerünk megérkezzen, szóval tartsuk a munkatársait, ellenkezőleg, tűnjük kiegyensúlyozottnak, nyugodtnak, derűsnek. Inkább ellenőrizzük a mosdóban, hogy a megjelenésünk pont olyan kifogástalan-e, mint amilyenek szándékoztunk lenni az induláskor.

 

Legyünk vendégek

Noha érkezőként mi üdvözöljük előbb az irodában, tárgyalóban levőket, a kézfogyást, a (a már bent levő) házigazda kezdeményezi. Még nőként is érdemes várnunk pár pillanatot, ha üzleti partnerünk férfi, hogy szeretne-e élni ezzel a gesztussal.

Amikor hellyel kínálnak, arra a helyre üljünk, amelyet partnerünk felajánl. Éppen olyan baki a vendéglátó megkérdezése nélkül elfoglalni egy helyet (lehet éppen tárgyalópartnerünk törzshelye), mint vendéglátóként szándékosan olyan hellyel kínálni a partnert, amely számára kényelmetlen. Egy racionális tárgyalópartner ez utóbbi lépést barátságtalan gesztusnak (ügyetlen manipulációs taktikának) is tekintheti, és úgyis jelezni fogja, ha az ülőalkalmatosság kényelmetlen, vagy a szemébe süt a nap.

Ha a tárgyalópartner frissítővel kínál, fogadjuk el, ám ne kérjünk semmit, ha ő erről megfeledkezett. A felajánlott figyelmességet pedig ne tekintsük úgy, mintha egy kávézó itallapjáról rendelhetnék.

 

Céltudatosan

A tárgyalás során, mindig tartsuk szem előtt a céljainkat, ugyanakkor a hosszú távú üzleti siker egyik záloga, ha olyan megállapodás születik a felek között, amely kapcsán mindkét fél nyertesnek érzi magát. Figyeljünk ezért fokozottan a partnerünk által mondottakra, hogy adott esetbe ahhoz igazíthassuk ajánlatunkat.

A céltudatosság másik arca, hogy nemcsak pontosan érkezünk és kezdünk, de pontosan is fejezzük be a tárgyalást. Olyan hosszúra szabjuk a mondanivalónkat, hogy megbeszélés végére, megtárgyaljunk mindent, amit előre terveztünk és partnerünk ne kerüljön abba a kellemetlen helyzetbe, hogy figyelmeztetnie kell bennünket a tárgyalás végére.

 

Végül távozzunk úgy, ahogy érkeztünk (miután rögzítettük a következő lépést), nyugodtan, barátságosan elköszönve partnerünktől és munkatársaitól.

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]