NAV: nem kell tömeges üzletbezárásokra számítani

Az új pénztárgépeket illetően a gazdasági szereplők többsége eleget tett kötelezettségeinek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése szerint idén a kisvállalkozások mellett a nagyobb szereplők, például a benzinkutak és a nagyáruházak is számíthatnak ellenőrzésre.

Aszalós Andrea, a NAV sajtóreferense szerint a gazdasági szereplők túlnyomó többsége eleget tett kötelezettségeinek: beszerezte az új kódot, megrendelte új pénztárgépét, kiskasszáját, így tömeges üzletbezárásokra nem kell számítani.
Januárban elsősorban azoknál a kisebb vállalkozásoknál és kereskedőknél vizsgálódnak újra, akik a tavalyi év során nem tudtak felmutatni megrendelést.

A sajtóreferens közölte azt is, hogy a szabályok szerint az érintettek mindaddig használhatják korábbi kiskasszájukat, amíg meg új gépüket nem kapják meg; feltétel viszont, hogy az adott vállalkozás már megszerezte a szükséges kódot, illetve megrendelést is adott valamely új típusú készülékre.
Az eddig késlekedők közül sokan végül úgy döntöttek: hiányzó megrendelésüket a NAV erre kialakított internetes felületén adják le. December utolsó napjáig körülbelül 17 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Idén a nagyobb szereplők, például a benzinkutak és a nagyáruházak is számíthatnak ellenőrzésre. Az előírások szerint ugyanis nekik a múlt év végéig kellett megvásárolniuk új típusú készüléküket. A gyártási, beszerzési nehézségek miatt számos érintett előreláthatólag csak 2014 első hónapjaiban juthat a pénztárgépéhez – mondta Aszalós Andrea. Hozzátette: az eset valamennyi körülménye átvizsgálásra kerül majd, amikor a hivatal emberei meghozzák döntésüket. Ha a vállalkozás minden tőle telhetőt megtett, drasztikus fellépésre nem kell számítania – mondta a sajtóreferens. Tömeges üzletbezárás nem kerülhet szóba.

 

Forrás: hvg.hu

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]