Mt. - A SZEMÉLYISÉGI JOGOK VÉDELME

Új előírás az új Ptk. alapján, hogy személyhez fűződő jogok helyett az Mt. - a Ptk., paragrafusszámaival jelölve - szabályozza a védelmét a személyiségi jogoknak.
Személyiség jog pl.: az élethez, méltósághoz való jog, a jó hírnév, vallás szabadsága, a gyülekezési, egyesülési, véleménynyilvánítási jog, képmáshoz, hangfelvételhez való jog, üzleti titok, know-how stb.

A munkavállaló személyiségi joga akkor korlátozható, ha a korlátozás a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges és a cél elérésével arányos, ennek módjáról előzetesen tájékoztatni kell. Szükséges és arányos például alkoholteszt alkalmazása veszélyes munkakörökben. Ezek alapján például tájékoztatni kell a munkavállalót arról, hogy a céges elektronikus rendszerben magán e-mailjei hozzáférhetőek.

Ezen jogokról előre, általánosan a munkavállaló nem mondhat le, ugyanakkor kötelezhető bizonyos nyilatkozatok megtételére, adatok közlésére, ha az lényeges információ. Egyes konkrét jogokról le lehet mondani, írásbeli jognyilatkozattal.

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]