Mitől egyszerűbb, az egyszerűsített foglalkoztatás, mint az általános munkaviszony?

1. Nem kell munkaszerződés elég a bejelentés!

Egyszerűsített foglalkoztatás céljából létrejött munkaviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató bejelentési kötelezettségének teljesítésével keletkezik. Azaz a szerződés opcionális köthető- és ekkor a blankettaszerződés minta használható.
Az adatokat továbbra is a munkavégzés megkezdése előtt köteles bejelenteni- telefonon vagy elektronikusan. Módosítani mindkét módon lehet a bejelentés módjától függetlenül. A bejelentés papíron, postai úton vagy személyesen történő benyújtására nincs lehetőség. A munkavégzés meghiúsulását bejelentését követő két órán belül, vagy ha egy nappal korábbi a bejelentés, vagy egy napnál hosszabb a foglalkoztatás a módosítás bejelentés napján délelőtt 8 óráig van lehetőség, ezt követően a munkáltató a közteher-fizetési kötelezettségének köteles eleget tenni.
 
2. Ha mégis kötnek munkaszerződést, a mintát meghatározza az Efo. törvény!
 
Mikor kell mégis szerződés?
A Efo. tv. melléklete szerinti blankettaszerződéssel akkor kell a foglalkoztatás előtt írásba foglalni a megállapodást a munka megkezdéséig, ha a munkavállaló kéri, vagy a nem elektronikus úton bevallásra kötelezett munkáltató ezt választája, ám ekkor is be kell jelenteni a jogviszonyt. Ekkor a munkavégzés napjának végéig elegendő kitölteni a munkáltató és a munkavállaló megnevezésén kívüli adatokat.
 
Letölthető minta:

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/jog/az-egyszerusitett-foglalkoztatas-korlatai

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]