Mintegy 20 százalékkal több uniós forrás jut az agrárium támogatására

2014-2020 között a magyar agrárium mintegy 20 százalékkal több uniós pénzhez jut majd hozzá – nyilatkozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy budapesti szakmai fórumon.

Fazekas Sándor szerint agrárdiplomáciai sikernek tekinthető az 1,9 millió eurónyi, azaz több mint 500 milliárd forint többletforrás megszerzése, ugyanis az Európai Unió költségvetése a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozóan 3,5 százalékkal csökkent.

Fő prioritásnak jelölte meg a magyar agrárközéposztály megerősödését a meglévő és új vidéki munkahelyek megőrzése és létrehozása, valamint a magyar termőföld megvédése által. E célokat szolgálja az új földtörvény, és a Nemzeti Vidéki Stratégia keretén belül elkészült programok is, mint a sertésstratégia, vízstratégia, vagy a zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztési koncepciója. A miniszter felhívta a figyelmet a helyi - kézműves - élelmiszerek előállításának fontosságára is. Fontosnak tartja, hogy az élelmiszer-ellátási lánc lerövidüljön, és hogy a munkaintenzív ágazatok minél több vidéki ember megélhetését biztosítsák. Fazekas Sándor kitért a nemzeti forrásokból finanszírozott tanyafejlesztési programra, valamint az újjáéledő háztáji mozgalomra is.

A Földet a Gazdáknak Program keretében 250 ezer hektár állami föld megművelésére pályázhatnak majd főleg kis- és közepes gazdaságokat működtető gazdák, elsősorban családi gazdaságok. Cél, hogy a korábbi 600 helyett 6000 gazda művelje a megpályáztatott állami tulajdonú földeket, illetve az állattartás jelenlegi 35 százalékos arányát is növelni szeretnék.

Forrás: kormany.hu
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]