Még az idén megnyílhatnak a GINOP energetikai pályázatok

A hazai vállalkozások versenyképességéhez talán legnagyobb mértékben a jelentős összeget felemésztő közüzemi (gáz, villany) költségek radikális csökkentése járulhat hozzá. A költségcsökkentés kapcsán nem szabad figyelmen kívül hagynunk a megújuló energiák alkalmazását, hiszen a gyártási folyamat energiaszükséglete akár teljes mértékben fedezhető lenne ún. zöld energiából.

Az ok, ami miatt a hazai vállalkozások körében még kevésbé elterjedt a megújuló energia alkalmazása, a viszonylag magas rendszerár és a hosszú (akár 10-15 évet is jelentő) megtérülési idő.

Ehhez nyújthatnak segítséget, illetve ösztönözhetik a megújuló energiaforrások alkalmazását – a 2015-re várt GINOP energetikai pályázatok, hiszen támogatás igénybevételével akár felére is csökkenthetjük a megtérülési időt. Ugyanis ha vállalkozásunk az energetikai beruházását pályázati forrásból valósítja meg (kb 40-50%-os támogatási intenzitást prognosztizálva) a 10-15 éves megtérülési idő akár felére is csökkenthető, így 5-7 év elteltével például a napelem már hasznot termelhet vállalkozásunknak.

Milyen energetikai pályázatokra számíthatnak a GINOP program keretében?

A tervezett GINOP energetikai pályázatok előre láthatóan 3 célterületet fognak támogatni. A vidéki vállalkozásoknak (vidéki székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozások jogosultak indulni) lehetőségük lesz:

 

a) hő és villamosenergia-igényüket megújuló energiaforrásokkal kielégíteni (napelemes, napkollektoros rendszerek telepítése, hőszivattyú, geotermikus energia stb.)

b) épületenergetikai fejlesztést (hőszigetelés, nyílászárócsere stb.) megvalósítani, illetve

c) a két fenti célterületet kombinálva fejleszteni üzemüket.

 

A helyi hő- és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal című GINOP pályázaton várhatóan az alábbi célterületek lesznek támogathatóak:

 

-          napkollektoros rendszer telepítése

-          napelemes rendszer telepítése hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából;

-          brikett, pellett, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése;

-          hőszivattyús rendszerek alkalmazása alapfűtésre és/vagy használati melegvíz termelésre és vagy fűtésrásegítésre

-          geotermikus energia hasznosítása fűtésre vagy fűtésrásegítésre és/vagy használati melegvíz-termelésre

 

Az épületenergetikai fejlesztéseket célzó pályázat keretében a korszerűtlen üzemépületek energetikai korszerűsítését tudjuk megvalósítani. A pályázaton több millió forint támogatás igényelhető az épületek hőtechnikai adottságainak javítására, ezáltal a hőveszteség csökkentésére hőszigetelés és nyílászáró-csere megvalósításával, valamint az épületek nem termelési célú fűtési, hűtési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítésére. További célterületként várható a meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása is, a fényforrások, világítótestek cseréjével és a meglévő kül- és beltéri világítási rendszerek korszerűsítésével.

 

A harmadik tervezett energetikai kiírás a fentiekben vázolt két célterületet ötvözi, tehát a pályázat „Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosításának kombinálásával” beruházásokat fogja támogatni. A pályázat keretében előreláthatóan az alábbi tevékenységeket lehet megvalósítani:

 

1. Az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, hőveszteségének csökkentése (épülethatároló szerkezetek hőszigetelése, nyílászáró-csere, az épület nyári hővédelmének javítása árnyékoló vagy árnyékvető szerkezettel)

2. Az épületek nem termelési célú fűtési, hűtési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése (fűtési és/vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése, központi szellőző, hűtési rendszerek energiatakarékos korszerűsítése, kialakítása; hulladék hő hasznosítási lehetőségek kiaknázása, meglévő hőelosztó rendszerek korszerűsítése)

3. Megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek (napkollektoros rendszer telepítése, brikett, pellett, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése, napelemes rendszer telepítése, hőszivattyús rendszerek alkalmazása, valamint geotermikus energia hasznosítása fűtésre vagy fűtésrásegítésre.

 

Az energetikai beruházások jelentős előkészületeket igényelnek, így érdemes minél korábban pályázati és energetikai szakértőhöz fordulni, hogy a pályázatok megjelenésekor már kész energetikai koncepcióval rendelkezzen az adott vállalkozás.

Amennyiben pályázat témában tanácsra van szüksége, kérem, írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Dr. Veres Ilona

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]