Márciusban indul a pályázati nagyüzem

A 2014-2020-as uniós ciklus pályázati felhívásai a tervek szerint márciustól kezdődően folyamatosan megjelennek - többek között ezt a sokak által várt dátumot jelentette be Zsigmondné Dr. Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára.

Közel 6700 milliárd forint uniós támogatás lehívása kezdődhet meg azzal, hogy az Európai Bizottság a felé benyújtott 10 közül már 6 operatív programot jóváhagyott a 2014-2020-as programozási időszakra vonatkozóan.




Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a tavaly már jóváhagyott Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program után Brüsszel múlt pénteken újabb öt magyar operatív programot hagyott jóvá, melyek:
  • Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot (2733 milliárd forint),
  • Terület- és településfejlesztési Operatív Programot (1231 milliárd forint),
  • Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programot (288 milliárd forint),
  • Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programot (1215 milliárd forint),
  • Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programot (1200 milliárd forint).
Az államtitkár a többi programról  elmondta: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programmal kapcsolatban még nem érkezett meg a hivatalos jóváhagyás, a közigazgatás fejlesztési programmal kapcsolatban pedig újabb egyeztetési folyamat indul Magyarország és a bizottság szakértői között; mely március közepén zárulhat le.
A szintén benyújtott Vidékfejlesztési Programhoz a bizottsági válaszok visszaérkeztek, ezeket már elkezdték feldolgozni a Miniszterelnökségen - tette hozzá az államtitkár. Az elfogadott és az elfogadás alatt álló programok összesen több mint 12 000 milliárd forint támogatást jelentenek majd a következő hét évben.
A pályázati felhívások megjelenésének előfeltétele, hogy monitoring bizottságok alakuljanak. Ezeket a szaktárcáknál működő irányító hatóságok állítják fel, elnöküket pedig a miniszterelnök nevezi ki, feladatuk a felhívások megtárgyalása.
A felhívásokat a kormány úgynevezett éves fejlesztési keret formájában hagyja majd jóvá. Az integrált közlekedésfejlesztési op, valamint a környezet- és energiahatékonysági op-nál már megtörtént a jóváhagyás.
A végrehajtás új szervezeti modellben fog történni, amelynek keretében szigorú feltételeknek kell majd megfelelni a pályázóknak, de a források felhasználása könnyebb lesz.

Forrás: kormany.hu

BNG

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]