Már érkeznek Magyarországra az eddig át nem utalt EU-források

A Gazdaságfejlesztési Operatív Programhoz (GOP) kapcsolódóan 201,5 milliárd forint, a Regionális Operatív Program (ROP) részeként 13,3 milliárd forint uniós forrás már beérkezett az országba az eddig át nem utalt összegekből - mondta Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára szerdán az tárca költségvetési háttértájékoztatóján.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az Eurostat által elfogadott és szerdán publikált EDP-jelentés szerint a kormány az idén összesen 510 milliárd forint eddig át nem utalt uniós forrásra számít az EU-tól, ennek egy része már beérkezett októberben az országba. A további uniós pénzek átutalása attól függ, hogyan folytatódnak az egyeztetések a magyar kormány és az uniós hatóságok között.

A helyettes államtitkár jó hírnek nevezte, hogy az Eurostat is megerősítette: a tavalyi uniós módszertan szerint számított államháztartási deficit a bruttó hazai termékhez (GDP-hez) mérten 2,5 százalék volt, az államadósság a GDP-hez viszonyítva 76,2 százalékot ért el.

Az NGM helyettes államtitkára arról is szólt, hogy az Országgyűlés költségvetési bizottsága az idei büdzsé módosításaként olyan javaslatot adott be, amely szerint a Modern Városok Program finanszírozására 25 milliárd forinttal kívánja megnövelni az idei költségvetés bevételi és kiadási oldalát.

Ennek keretét a tervezett adóbevételi előirányzatokhoz képest realizálódó többletbevételek adják, ami a magyar gazdaság teljesítményének és a gazdaság fehéredése érdekében tett kormányzati intézkedéseknek köszönhető. A hiány összege azonban változatlan marad, továbbra is 892,4 milliárd forint lesz.

Amennyiben pályázat témában tanácsra van szüksége, kérem, írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 

Forrás:

(MTI,NGM)

DrVI

 

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]