Lift etikett?

A lift, a modern élet része. Több emeletet utazunk idegenekkel összezárva, kicsit feszengve, és olykor felvetődik a kérdés: Jogos, hogy így érezzük magunkat? Mi tehetnénk, hogy a helyzet kellemesebb legyen?

A legtöbb lift, jellegéből fakadóan, arra kárhoztat valamennyiünket, hogy – Edward T. Hall kategóriáival élve - a személyes, olykor még az intim zónánkba is idegeneket engedjünk be. Ez ellen a –  mindannyiunk számára ismert - legtermészetesebb védekezés, hogy kerüljük a szemkontaktust és megigézve nézzük, ahogy a kijelzőn váltanak az emeleteket jelző számok.

Amennyiben azonban – akár egy üzleti megbeszélésre - liftben utazunk és nem az egészséges lépcsőzést választjuk, éppen a hely kicsiny volta miatt, már a beszálláskor érdemes figyelemmel lennünk a többiekre is.

  • Ha a léptek zajából arra következtethetünk, hogy valaki siet a lifthez, jusson eszünkbe, mi is örülnénk annak, ha mások is megvárnának, tartanák az ajtót, nem pedig az ajtózáró gombot nyomkodnák türelmetlenül. 
  • Nemcsak a társasház liftjére, de az irodaházak, szállodák liftjeire is érvényes a szabály, mosolyogjunk a többiekre és köszönjünk, ha belépünk és köszönjük távozáskor is. 
  • A lift „veszélyes üzem”. Ez pedig azt diktálja, hogy az „alárendeltnek” illik nagyobb kockázatot vállalnia, vagyis előbb belépni. Ma már ennek persze nincs kockázata, ezért inkább az előzékenységet tekintsük zsinórmértéknek. Így például a férfi tartsa a lift ajtót a hölgynek, illetve kérdezze meg, melyik emeletre megy és nyomja meg azt a gombot is. Ilyen helyzetekben pedig természetes a másik fél részéről, az előzékenységet értékelő olyan varázsszavak használata, mint a „kérem”, „köszönöm”. 
  • Ha tudjuk, hogy csak rövid ideig utazunk a lifttel, ne siessünk a beszállással. 
  • Érdemes követnünk az amerikai filmekben is látott „lifthasználati szabályt”, azaz ajtóval szemben álljunk párhozamosan, a lehető legnagyobb mozgásteret hagyva a többieknek. 
  • Ha az ajtónál jutott csak hely és tovább is megyünk, akkor is elegáns gesztus kilépni a liftből, hogy a beljebb állók kényelmesen ki tudjanak szállni. A falhoz lapulás nem jó stratégia ilyen esetben, bár számos mosolyogtató és pikáns helyzetet eredményezhet. 

Végül:

Bár feszélyező érzés lehet némán állni, ha a helyzetből nem adódik egy könnyed társalgási téma (angolosan: az időjárás) vagy olyan téma, amely minden résztvevőt érint a csend megnyugtatóbb. Ugyanakkor, ha a megjelenésünket a liftben szeretnénk korrigálni, még egyedül utazva is érdemes óvatosnak lennünk: Az ipari kamera mindent lát…

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]