Közelgő ünnepek: Az üdvözlőlap

Október közepére az előrelátó cégek már végiggondolták, hogy akarják-e, illetve milyen módon szeretnék megköszönni partnereiknek az elmúlt év együttműködését, illetve milyen módon szeretnének boldog ünnepeket kívánni.

Dönthetünk év végi ügyfélparti mellett, küldhetünk egy személyre szóló üdvözlőlapot, vagy akár egy apró figyelmességgel is kedveskedhetünk karácsonyi vagy Mikulás ajándékként.

A döntésünket a cégünk profilja, illetve a rendelkezésre álló költségkeret alapvetően meghatározhatja. Amire azonban figyeljünk: az igényesség.

Inkább döntsünk egy személyre szóló, igényes üdvözlőlap megírása, mint egy vitatható minőségű „szóró-ajándék” mellett.

Amikor üdvözlőlap kiküldése mellett döntünk, számos dologra érdemes odafigyelnünk, hogy egyrészt a személyességet megőrizzük, illetve másokat meg ne bántsunk.

 

Írjunk névsort

Érdemes készíteni egy névsort arról, hogy kinek szeretnénk ünnepi jókívánságokat küldeni. (Sőt szükség esetén arról is, kinek, milyen ajándékra gondolunk, illetve kit várunk ügyfélpartira, mert a három kör nem feltétlenül azonos.) A munkatársak véleményét is érdemes megkérdezni, hogy ugyanaz az ügyfél ne kapjon három egyforma képeslapot a cég három részlegétől, vagy munkatársától.

A névsor összeállításánál figyeljünk arra, hogy a címzettek adatai, különösen a nevük, pozíciójuk, pontos legyen. Fontos, hogy idén ne feledkezzünk meg azokról a partnereinkről sem, akik az elmúlt évben küldtek nekünk lapot, de akkor a mi névsorunkból sajnos kimaradtak.

 

Minőségi lap, minőségi boríték

Gyakori, hogy az igazán szép és személyes lapokat a címzett jó szívvel megőrzi, kiteszi a polcra vagy feltűzi az üzenőfalra ( és gyakran még ünnepek után is ott marad), ugyanakkor a személytelen képeslapok, könnyen egy fiók alján vagy a szemetesben végzik.

Érdemes ezért egyedi, igényes, derűs vagy szívmelengető képeslap mellett dönteni, illetve szükség esetén nyomdával elkészíttetni.

Amire azonban figyeljünk: ne csak az üdvözlőlap, hanem a boríték (és a címzés) is igényes legyen.

 

Kézzel írva, kézzel aláírva

Az üdvözlőlapok meghatározó eleme az ünnepi jókívánság. Ügyeljünk arra, hogy ne mehessen ki a cégtől olyan lap, amelyben csak az előre nyomtatott szöveg alá kanyarította oda valaki olvashatatlanul a nevét, vagy a három nyelvű jókívánságból, a megfelelőt aláhúzva szignálta valaki a lapot.

Az üdvözlőlap lényege veszik el ilyenkor: a személyes jókívánság és a figyelmesség. Köszönjük meg inkább pár sorban a közös munkát, esetleg hivatkozzunk egy közös élményre, és fejezzük ki reményünket a jövőbeni közös munka okán.

 

Névjegy

Az ünnepi lapok mellé is érdemes névjegyet csatolni, különösen, ha nehezen olvasható az aláírásunk, vagy valamely fontos adatunk, elérhetőségünk megváltozott.

 

Amire az üdvözlőlapok kapcsán ritkán gondolnak

A céges ajándék mellé is tegyünk üdvözlőlapot, pontosan olyan körültekintően eljárva a megírása során, mintha postán adtuk volna fel. Ugyanakkor az év végi partin való részvételt is megköszönhetjük kézzel írt, személyre szóló üdvözlőlappal.

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]