Kiegészít-e a kiegészítő?

A kiegészítők fontosak... és napról-napra egyre fontosabbak lesznek.- vallja Giorgio Armani.

A kiegészítő többet tesz, mint „kiegészít”, teljessé teszi a megjelenést, kifejezésre juttatja az egyéniséget, miközben egy figyelmes szemlélő számára számos fontos információval is szolgál.

Japán üzleti partnereink messzemenő következtetést vonhatnak le egy rosszul megválasztott cipőből: Ha újdonatúj, akkor vélhetően a jó benyomásért választotta a viselője, ha pedig túl viseltes, akkor nem biztos, hogy olyan stabil az érintet az egzisztenciális háttere, mint ahogyan azt állítja.

Egy márkajelzéssel ellátott ruhadarab, vagy jellegzetes kiegészítő, amellett, hogy utal a kiváló minőségre – valljuk be őszintén - státusszimbólum is. Ám jó, ha tudjuk, nem az áruk okán, hanem az árukban is tükröződő minőség okán azok, amely által egy-egy ilyen darab – mint például az ikonikus HERMES Birkin táska, vagy Patek Philippe óra – a családi tradíció részévé is válik. Ebből is következik, egy-egy ruhadarabnak, vagy kiegészítőnek nem drágának kell lennie, hanem kiváló minőségűnek, illetve értékesnek.

Olyan klasszikus öltözékekben, mint egy sötétkék öltöny, vagy egy szürke kosztüm is varázslatossá, egyedivé, sőt felejthetetlenné válhat a viselőjük, ha jól választ kiegészítőt. És itt a lényeg. A kiegészítő, a viselőre irányítsa a figyelmet, az ő egyéniségét emelje ki! Ha valakire csak azért emlékeznek, mert ilyen, vagy olyan táskája vagy órája volt, akkor a „Hogyan tegyünk jó első benyomást? vizsgán” bizony elbukott.

A kiegészítő választása, egyszerre lehet divat, stílus és etikett kérdése is.

Mire érdemes figyelni?

  • Válasszuk a legjobb minőséget, amit megengedhetünk magunknak. Míg egy kiváló minőségű kiegészítő emelhet a megjelenésen, egy gyengébb minőségű, az igényes megjelenés hitelességét is egy csapásra tönkreteheti. 
  • Nőként, ha ékszerről van szó, Coco Chanelnek tulajdonított „hetes szabályára” érdemes gondolni, azzal, hogy a szabályt betartva se csörögjön az ékszer (jellemzően karkötők) és az alkalomhoz illőek legyenek. Súlyos baki alkalmi ékszert, üzleti tárgyalásra viselni. 
  • A férfiak, ha órát választanak, jó ha tudják: minél vékonyabb az óra, annál elegánsabb. (Egy vastag sportóra lehet hatásos és egyéni, de csak a „sportóra” kategóriában fog az „elegáns” darabok közé tartozni.) 
  • Csak akkor viseljük és használjuk egy közösséghez való tartozásra utaló kiegészítőket, ha most, vagy korábban személyesen is kötődtünk ahhoz a közösséghez. (Ezért érdemes vigyázni például, az angolszász országokból származó – esetlegesen klubra, alma materre, katonai egységre utaló - csíkos nyakkendőkkel.) 
  • Eredetit! Ma óriási piaca van a replikáknak és hamisítványoknak. Ugyanakkor, ha egy rutinos szemű üzleti partner azon kapna bennünket, hogy az általunk viselt portéka nem eredeti – még ha borsos volt így is az ára –  hitelességünk egy pillanat alatt megkérdőjeleződhet. 
  • Amire kevesen gondolnak:
o    A céges imázs – és egységes megjelenés – hatásos eszköze lehet a jól megválasztott kiegészítő. Bankok, légitársaságok szívesen alkalmazzák sálakon, nyakkendőkön a cég szimbólumait.

o    Az egyéni imázs, a személyes márka (personal brand) ikonikus részévé is válhat a kiegészítő, mint Larry King, talk show házigazda színes nadrágtartói, vagy a legendás amerikai külügyminiszter asszony, Madeleine Albright brossai.
 

A kiegészítő keretbe foglal, hangulatot ad a megjelenésnek, nagy szerepe van az egyéniség kifejezésében. Érdemes ezért óvatosan, okosan és igényesen választani.

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]