Kft. - Saját üzletrész

Saját üzletrész, azaz amikor a társaságnak is van üzletrésze. Ilyenkor saját magába van üzletrésze, ezért ez az állapot csak ideiglenes lehet, furcsa lehetőség, ezért fontos megismerni a szabályait.

A tagokon kívül lehet üzletrésze magának a Kft.-nek. Ez egy sajátosság. A társaság a saját üzletrészét a törzstőkén felüli vagyonából vásárolhatja meg. Azaz a törzstőke továbbra is úgymond megmarad. További feltétel, hogy csak azok az üzletrészek vásárolhatók meg, amelyekre a törzsbetétek teljes összegét befizették, illetőleg teljesítették. Ugyanakkor elviekben nem kizárt, hogy a kft. saját üzletrészeit teljes egészében megvásárolja.
 
A vállalkozás működése során szabadon megvásárolhatja más társaságok részvényeit, üzletrészeit. Ennek célja lehet az irányítás megszerzése vagy befektetés. A részvényvásárlásnak, üzletrészvásárlásnak azonban egy speciális esete, amikor a társaság a saját részvényeit, üzletrészét vásárolja vissza. A saját részvény, üzletrész megvásárlásával speciális tulajdoni viszonyok jönnek létre, hiszen a vásárlás eredményeképpen a vállalkozás részben saját maga tulajdonosává válik. Ezért ha a vállalkozás a saját tulajdonosává válik, nem áll korlátolt jegyzett tőke a vállalkozás mögött, ami káros piacgazdasági hatásokat eredményezne. Ezért a gazdasági társaságokról szóló törvény több korlátozást is tartalmaz a saját részvény, üzletrész visszavásárlására vonatkozóan.


Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/hirek/kft-az-uzletresz-2

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]