Kft. – mit jelent ez a cégforma?

A Kft. jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, így a saját neve alatt jogképes, jogokat és kötelezettségeket szerezhet, amelyekért a tagok felelőssége vagyoni betétjük mértékéig korlátolt, azaz saját (magán) vagyonukkal nem felelnek a társaság tartozásaiért.
A korlátolt felelősségű társaság, rövidítve és a köznyelvben: kft.,olyan társaság, amely előre meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével (jegyzett tőkével) alakul, és amelynél a tag kötelezettsége a társasággal szemben törzsbetétjének szolgáltatására és a társasági szerződésben meghatározott egyéb vagyoni hozzájárulás szolgáltatására terjed ki. A társaság kötelezettségeiért - törvényben meghatározott kivétellel - a tag nem felel.

Azaz a lényege, hogy egy elkülönült jogi személyt hoznak létre a tagok, amely maga felel – ha úgy tetszik – helyettük a kötelezettségekért. A tagok feladata, hogy a tőkét ’összerakják’, azaz saját vagyonából azt az összeget kell a tagnak biztosítania, ami vállalt és a szerződésben meghatároztak, ezt követően, ez az összeadott vagyon, azaz tőke fedezi a kiadásokat.

A korlátolt felelősségű társaságnak két általánosan kötelező szervezeti egysége van. Az egyik a taggyűlés, vagyis a tagok összességének ügydöntő testülete, amely a társaság legfőbb döntéshozó szerve, a másik pedig az ügyvezető (vagy több személy megválasztása esetén: ügyvezetők), aki(k) a társaság képviseletét látja (látják) el, valamint intézi(k) a társaság ügyeit. Ezen kívül az esetek többségében felügyelő bizottságot és könyvvizsgálót is választanak, bár ez nem minden esetben szükséges.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]